Cele mai citite
 


Oamenii de ştiinţă au descoperit biochimia procesului de îmbătrânire
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Una dintre cele mai mari enigme ale biologiei este legată de felul în care îmbătrânesc celulele, iar o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, colaborând sub coordonarea Universităţii din Newcastle, în nord-estul Angliei, anunţă că a descoperit răspunsul la această problemă, informează cotidianul Financial Times.
Răspunsul găsit de aceşti oameni de ştiinţă este complex şi nu va oferi, cel puţin pentru viitorul apropiat, reţeta unui elixir al tinereţii sau al prelungirii vieţii.

De cealaltă parte însă, oamenii de ştiinţă susţin că dezlegarea acestei enigme va duce la apariţia unor medicamente mai bune pentru afecţiunile legate de îmbătrânire, aşa cum sunt diferite forme de diabet şi afecţiunile cardiace.

Echipa de cercetători de la Universitatea din Newcastle, colaborând cu oameni de ştiinţă de la Universitatea din Ulm, Germania, a folosit o abordare comprehensivă în biologie, folosind modele computerizate şi o serie de experimente de laborator pe culturi de celule şi pe cobai modificaţi genetic, pentru a investiga procesul de îmbătrânire al celulelor. Celulele ajunse în perioada de îmbătrânire, încetează să se mai dividă, iar ţesuturile în care se află încep la rândul lor să dea semne de îmbătrânire - semne perceptibile fizic, de la ridurile pielii până la disfuncţionalităţi cardiace.

Acest studiu, publicat în ultimul număr al revistei Molecular Systems Biology, indică faptul că atunci când astfel de celule îmbătrânite detectează că informaţia ADN pe care o conţin este alterată puternic, spre finalul ciclului de viaţă, încep să transmită nişte mesaje interne specifice.

Aceste mesaje interne declanşează în cadrul mitocondriei celulare, motorul energetic al celulelor, un proces de oxidare a moleculelor de radicali liberi, care în timp comandă celulei fie să se autodistrugă, fie să nu se mai dividă. Scopul acestei reacţii naturale este de a opri multiplicarea secvenţelor ADN alterate, ce pot provoca tumori canceroase.

Descoperirea cercetătorilor de la Universitatea din Newcastle aduce pe un plan secund importanţa rolului telomerilor, vârfurile protectoare ale terminaţiilor cromozomilor umani, ce devin din ce în ce mai scurte, pe măsură ce îmbătrânim.

'Au existat foarte multe speculaţii cu privire la necesitatea blocării eroziunii telomerice pentru a stopa anumite boli ce apar odată cu îmbătrânirea organismului. Însă, povestea cu telomerii promitea mult prea mult, iar în realitate biologia este ceva mai complicată, 'a comentat prof. Tom Kirkwood, director al Institutului de geriatrie din Newcastle.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Copiii instituţionalizaţi din România prezintă semne de îmbătrânire celulară prematură (studiu) Studiile efectuate la copiii instituţionalizaţi din România au constatat că durata de timp petrecută în condiţii de sărăcie şi de neglijare se corelează cu un IQ mai mic şi cu probleme de comportament. Un nou studiu, condus de cercetătorii de la Spitalul de Copii din Boston şi de la Universitatea Tulane...
Mutaţiile genetice accelerează îmbătrânirea creierului Specialiştii au observat de multă vreme că volumul hipocampului scade la persoanele în vârstă - ceea ce explică tulburările de memorie - şi că accelerarea acestui fenomen este unul din simptomele maladiei Alzheimer. Acum cercetătorii pot să explice mecanismul care are loc. Mutaţii genetice asociate cu...
O dietă scăzută în calorii, remediu contra îmbătrânirii Adoptarea în mod periodic a unei diete care imită efectele ajunării poate avea o amplă gamă de beneficii şi, mai ales, poate amâna îmbătrânirea, potrivit unui studiu condus de profesorul Valter Longo de la University of Southern California (USC) din Statele Unite, preluat de cotidianul ABC şi site-ul...
Conf.dr. Maria Georgescu: Studiul fenomenului de îmbătrânire este universal 'La Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie 'Ana Aslan' este o abordare holistică a pacientului', a declarat pentru AGERPRES şefa de secţie conf. dr. Maria Georgescu.
Diabetul accelerează îmbătrânirea cerebrală (studiu) Persoanele de vârstă medie diagnosticate cu diabet riscă să sufere de probleme cognitive în următorii 20 de ani, comparativ cu persoanele a căror glicemie este în limite normale, conform unui studiu publicat luni citat de AFP.
Radicalii liberi, care accelerează îmbătrânirea organismului, controlează apetitul (experţi) O echipă internaţională de cercetători, sub egida unor savanţi de la Yale School of Medicine, susţine că a stabilit cauzele pentru care unii oameni mănâncă mai mult decât alţii, transmite, în pagina sa electronică, The Times of India, cu referire la revista Nature Medicine.