Cele mai citite
 


Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.

Ea a menţionat, într-o conferinţă de presă, că în Europa se înregistrează peste patru milioane de decese anual, subliniind, totodată, că un diagnostic timpuriu poate să reducă incidenţa morbidităţii şi mortalităţii. Principalele afecţiuni cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, boala cardiovasculară ischemică, insuficienţa cardiacă.
La rândul său, medicul cardiolog Alexandra Grigorescu a explicat că decesele premature provocate de afecţiunile cardiace s-ar putea reduce cu 80% dacă s-ar diminua factorii de risc şi anume, hipertensiunea, dislipidemia, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea şi sedentarismul.
În Europa şi în lume mor anual 17 milioane de oameni, la fiecare secundă moare un om de o afecţiune cardiacă, iar la fiecare şase secunde se înregistrează un accident vascular cerebral, a spus dr. Grigorescu. Ea a adăugat că în România rata mortalităţii prin boli cardiovasculare reprezintă 61% din numărul total de decese.
Prof. dr. Mioara Dorobanţu a precizat că, potrivit unui studiu, 40% din populaţie suferă de hipertensiune arterială, peste 50% dintre hipertensivi nu ştiu că suferă de această boală şi nu au un tratament adecvat, 46% suferă de dislipidemie, 5% de diabet zaharat şi 14% au toleranţă alterată la glucoză.
România se situa, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte bolile cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după primele date, România se pare că ar fi trecut pe locul patru.
La rândul său, medicul nutriţionist Corina Zugravu a reliefat importanţa alimentaţiei în bolile cardiovasculare, menţionând că stresul are influenţă asupra aparatului cardiovascular. ''Important este cât mâncăm şi ce mâncăm. Alimentaţia nu este un medicament. Poate însă să ne ajute în prevenirea sau încetinirea evoluţiei unei boli cardiace. Cel mai important lucru este să ne păstrăm greutatea normală'', a spus Zugravu.
Aceasta a explicat că la o greutate mai mare inima ''munceşte'' în plus şi asta o afectează.
''Cel mai important este să reducem sarea, grăsimile de origine animală şi să avem o hrană bogată în fitonutrienţi, fibre, antioxidanţi. Excesul de sare este un factor de risc pentru hipertensiune şi recomandat este că consumăm cinci grame de sare pe zi. În fapt, oamenii consumă între 10 şi 20 de grame. (...) Un rol important îl are şi omega 3 şi omega 6, care se găsesc în peştele oceanic, în nuci, seminţe, fructe oleaginoase'', a explicat Zugravu.
În luna februarie, lanţul de farmacii Catena a demarat programul de sănătate şi responsabilitate socială 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Iniţiatorul programului, Anca Vlad a subliniat că obiectivul campaniei este de a veni în sprijinul cetăţenilor, de a-i ajuta să-şi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla posibilele afecţiuni ale inimii şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.
Anca Vlad a mai spus că programul face parte din campania cu acelaşi nume lansată anul trecut. Programul se va desfăşura în perioada februarie-aprilie 2010 şi include măsurarea gratuită a tensiunii arteriale, sfaturi profesioniste acordate în farmaciile Catena, reduceri speciale la suplimentele nutriţionale cu scop preventiv şi distribuirea a 300.000 de broşuri despre bolile cardiovasculare în farmacii, centre de sănătate, cabinetele medicilor de familie.
De asemenea, vor avea loc dezbateri şi reuniuni, pe această temă, la care vor participa reprezentanţi ai comunităţii medicale, ai pacienţilor, Guvernului, Parlamentului, presei. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Studiu: Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Peste 45% din populaţia adultă a României - cu hipertensiune arterială În România, hipertensiunea arterială afectează 45,1% din populaţia adultă, potrivit rezultatelor celui mai recent studiu - SEPHAR III, efectuat de Societatea Română de Hipertensiune şi dat vineri publicităţii.
Campanie de informare şi responsabilizare a românilor privind factorii de risc cardiovascular Aproximativ 6.000 de români din toată ţara vor putea beneficia de testări medicale gratuite în cadrul Campaniei care se va derula în perioada 28 mai - 2 iunie 2012, în 18 oraşe, având drept scop conştientizarea în rândul populaţiei a factorilor de risc cardiovascular şi a consecinţelor acestora asupra...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de deces la români România s-a situat, în 2009, pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa bolilor cardiovasculare, fiind depăşită doar de Rusia şi Bulgaria, iar în 2010, după ultimele date, ţara noastră se află pe locul patru, înaintea sa fiind Ungaria, după cum a declarat prof. dr. Gheorghe Andrei Dan, specialist...
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.