Cele mai citite
 


LAPHR: Persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de tratament balnear gratuit
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 febr /Agerpres/ - Persoanele cu handicap trebuie să beneficieze de tratament balnear gratuit, pe baza recomandării medicului de specialitate, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Ligii pentru Apărarea Persoanelor cu Handicap din România (LAPHR), Luminiţa Gheorghiu, care a propus un amendament la proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, aflat actualmente în dezbatere publică.
Potrivit propunerii Ligii, înaintată Comisiei pentru Egalitatea de Şanse din Camera Deputaţilor, art. 122 referitor la 'acordarea prestaţiilor privind tratamentul balnear' ar trebui să includă gratuităţi nu numai pentru 'pensionarii de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale' ci şi 'persoanele cu handicap, pe baza recomandării medicului de specialitate'.
De asemenea, perioada de timp în care s-a beneficiat şi de prestaţie socială ca persoană cu handicap ar trebui asimilată stagiului de cotizare, cu toate că a fost o perioadă necontributivă (art. 49).
În legătură cu egalizarea vârstelor standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei la 65 de ani, preşedinta Ligii apreciază că această prevedere este discriminatorie pentru femei, condiţia acestora în calitate de angajate, mame şi soţii, nefiind comparabilă cu cea din UE. Printre altele, Luminiţa Gheorghiu arătat că, în ultimele două decenii, potrivit statisticilor oficiale, numărul de grădiniţe s-a redus la jumătate, ceea ce, în niciun caz, nu uşurează viaţa femeilor din România.
Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, acesta urmând să fie transmis Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătut şi adoptat în regim de urgenţă, astfel încât să intre în vigoare începând cu ianuarie 2011.
Comisia pentru Egalitatea de Şanse din Camera Deputaţilor a organizat, miercuri, o primă dezbatere pe marginea Proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice.
La dezbaterea de la Palatul Parlamentului au participat parlamentari din Comisia pentru Egalitatea de Şanse şi din Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială din Camera Deputaţilor, preşedinta Agentiei Naţionale pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES), Maria Moţa, fostul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, adjunctul Avocatului Poporului, Mihail Gondoş, vicepreşedintele Institutului Naţional de Statistică, Cristian Stănică, consiliera Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Corina Comşa.
De asemenea, au participat reprezentanţi ai sindicatelor (Blocul Naţional Sindical, Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din România Frăţia) şi patronatelor prin Asociaţia Femeilor Antreprenor din România şi Confederaţia Patronală din Industria României, Patronatul Român, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale - Centrul de Resurse Juridice şi Centrul Filia de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen.
Sinteza discuţiilor şi propunerile făcute vor fi transmise Primului Ministru, Ministerului Muncii şi Comisiilor pentru muncă şi protecţie socială din Parlament. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un număr de 53.499 locuri la tratament balnear, asigurat pentru 2012 în unităţile CNPP Un număr de 53.499 de locuri la tratament balnear, repartizate pe 17 serii de trimitere, este asigurat în 2012 în unităţile specifice, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, conform unui proiect de Hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
România doreşte să elimine discriminarea persoanelor cu dizabilităţi România se străduieşte să asigure oportunităţi egale persoanelor cu dizabilităţi şi doreşte să elimine "pe cât posibil" discriminarea acestora, a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, marţi, la Palatul Parlamentului, cu prilejul lansării Raportului mondial privind dizabilitatea de...
Persoanele cu handicap trebuie să se bucure de toate drepturile În Uniunea Europeană o persoană din şase suferă de handicap, de la o formă uşoară până la o formă gravă, iar, în total, aproximativ 80 de milioane de persoane nu pot deseori să participe din plin la viaţa socială şi economică din cauza barierelor fizice şi comportamentale.
ŞTIRILE SERII DIN JUDEŢE - 6 SEPTEMBRIE * Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş se pregăteşte să depună documentaţia la Agenţia Naţională de Transplant pentru autorizarea începerii transplantului hepatic, renal şi de pancreas şi că ar...
(Corespondenţă) Vocea tinerilor cu sindromul Down din 15 ţări membre UE, auzită la Parlamentul European Bruxelles, 20 mar - Trimisul special al AGERPRES, Cătălina Matei, transmite: Ziua Internaţională a sindromului Down - 21 martie - a fost marcată joi la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, printr-un flash mob al mai multor tineri cu acest sindrom din 15 ţări membre ale Uniunii Europene, care...