Cele mai citite
 


Medicii avertizează asupra riscului accidentelor prin arsură la copii
vineri, 12 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'' din Bucureşti avertizează asupra riscurilor accidentelor prin arsură la copii.
În ultimele trei săptămâni, la spital au fost aduşi, în stare gravă, patru copii cu arsuri profunde. Trei dintre aceştia prezentau arsuri pe mai mult de jumătate din suprafaţa corpului.
Pe 20 ianuarie a fost? transferat de urgenţă la Spitalul pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'' un băiat în vârstă de 5 ani şi 6 luni, victimă a unui incendiu produs la domiciliu. Copilul prezenta arsuri profunde (gradele III-IV) pe 60% din suprafaţa corpului, arsuri de căi respiratorii, precum şi sindromul de inhalaţie cu fum. Băiatul a urmat parcursul terapeutic chirurgical şi de terapie intensivă specific arsurilor severe.
I s-au efectuat până în prezent două intervenţii majore de excizie-grefare precoce şi seriat, în scopul salvării vieţii copilului şi reconstrucţiei precoce a zonelor afectate. Evoluţia sa locală şi generală este favorabilă, tratamentul chirurgical de necesitate urmând să fie continuat în săptămânile următoare.
De asemenea, pe 6 februarie a fost transferată de urgenţă la acelaşi spital o fetiţă în vârstă de 3 ani, ce prezenta arsuri profunde (gradele III-IV) pe 70% din suprafaţa corpului, prin flacără?(incendiu la domiciliu) şi arsuri de căi respiratorii.
În prezent, aceasta se află în îngrijirea unei echipe interdisciplinare de medici din cadrul spitalului (chirurgie plastică şi terapie intensivă). Fetiţa a fost stabilizată respirator, detubată, iar în momentul de faţă respiră spontan. A primit tratament chirurgical de urgenţă şi va necesita intervenţii chirurgicale majore. Se estimează o durată a spitalizării iniţiale de aproximativ 60 de zile. Prognosticul vital este rezervat, din cauza gravităţii arsurilor şi a vârstei mici, susţin medicii.
Pe 9 februarie la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'' au ajuns doi fraţi cu arsuri severe, produse în urma unui incendiu-explozie la domiciliu. Băiatul, în vârstă de 6 ani, prezenta arsuri profunde?(gradele III-IV) pe 30% din suprafaţa corpului, predominând arsurile profunde faciale şi ale căilor respiratorii. Fetiţa, în vârstă de 4 ani, prezenta arsuri profunde (gradele III-IV) pe 60% din suprafaţa corpului, predominând leziunile severe pe jumătatea inferioară a corpului. Cei doi copii sunt în faza de reanimare iniţială, ventilaţi mecanic şi primesc tratament chirurgical şi de terapie intensivă susţinut.
? În toate aceste situaţii, copiii au fost salvaţi de la locul accidentului şi transportaţi de urgenţă la Spitalul ''Grigore Alexandrescu'', cu ajutorul serviciului SMURD, fapt ce a sporit şansele de supravieţuire.
''Cele mai frecvente arsuri, produse prin contact cu lichide fierbinţi, care afectează în principal copiii de vârste mici, pot fi prevenite cu uşurinţă. Arsurile prin flacără-explozie pot fi preîntâmpinate prin supravegherea atentă a copiilor şi a surselor de foc, în perioada rece. De asemenea, copiii de vârstă mică nu trebuie lăsaţi nesupravegheaţi la domiciliu. Pe site-ul spitalului nostru, www.spitaluldecopii.ro, părinţii pot găsi în secţiunea 'Sfaturi pentru mami şi tati', un ghid educativ intitulat '10 pericole de care trebuie să îţi fereşti copilul'. Sperăm ca informaţiile oferite în acest ghid să le fie de ajutor părinţilor, pentru a preveni cazurile de accidente prin arsură la copii'', a declarat managerul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandre scu'' din Bucureşti, prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu.
În ultimele 12 luni, în Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'' au fost îngrijiţi 800 de copii cu arsuri, dintre care 320 reprezintă cazuri de o gravitate mare. Nu s-au înregistrat decese.
Clinica de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri este una dintre cele mai moderne unităţi de specialitate din Europa.
''Prin activitatea zilnică pe care o desfăşurăm, eu şi colegii mei din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu'', dorim ca fiecare copil să aibă şansa la o viaţă normală. Încă de la înfiinţarea Clinicii de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri din cadrul spitalului, ne-am propus ca obiectiv scăderea mortalităţii generale prin arsuri la copii'', a spus prof. dr. Dan Mircea Enescu. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
La Spitalul Grigore Alexandrescu va funcţiona cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a început construcţia celei mai mare clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică care va intra în funcţiune anul viitor.
Clinica de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament modern, inaugurată vineri la 'Grigore Alexandrescu' O clinică de neurochirurgie şi chirurgie cardiovasculară pediatrică, cu echipament de ultimă generaţie şi personal medical instruit în străinătate, va fi inaugurată, vineri, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu", a informat Primăria sectorului 1.
Ioan Lascăr: Toţi pacienţi sunt rezolvaţi chirurgical; gravitatea este dată de arsura inhalatorie Profesorul Ioan Lascăr a declarat vineri că problemele chirurgicale ale răniţilor în incendiul de la clubul Colectiv au fost rezolvate, gravitatea stării lor de sănătate fiind dată de arsura inhalatorie.
Peste 90% dintre accidentele copilului se produc în familie, susţin medicii Accidentele copilului sunt în mare parte uşor de prevenit şi de anticipat, iar peste 90% dintre cazuri se produc în familie, în prezenţa părinţilor şi a rudelor apropiate, susţin medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii ''Grigore Alexandrescu''.
Proiect de perfecţionare pentru cadrele medicale care tratează arsurile la copii între 0 şi 4 ani Proiectul 'Perfecţionare în terapia medico-chirurgicală de urgenţă a arsurilor pentru copii de vârstă mică (0-4 ani) la nivel multiregional' îşi propune să scadă sub 1% indicele de mortalitate la cazurile specializate de arsuri din toate unităţile medicale care vor beneficia de instruire, a subliniat...
Spitalul "Grigore Alexandrescu": Doi pacienţi în stare critică, alţi trei în stare gravă În Secţia de Terapie Intensivă de la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" se află doi pacienţi răniţi în incendiul de la clubul Colectiv care sunt în stare critică, intubaţi, şi trei în stare gravă.