Cele mai citite
 


Ziua Europeană împotriva Obezităţii
joi, 11 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Colegiul Farmaciştilor din România susţine iniţiativa paneuropeană Ziua Europeană împotriva Obezităţii (ZEIO) şi îi invită alături pe toţi cei care doresc să susţină această campanie. În acest an, pe 22 mai, statele Uniunii Europene vor marca pentru prima oară Ziua Europeană împotriva Obezităţii.
Aceasta este o iniţiativă paneuropeană independentă, care reuneşte pacienţii şi comunitatea medicală în vederea conştientizării publicului cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterea obezităţii ca fiind o afecţiune cronică.
Obiectivul ZEIO este de a veni în sprijinul cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi, de a-i ajuta să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla greutatea şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Pe lângă instituirea în fiecare an în luna mai a Zilei Europene împotriva Obezităţii, campania şi-a propus să facă cunoscute implicaţiile problematicii obezităţii şi să stimuleze actorii sociali să iniţieze activităţi şi programe specifice, în toate statele membre UE.
'Ne bucurăm să ne numărăm printre susţinătorii iniţiativei Ziua Europeană împotriva Obezităţii, deoarece obezitatea este o epidemie care afectează întreaga lume şi despre care trebuie să discutăm, să informăm corect şi obiectiv. Trebuie să ajutăm opinia publică să conştientizeze riscurile crescute ale obezităţii, de exemplu, despre faptul că obezitatea şi excesul ponderal cresc riscul de boli cronice precum diabetul zaharat de tip 2 şi bolile cardiovasculare, două dintre principalele cauze de mortalitate în lume. Împreună cu iniţiatorii, cu ceilalţi profesionişti ai comunităţii medicale, asociaţiile de pacienţi, media şi organizaţiile medicale ne vom concentra eforturile spre iniţierea de acţiuni care să contribuie pe termen lung la scăderea num ărului de persoane supraponderale şi obeze în România', a declarat prof. dr. farm. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiul Farmaciştilor din România.
Toţi cei care doresc, pot să se alăture iniţiativei paneuropene Ziua împotriva Obezităţii în România prin completarea chestionarului ZEIO (www.obesityday.eu) şi încurajarea prietenilor, partenerilor şi colegilor să facă acelaşi lucru postarea pe pagina de internet a bannerului de promovare al acestei campanii pentru a contribui la creşterea vizibilităţii ZEIO, asocierea cu ZEIO prin iniţierea de activităţi prin care să contribuie la conştientizarea problematicii obezităţii în România
În acest an, iniţiativa ZEIO va fi susţinută în România prin dezbateri şi reuniuni la care vor participa reprezentanţi ai comunităţii medicale şi ai pacienţilor, reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului şi mass media şi printr-o campanie susţinută de comunicare a publicului larg despre problematica obezităţii, cercetările în domeniu şi deciziile la nivel european.
Ziua Europeană împotriva Obezităţii este o iniţiativă paneuropeană independentă care reuneşte pacienţii, comunitatea medicală şi comunitatea politică în vederea conştientizării publicului cu privire la excesul ponderal şi recunoaşterea obezităţii ca fiind o afecţiune cronică. Obiectivul acestei iniţiative este de a veni în sprijinul cetăţenilor europeni supraponderali şi obezi, de a-i ajuta să îşi schimbe stilul de viaţă pentru a-şi controla greutatea şi a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii. Scopul acestei campanii este de a institui Ziua Europeană împotriva Obezităţii în fiecare an în luna mai şi de a face cunoscute la nivel european, implicaţiile problematicii obezităţii şi nevoia de acţiona în consecinţă.
Această iniţiativă a rezultat în urma dezbaterii organizată în 18 noiembrie 2008 în Parlamentul European la Strasbourg. Participanţii şi iniţiatorii au discutat despre faptul că guvernele naţionale, Uniunea Europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) îşi îndreaptă din ce în ce mai mult atenţia asupra problemelor cauzate de excesul ponderal şi obezitate, asupra rolului pe care acestea îl joacă în afecţiunile netransmisibile şi asupra importanţei prevenţiei. De asemenea, au concluzionat că este nevoie de o acţiune comună la nivel european împotriva excesului ponderal şi obezităţii.
Conform Cartei Europene OMS din 2006, 'Atenţia trebuie să continue să fie îndreptată către acţiunile de prevenţie a obezităţii în rândul persoanelor supraponderale care riscă să devină obeze şi către tratarea obezităţii ca afecţiune'.
În Carta Europeană OMS, se precizează că 'Sistemul de sănătate are un rol foarte important în ceea ce priveşte persoanele din categoriile cu risc crescut şi cele supraponderale şi obeze, prin conceperea şi promovarea de măsuri de prevenţie şi prin stabilirea unor metode corespunzătoare de diagnostic, screening şi tratament'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii: Bolile cronice netransmisibile - “Ucigaşii” secolului XXI Al doilea Congres Naţional Bolile Cronice Netransmisibile Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, bolile cronice netransmisibile (bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, diabetul, obezitatea, cancerul şi bolile pulmonare cronice), înregistrează la nivel mondial cea mai mare rată de mortalitate, provocând peste 63% din decesele anuale. Din cele 36 de...
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut, marţi, guvernelor să impună taxe pe băuturile care conţin zahăr pentru a combate obezitatea în lume, în condiţiile în care un adult din trei este supraponderal, considerând că în acest fel s-ar putea reduce consumul acestor produse.
REDUCEREA EXCESULUI DE GREUTATE SI A OBEZITATII Excesul ponderal si obezitatea reprezinta acumularea in exces de grasimi la nivelul organismului uman. Si excesul de greutate, si obezitatea prezinta un risc pentru sanatate, acestia fiind factori majori de risc pentru o serie de boli cronice: diabetul zaharat tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul...
Obezitatea afectează viaţa sexuală! Află cum se poate trata! Impotenţa, numită şi disfuncţie erectilă, reprezintă imposibilitatea de a ajunge la şi a menţine o erecţie satisfăcătoare pentru contactul sexual. Studiile arată că aceasta afecţiune apare adesea ca urmare a obezităţii, care are un efect considerabil asupra performanţei sexuale a bărbaţilor...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...