Cele mai citite
 


Ştiinţa dragostei - circuit al dragostei cu sediul în creier
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Dacă ţinem la proprietatea termenilor, ar trebui ca expresia "te iubesc din toată inima" să fie înlocuită cu expresia "te iubesc din tot creierul". Inima este percepută de toată lumea drept centrul iubirii, însă din punct de vedere neurologic, centrul iubirii este creierul, iar o echipă de neurologi americani a anunţat descoperirea circuitului neurologic al iubirii, explicând biologia acestui sentiment prin interacţiunea dintre imagini formate pe creier, hormoni şi gene, informează Associated Press. 

Aceste descoperiri se aplică atât pentru cei îndrăgostiţi de puţin timp, pentru cei ce se iubesc de o viaţă dar şi pentru cei rămaşi cu "inima" frântă după despărţirea de persoana iubită.

"Dragostea are o un fundament biologic şi am reuşit să descoperim o serie de mecanisme importante care alcătuiesc această bază," a precizat Prof. Larry Young de la Centrul naţional Yerkes de Studiu al Primatelor din cadrul Universităţii din Atlanta, coordonatorul echipei de cercetări.
În cazul oamenilor, există patru mici zone ale creierului care formează un aşa-numit "circuit al dragostei". Prof. Bianca Acevedo, de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York, face parte din echipa de cercetători care a reuşit să identifice aceste regiuni ale dragostei, regiuni ce au nume fără valenţe romantice - zona ventrală tegmentală (VTA), nucleus accumbens, palidum ventral şi respectiv nucleul raphe.
Centrul iubirii este însă în micuţa zonă în formă de lacrimă, ventrală tegmentală. Această regiune se activează la oamenii care se îndrăgostesc şi rămâne aprinsă la cuplurile care se iubesc chiar şi după 20 de ani.
Despre VTA se ştie că este o regiune de maximă importanţă pentru sistemul de recompense localizat în creier. "În această regiune sunt plasate celule care produc dopamină pe care o trimit apoi în diferite alte regiuni ale creierului", a explicat Helen Fisher, cercetător şi profesor la Universitatea Rutgers. "Această parte a sistemului nervos devine activă atunci când o persoană încearcă să cucerească cel mai important premiu al vieţii biologice: un partener pentru reproducere", a mai adăugat ea.
Astfel, cercetătorii susţin că dragostea are acelaşi efect chimic asupra creierului ca dependenţa de un drog.
"Dragostea este o dependenţă, o dependenţă minunată atunci când totul merge bine, dar şi o dependenţă care te face să suferi îngrozitor atunci când te desparţi de subiectul ei. Oamenii ucid pentru dragoste şi aleg să moară pentru dagoste", a mai adăugat prof. Fisher.
"Suprapunerea dintre dragoste şi dependenţă sună totuşi foarte prost", a comentat şi prof.Bianca Acevedo. "Dragostea ar trebui să fie ceva frumos şi înălţător, dar are nişte cauze biologice clare. Scopul acestui sentiment şi al mecanismului biologic din spatele său este de a ne ţine alături de partenerul de viaţă", a mai adăugat ea.
Însă, câteodată, dragostea nu reuşeşte să ne ţină împreună. Oamenii de ştiinţă au decis astfel să studieze creierul unor subiecţi care au trecut recent prin despărţiri dureroase de persoana iubită şi au identificat astfel o serie de activităţi cerebrale în zona nucleus accumbens, zonă ce este asociată puternic de dependenţă. "Cei care se despart din diverse motive de persoana iubită trec printr-o etapă asemănătoare sevrajului unui dependent de droguri", susţine Lucy Brown, neurolog la Colegiul medical Albert Einstein.
De asemenea, în cazul ce-i drept mai special, al cuplurilor care se iubesc cu aceaşi pasiune şi după 20 de ani de relaţie, cercetătorii au descoperit activarea altor două regiuni ale creierului - palidum ventral şi nucleul raphe. Palidum ventral este zona asociată ataşamentului şi eliberează hormoni împotriva stresului. Nucleul raphe produce serotonină, substanţă care induce un sentiment de calm. Aceste două arii împreună, sunt răspunzătoare de sentimentul de relaxare "ca şi când nimic nu ar putea merge rău", pe care persoanele îndrăgostite îl simt una în prezenţa celorlalte, conform lui Lucy Brown.

Aceste patru regiuni cerebrale circumscriu aria în care se formează sentimentul de dragoste şi ataşamentul faţă de partener, iar înţelegerea felului în care acestea funcţionează ar putea duce, spre exemplu, la apariţia unor pastile bazate pe hormonii eliberaţi în creier, destinate persoanelor care suferă după despărţirea de persoana iubită.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele mai dureroase Bolnavii aflaţi la capătul vieţii şi care suferă de o maladie gravă, aşa cum este cancerul, sunt mai dispuşi decât alţii să accepte un tratament medical mai dur sau mai dureros dacă sunt credincioşi, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite...
"Cu naşu' la psihiatru" - membrii familiilor mafiote italiene caută ajutorul psihiatrilor "Naşii" şi ceilalţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene încalcă Omerta (legea tăcerii) şi îşi discută problemele în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor, conform unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Fizionomia, criteriu folosit în deciderea împrumuturilor? Ştiinţa evoluează prin încercări şi greşeli. În vreme ce succesele sunt anunţate cu surle şi trâmbiţe, erorile sunt privite cu ruşine de generaţiile ce urmează, fiind încuiate în podul conacului - asemeni rudei nebune dintr-un roman victorian.
A creşte pe genunchii bunicilor ameliorează comportamentul adolescenţilor Copii care cresc în preajma bunicilor au mai multe abilităţi sociale, mai ales copiii proveniţi din cupluri divorţate. Nepoţii recunosc că discută mai bine cu ei şi sunt sursă de bună dispoziţie.
Filmele horror şi coşmarurile îi ajută pe oameni să supravieţuiască în viaţa reală Fenomenul popularităţii de care se bucură filmele de groază rămâne, de ani buni, o enigmă pentru psihologi. De ce oamenii sunt atât de atraşi de poveşti despre monştri însetaţi de sânge, despre maniaci şi alte personaje malefice? Cotidianul rus Pravda prezintă mai multe explicaţii în acest sens.
The Telegraph: Depresiile sunt legate de dorinţa de succes şi faimă Persoanele care suferă de depresii şi de manii sunt de obicei orientate, mai mult decât celelalte persoane, spre succes, câştiguri materiale şi faimă, conform unui studiu publicat de British Journal of Clinical Psychology, informează cotidianul The Telegraph.