Cele mai citite
 


Problemele dentistului italian: concurenţa spaniolă şi tarifele 'low cost' româneşti
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Stomatologii italieni se confruntă cu numeroase probleme, de la existenţa unei agenţii de turism, Noa Holidays, specializată în turism stomatologic în Europa de Est şi până la numărul redus, numai 900, de locuri pe an la Facultatea de stomatologie. De aceea, 250 de tineri italieni studiază stomatologia la Madrid, iar în virtutea normelor UE vor putea reveni în patrie şi deschide un cabinet. Piaţa tratamentelor stomatologice a atras atenţia şi investitorilor italieni. Un grup de întreprinzători din regiunea Lombardia intenţionează să copieze modelul ''Vitaldent'', în timp ce spitalul S.Raffaele din Milano se pregăteşte să aprobe o clinică cu 90 de cabinete, informează cotidianul italian Corriere della Sera.
Suflă prin urmare un puternic vânt de noutate care îi stimulează pe stomatologii italieni ce deţin un cabinet mono-profesional. Dacă graficele OMS prevăd un raport optim de un stomatolog la 2.000 de locuitori, în Italia există unul la 1.000 de locuitori. În total, cei care pot practica tratamente stomatologice se cifrează la 53.000 de medici, dintre care 36.000 sunt dentişti ''full time'' dar sunt nevoiţi să suporte existenţa unei armate de dentişti ilegali. Estimările vorbesc de 15.000 şi numai în 2008 au fost puse sub sechestru 170 de cabinete false.

Nu există încă date care să arate cum a redus marea criză încasările dentiştilor. Totuşi, 50% declară că au suferit o contracţie a activităţii. Cu toate acestea, deja în 2008 dentiştii continuau să crească ca număr /+4%/ în timp ce încasările se reduceau /-20%/. Potrivit unei anchete a asociaţiei pentru protecţia consumatorilor, Altroconsumo, un italian din trei a amânat sau a renunţat cu totul la un tratament stomatologic deoarece nu era în măsură să suporte cheltuielile. Rezultatul este că mulţi medici au agendele goale, lucrează trei zile din şase sau numai după-amiaza.

În faţa riscului de a rămâne inactivi, cei mai tineri preferă să meargă să lucreze în ''franchising'' sau în secţii din spitale din Lombardia, aceasta şi pentru că pentru a deschide un cabinet este nevoie de investiţii de cel puţin 250.000 de euro, un laser costă 30.000 de euro şi are o durată de viaţă de maximum 5 ani. Totodată, nu se poate beneficia de credite de la bănci deoarece, având în vedere numărul ridicat de profesionişti, ele nu sunt atât de dispuse să finanţeze noi cabinete.

Dentistul, devenit împotriva voinţei global, este pierdut.?Prin tradiţie individualist, este descris ca un pasionat de maşini şi de viaţa bună, puţin interesat de viaţa publică - un singur parlamentar este stomatolog în timp ce abundă avocaţii şi medicii. Astăzi se află însă în faţa unei concurenţe ce recurge la preţuri-momeală ca la supermarket şi oferă sejururi în România şi Ungaria la preţuri foarte scăzute. ''Madenta hungarian dentists'' a pus la punct o promoţie de Sfântul Valentin, de tratament în cuplu şi o alta cu 10% mai puţin costisitoare.

O terapie de reabilitare complexă /care implică 6-7 dinţi/ ce poate costa în Italia 15.000-20.000 de euro, în ţările cu nouă vocaţie odontoiatrică implică cheltuieli mult mai reduse, între 5.000-6.000 de euro, dar perioada de tratament durează maximum o săptămână şi nu există posibilitatea de despăgubire. De aici contenciosul pe care asociaţiile de stomatologi italieni îl subliniază polemic pe site-urile lor. Tot aşa cum suscită comentarii caustice metodele folosite de ''franchising'' pentru a atrage clienţi cu fluturaşi şi hostess.

