Cele mai citite
 


Filmele horror şi coşmarurile îi ajută pe oameni să supravieţuiască în viaţa reală
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Fenomenul popularităţii de care se bucură filmele de groază rămâne, de ani buni, o enigmă pentru psihologi. De ce oamenii sunt atât de atraşi de poveşti despre monştri însetaţi de sânge, despre maniaci şi alte personaje malefice? Cotidianul rus Pravda prezintă mai multe explicaţii în acest sens.

Înainte, psihologii ofereau două explicaţii raţionale. Prima constă în aceea că cititul sau vizionarea unor poveşti de groază provoacă cititorului sau spectatorului nu frică, ci dimpotrivă, o excitare plăcută: el ştie foarte bine că acţiunea nu este una reală şi că nu-l vizează personal. A doua explicaţie este legată de euforia pe care oamenii o resimt la sfârşitul filmului, când toate grozăviile încetează. Totuşi, este evident că ambele versiuni nu rezistă criticilor: pentru a simţi excitare sau euforie nu este deloc nevoie de poveşti horror. Pentru aceasta sunt suficiente şi alte metode.

În opinia specialiştilor din cinematografie, majoritatea filmelor de groază îşi trag rădăcinile din conştiinţa maselor largi şi oglindesc fricile reale ale oamenilor: în faţa războaielor, a foametei, a epidemiilor, a sectelor, a criminalilor, a extratereştrilor sau a oamenilor bolnavi psihic.
Nu întâmplător, în cartea sa ”Danse Macabre”, Stephen King scrie: „Dacă filmele sunt visele culturii în masă, atunci filmele horror sunt coşmarurile acestei culturi”. Oamenii încearcă să trăiască în faţa ecranelor situaţii care le provoacă frică şi să le ”încerce” pe propria piele.
Specialişti de la Universitatea Berkley din Florida au ajuns la concluzia că amatorii de filme de groază se deosebesc în mod radical în ceea ce priveşte caracterul de oamenii care nu gustă asemenea filme. De cele mai multe ori, amatorii de filme horror sunt nevoiţi, din anumite motive, să-şi suprime atitudinile fireşti de agresivitate, nu-şi permit să se relaxeze, ”să se descarce”. Punându-se în locul monstrului din filmul horror, ei capătă iluzia libertăţii faţă de normele sociale şi prejudecăţile existente, îşi ”ucid” în plan mental duşmanii pe care nu îndrăznesc să-i agreseze în viaţa de zi cu zi.
Alţii au atitudini masochiste: le place să se teamă. Cele mai înspăimântătoare momente le provoacă cea mai mare satisfacţie. După toate probabilităţile, în viaţa reală astfel de oameni nu au suficiente impresii, duc o existenţă prea banală, săracă în evenimente.
Reprezentanţii celui de-al treilea grup de pasionaţi de filme horror cred în tot ce este ireal, însă viaţa lor este prea ordonată şi în ea nu este loc nici de misticism, nici de absurd. Pentru ei, filmele horror sunt ca o gură de aer, care le permite măcar pentru o scurtă perioadă să depăşească limitele raţionalului.
Coşmarurile nocturne constituie un subiect aparte de analiză. Oamenii pot să viseze urât indiferent dacă sunt sau nu pasionaţi de tematica horror. Cine nu a visat măcar o dată că se prăbuşeşte de la mare înălţime, că nu ştie răspunsul la un examen sau că cineva îl urmăreşte?

În opinia psihologului finlandez Antti Revonsuo, astfel de coşmaruri sunt... utile! În timpul evoluţiei sale, organismul omului a elaborat un mecanism psihologic special, care îi permite creierului uman să cerceteze în timpul somnului situaţii periculoase şi să caute soluţii pentru a le depăşi. În urma acestor ”antrenamente” inedite, omul se dovedeşte pregătit pentru evenimentele imprevizibile din viaţa reală şi poate, în momente de pericol, să acţioneze în mod corespunzător. AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Graţie invenţiilor ştiinţifice, în viitor, nu vom mai avea coşmaruri, ci doar un somn odihnitor Într-un viitor nu foarte îndepărtat, tehnica va permite reglarea, cu ajutorul senzorilor, a unui mare număr de factori, de la temperatură şi până la pijama, astfel încât somnul nostru să fie cât mai liniştit, odihnitor, fără coşmaruri, existând chiar posibilitatea alegerii de vise folosind o bază de...
Un videoclip cu descărcare defectuoasă pe un aparat mobil produce un stres echivalent cu cel al unui film horror (Ericsson) Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.
Dr. Diaconu: Răniţii din Colectiv şi rudele lor au simptome neurovegetative, amintiri intruzive, coşmaruri Doctorul Gabriel Diaconu, coordonator al Grupului integrat de intervenţie în criză, a explicat marţi că, din punct de vedere psihologic, la răniţii din Colectiv şi la rudele acestora s-au întâlnit simptome neurovegetative în principal, amintiri intruzive, coşmaruri, gradele de severitate fiind extrem...
Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele mai dureroase Bolnavii aflaţi la capătul vieţii şi care suferă de o maladie gravă, aşa cum este cancerul, sunt mai dispuşi decât alţii să accepte un tratament medical mai dur sau mai dureros dacă sunt credincioşi, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite...
"Cu naşu' la psihiatru" - membrii familiilor mafiote italiene caută ajutorul psihiatrilor "Naşii" şi ceilalţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene încalcă Omerta (legea tăcerii) şi îşi discută problemele în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor, conform unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Fizionomia, criteriu folosit în deciderea împrumuturilor? Ştiinţa evoluează prin încercări şi greşeli. În vreme ce succesele sunt anunţate cu surle şi trâmbiţe, erorile sunt privite cu ruşine de generaţiile ce urmează, fiind încuiate în podul conacului - asemeni rudei nebune dintr-un roman victorian.