Cele mai citite
 


Prof.dr. Gh.Iana: Imagistica este o ramură importantă a medicinei
vineri, 12 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Şeful Departamentului de imagistică al Spitalului de Urgenţă Universitar, prof. dr. Gheorghe Iana, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că imagistica reprezintă o ramură importantă a medicinei din două motive - pe de o parte pentru că ajută la diagnostic, iar pe de altă parte, pentru că se utilizează ca mijloc terapeutic pentru unele afecţiuni.

AGERPRES: Cum s-a dezvoltat terapia intervenţională?
Prof. dr. Gh. Iana: Radiologia intervenţională ca mijloc terapeutic s-a dezvoltat pe două direcţii - o primă direcţie este vasculară şi alta non vasculară. Cea vasculară presupune terapie endovasculară, prin care se rezolvă formaţiuni tumorale greu accesibile chirurgical, hipervascularizate sau se rezolvă probleme de tip endovascular, malformaţii vasculare, anevrisme, stenoze cum ar fi cele carotidiene, renale, se face prevenţia accidentului vascular cerebral.

AGERPRES: Care este modalitatea în care se face această prevenţie ?
Prof. dr. Gh.Iana: Prin dilatarea şi stentarea la nivelul carotidei. De asemenea, se rezolvă anevrismele cerebrale prin introducerea de dispozitive în interiorul sacului anevrismal. Totodată, se fac terapii pentru fibroamele uterine, pentru sarcinile puternic vascularizate în metastazele tumorilor hepatice, în asociere cu chimioterapia endovasculară. Toate acestea constituie terapii importante prin radiologie intervenţională.

AGERPRES: Care sunt terapiile nonvasculare?
Prof. dr. Gh. Iana : Radiologia intervenţională non vasculară se adresează în special herniilor de disc, dar nu pentru toate. Sunt hernii care pot fi rezolvate prin nucleoplastie sau ozonoterapie. Alte afecţiuni care se pot rezolva sunt tumori osoase vertebrale, în metastaze se pot face vertebroplastii.

AGERPRES: Care sunt ramurile medicinei care beneficiază cel mai mult de imagistică?
Prof. dr. Gh.Iana: Toate ramurile medicinei beneficiază de imagistică. Aş trece în prim plan neurologia, neurochirurgia şi oncologia. Aportul diagnosticului imagistic în neurologie şi neurochirurgie este mare, iar stadializarea şi evaluarea pacienţilor în oncologie nu se poate face fără imagistică. Toate acestea fac absolut obligatorie crearea unei şcoli, care să pregătească noi specialişti.
În cadrul Spitalului Universitar am creat un laborator de de radiologie intervenţională, cu echipamente moderne şi, în parteneriat cu Societatea Română de Radiologie şi Radiologie Intervenţională, am deschis un Centru de formare (supraspecializare) pentru radiologii interesaţi să-şi însuşească tehnicile de radiologie intervenţională. Astfel de centre funcţionează cu succes şi în Craiova, Cluj, Iaşi şi am început un parteneriat cu laboratorul de la Spitalul Militar Central din Bucureşti.
În ultimii doi ani organizăm în fiecare an Conferinţa naţională de radiologie intervenţională. Anul acesta se va desfăşura, în perioada 19-20 februarie, la acest eveniment urmând să participe reprezentanţi ai spitalelor din ţară, dar şi din străinătate.AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: Cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă Aproximativ 200 de specialişti din ţară şi străinătate sunt aşteptaţi, începând de joi, la Iaşi,să participe la cea de-a VI-a Conferinţă Naţională de Scleroză Multiplă, a declarat miercuri, prof.univ.dr. Cristian Dinu Popescu, preşedintele Clinicii de Neurologie din cadrul Spitalului de Recuperare.
Iaşi: Intervenţie pentru salvarea unui nou născut cu malformaţii severe pe cord O echipă de chirurgi de la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof. dr. George I.M. Georgescu' din Iaşi a efectuat în ultima perioadă mai multe intervenţii chirurgicale complexe la copii diagnosticaţi cu malformaţii severe de cord, cea mai dificilă intervenţie fiind realizată pe un nou născut de o săptămână...
GALA OAMENII TIMPULUI INTERVIU/Norina Consuela Forna: Performanţa înseamnă profesionalism dus până la rang de sacrificiu Prof. univ. dr. Norina Consuela Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ''Gr.T.Popa'' din Iaşi, a primit în cadrul Galei Oamenii Timpului, eveniment care s-a desfăşurat sâmbătă seara pe scena Naţionalului ieşean, premiul la categoria "Sănătate",...
DNA: Şeful Laboratorului de Radiologie din Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, trimis în judecată Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, pe Eduard Moldovanu, şef al Laboratorului de Radiologie şi Imagistică medicală din cadrul Spitalului de Neurochirurgie "N. Oblu" Iaşi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu, ambele în formă continuată.
Peste 5500 de candidaţi vor concura pe 3909 locuri şi posturi la rezidenţiat, pe 23 noiembrie Un număr de 5661 de candidaţi vor participa, pe 23 noiembrie, la concursul naţional de rezidenţiat în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, organizat de Ministerul Sănătăţii în centrele universitare Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe cele 3909 locuri şi posturi...
Primul Centru privat de excelenţă în tratarea cancerului din România Primul Centru Privat de Excelenţă în Tratarea Cancerului din România - OncoFort - va fi lansat, în luna august, în România şi va reuni în premieră radioterapie, chimioterapie şi consult de specialitate internaţional,anunţă, printr-un comunicat remis marţi AGERPRES, Gral medical.