Cele mai citite
 


Primul copil cu ochi albaştri s-a născut acum 6.000-10.000 de ani, în regiunea Mării Negre
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Ochii albaştri sunt în mod normal asociaţi cu frumuseţea sau cu… Frank Sinatra. Pentru antropologul John Hawks, de la Universitatea din Wisconsin, ei reprezintă un mister al evoluţiei.

Până acum 6.000 – 10.000 de ani, ochii albaştri sau verzi erau total necunoscuţi omului, toate fiinţele umane având doar ochi căprui. Potrivit cercetătorului american, primul copil cu ochi albaştri s-a născut undeva în regiunea Mării Negre şi, dintr-un motiv necunoscut, descendenţii acestuia au beneficiat de un avantaj evoluţionar de 5% asupra „competitorilor” săi cu ochi căprui.

Astăzi, notează ziarul Los Angeles Times, numărul oamenilor cu ochi albaştri este de peste o jumătate de miliard.
„Ce înseamnă acest lucru?”, se întreabă John Hawks, care studiază forţele ce au modelat specia umană în ultimii şase milioane de ani.
Nimeni nu ştie. Este unul dintre misterele evoluţiei, care persistă chiar şi la 200 de ani de la naşterea lui Charles Darwin – părintele teoriei evoluţioniste.
Utilitatea ochilor albaştri nu a fost încă descifrată de oamenii de ştiinţă. În „The Descent of Man, and Selection in Relation to Sex”, Charles Darwin a avansat teoria potrivit căreia ochii albaştri s-au răspândit printre europeni doar pentru că îi făceau mai atrăgători din punct de vedere sexual.

Unii savanţi moderni găsesc această teorie plauzibilă. Alţii cred însă că ochii de azur sunt un efect secundar al unor schimbări utile din punct de vedere evoluţionar – schimbări încă neidentificate.AGERPRES/(Daniel Duncă)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Genetica face lumină cu privire la originile populării celor două Americi (studii) Continentul american a fost populat printr-un singur mare val de migraţie acum mai mult de 23.000 de ani, iar unii amerindieni amazonieni ar avea strămoşi genetici comuni cu aborigenii australieni, arată două studii publicate la începutul acestei săptămâni, care clarifică misterul populării Americilor...
Genetică: Gorila şi omul au mai multe în comun decât se credea Gorila este mult mai apropiată de oameni şi cimpanzei decât credeau până acum oamenii de ştiinţă, după cum arată descifrarea genomului său. Acest lucru va permite o mai bună înţelegere a evoluţiei primatelor în ultimii zece milioane de ani, relatează AFP.
Genetica lămureşte controversa privind originea evreilor din Europa Evreii din Europa îşi au originea într-un mozaic de ascendenţe, multe provenite din triburi din Caucaz convertite la iudaism, concluzionează un studiu ce va fi publicat joi în revista britanică Genome Biology and Evolution, şi care, potrivit autorului său, va lămuri o controversă veche de peste două...
Forma genetică a bolii Alzheimer poate fi prevăzută cu 10-20 de ani înaintea apariţiei primelor simptome Unele modificări biologice măsurabile şi-ar face apariţia cu 10-20 de ani înaintea primelor tulburări de memorie la persoanele afectate de o formă foarte rară, genetică, a bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor prezentate miercuri la Paris, menţionate de AFP.
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...
Terapia genetică ar putea fi de ajutor în combaterea drepresiilor grave (studiu) Terapia genetică ar putea fi o nouă armă eficientă în combaterea depresiilor grave care nu răspund la niciun tratament existent, arată un studiu desfăşurat pe şoareci, dar care s-a bazat pe date clinice umane, relatează AFP.