Dentiştii italieni sunt înscrişi în Ordinul medicilor dar au şi o asociaţie sindicală, Andi, care este destul de activă. Între Ordin şi Andi au loc uneori litigii. Andi a cerut ajutor Universităţii Bocconi pentru a analiza şi repoziţiona profesia. Cheltuielile tratamentelor stomatologice sunt asigurate în proporţie de 92% direct de familii şi numai 6% de serviciul de sănătate naţional. Potrivit previziunilor lui Francesco Longo de la Bocconi, în 2018, 30-50% din piaţă va fi ocupată de mari cabinete asociate iar 40-60% din cheltuieli vor fi acoperite de fonduri speciale sau asigurări. Prin urmare, sfatul a fost de a se asocia şi a-şi crea o structură network, copiind Spania.

Reţetele moderniste se impun însă cu greu, grosul profesiei rămânând ancorat în modelul tradiţional - numai 2% sunt societăţi de capitaluri - şi manifestă un refuz aproape psihologic de a privi în viitor. Cu toate acestea, dacă există o profesie care prin efectul concurenţei, prin greutate a investiţiilor fixe şi dependenţă de piaţă seamănă cel mai mult cu o întreprindere atunci este exact cea stomatologică, dar schimbarea este dificilă.

Cei care subliniază că sănătatea pacienţilor ''nu este o marfă care se cumpără şi se vinde'' nu se înşeală. Dar, pe de altă parte, opinia publică nu este atât de favorabilă dentiştilor, considerându-i prea scumpi şi prea puţin transparenţi. Unii experţi susţin că dentiştii ar trebui să confere un caracter ''filosofic'' profesiei lor. Ar trebui să evite să adopte concurenţa low cost şi să vizeze extinderea pieţei. Două treimi din familii nu se duc la dentist nici măcar o dată pe an şi ar trebui creată o consultanţă capabilă să planifice prevenirea şi să lărgească domeniul de intervenţie până la estetica surâsului şi îngrijirea halenei.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Piaţa serviciilor stomatologice se dezvoltă mai ales pe segmentul clinicilor mari Piaţa medicinei dentare din România a cunoscut o 'explozie' inclusiv în criză, detaşându-se net faţă de alte ramuri ale medicinei private, scrie revista Capital.
Diaspora şi străinii preferă tratamentele medicale în România: Cum a evoluat turismul medical în Europa de Est Agenţia de marketing online Today's a analizat comportamentul utilizatorilor români pe Internet pe domeniul serviciilor medicale despre care se informează oamenii, remarcând o creştere de la an la an, începând cu 2011, a căutărilor legate de diverse probleme medicale, iar oamenii se încred din ce în...
Lundbeck primeşte Autorizaţia de punere pe piaţă a medicamentului Selincro® (nalmefen) în UE, ca prima terapie aprobată pentru reducerea consumului de alcool Selincrooferă o nouă abordare pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu dependenţă de alcool, care prezintă un risc crescut privind consumul de alcool.1 În studiile clinice, Selincro a redus consumul de alcool cu aproximativ 60% după şase luni de tratament. Dependenţa de alcool este considerată o...
INTERVIU/Nini Săpunaru:România este singura ţară europeană care poate cultiva cu succes soia modificata genetic România este singura ţară din Uniunea Europeană care poate cultiva cu succes soia modificată genetic, iar această cultură ar putea contribui cu 1 - 1,5 miliarde de euro la PIB-ul ţării, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, Nini Săpunaru, preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură...
Societatea de Stomatologie Estetică va înfiinţa 10 cabinete pentru grupuri vulnerabile Societatea de Stomatologie Estetică din România va înfiinţa în următoarele 12 luni zece cabinete de medicină dentară în mediul rural şi urban în cadrul proiectului "DENS - Dezvoltarea EcoNomiei Sociale".