Cele mai citite
 


Trebuie să luăm toţi medicamente anti-colesterol?
duminică, 14 februarie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri, Colesterolul, Boli de nutritie
 

În Statele Unite, medicamentele anticolesterol sunt autorizate acum şi pentru un număr ridicat de persoane care nu au hipercolesterolemie, pentru un cost deloc neglijabil. De exemplu, statinele nu mai sunt folosită doar pentru tratamente anti-colesterol, ci şi pentru prevenirea accidentelor cardiovasculare, inclusiv la persoanele care au un nivel normal de colesterol, scrie ziarul Le Figaro.

Agenţia americană a medicamentelor (Food and Drug Administration) a extins la începutul acestei săptămâni indicaţiile pentru Crestor, o statină comercializată de AstraZeneca. Acest medicament va putea fi prescris cu titlu preventiv unor persoane care nu suferă de vreo maladie cardio-vasculară aparentă nici nu au un nivel ridicat de LDL colesterol, dar sunt considerate ca prezentând un risc cardiovascular. Pentru demonstrarea existenţei acestui risc, au fost reţinuţi trei parametri: vârsta (50 de ani şi mai mult la bărbaţi, 60 la femei); nivelul ridicat al unui marker ridicat al riscului cardiac, proteina CRP ultrasensibilă, din sânge; şi prezenţa unui alt factor de risc cardiovascular, precum hipertensiunea, tabagismul sau antecedente familiale de boli cardiace.

Aceste criterii corespund în mare parte celor folosite într-un vast studiu (denumit Jupiter) publicat la sfârşitul lui 2008, în care Crestor redusese cu 44% accidentele cardio-vasculare şi cu 20% mortalitatea în raport cu placebo. În Statele Unite, populaţia eligibilă pentru aceste tratamente ar putea reprezenta 16-17 milioane de persoane, potrivit unui expert, şi un potenţial profit de mai multe miliarde pentru AstraZeneca, fabricantul medicamentului Crestor. Potrivit Wall Street Journal, cifra de afaceri generată de acest medicament, 4,5 miliarde de dolari în 2009, ar putea să urce la 7,9 miliarde, în 2012. Fenomenul s-ar putea extinde în Europa în următoarele luni.

Principala diferenţă între Europa şi Statele Unite este că populaţia ţintă ar fi definită de vârsta şi prezenţa a doi factori de risc vascular, dar nu de nivelul de CRP ultrasensibil. De fapt, 'CRP ultrasensibil est un marker sofisticat al riscului cardiovascular, dar este puţin folosit în practica curentă', subliniază profesorul francez ?ric Bruckert. În prezent, în Franţa, aproape cinci milioane de persoane ar fi tratate cu statine. Recomandările oficiale, care datează din 2005, sunt extrem de precise, dar mult prea complexe, potrivit practicienilor. În orice caz sunt prost urmate.

Pe plan economic, clasa statinelor 'constituie unele din principalele medicamente compensate de la începutul anilor 2000', potrivit unui recent raport al Înaltei Autorităţi pentru Sănătate (HAS). Îu total, cifra de afaceri era de 1,4 miliarde de euro în 2008. Franţa este ţara europeană în care preţurile acestor medicamente sunt cele mai ridicate. Dar beneficiile sunt evidente pentru HAS: 'Tratamentele cu statine diminuează riscul de mortalitate cu 10%.' De asemenea, ele diminuează de la 15 la 23 % producerea de evenimente cardiovasculare.

Notare
Comentarii
de Matei Paula
Daca avem in vedere multimea efectelor secundare ale statinelor acestea ,care sant recomandate cu vehementa de medicii romani,ne dam seama ca, nu grija pentru sanatatea noastra ii motiveaza ,ci cu totul altceva....Comisioanele de la producator,distribuitor,farmacii....Si,culmea este ca ,la intreruperea tratamentului,nivelul colesterolului creste la loc !!!Adicatelea sa le iei pe viata!Hei as! de ce nu recomanda d-lor produse naturiste?! Ghici?Comisionul,bata-l vina!.....

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Statine anticolesterol: beneficiile sunt mai însemnate decât efectele nedorite (studiu) Beneficiile statinelor au fost subestimate iar efectele nedorite ale acestor medicamente anticolesterol au fost exagerate, semnalează în revista The Lancet un studiu ce ar putea contribui la aplanarea polemicii care i-a determinat pe unii pacienţi să oprească tratamentul cu aceste medicamente prescrise...
Cardiologii recomandă tratament anticolesterol pentru un adult din trei în SUA Colegiul American de Cardiologie (ACC) recomandă ca în viitor să se prescrie preventiv tratament anticolesterol pentru adulţii cu o stare a sănătăţii bună, dar care prezintă un risc crescut de boli cardiovasculare, situaţie valabilă pentru un american din trei, relatează AFP.
Acţiunea preventivă a statinelor contra riscurilor cardiace, confirmată de un amplu studiu internaţional Diminuarea concentraţiei de colesterol cu ajutorul statinelor reduce clar riscurile cardiovasculare la persoane cu o stare de sănătate relativ bună, relevă un amplu studiu internaţional prezentat în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Americane de Cardiologie (American College of Cardiology, ACC)...
Prima statină cu indicaţii pentru copii Indicaţiile pentru medicamentul Crestor au fost extinse pentru prevenirea bolilor cardiovasculare la adulţii cu risc crescut şi, în premieră, în tratamentul copiilor cu vârsta peste 10 ani cu dislipidemie mixtă şi hipercolesterolemie familială, ceea ce face ca acest medicament să fie prima statină cu...
Un nou medicament anti-colesterol aprobat de FED într-o singură săptămână Experţii agenţiei americane a medicamentelor (FDA) au recomandat miercuri comercializarea unui puternic medicament anti-colesterol bazat pe un mecanism diferit de cel al tratamentelor disponibile în prezent pe piaţă, informează AFP.
Bolile cardiovasculare, principala cauză de morbiditate şi mortalitate Bucureşti, 11 feb /Agerpres/ - Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în România şi în Europa, a declarat dr. Camelia Diaconu, joi, cu ocazia lansării campaniei 'O inimă sănătoasă iubeşte mai mult'.