Cele mai citite
 


Dr. Cristian Scurtu: România este codaşa UE în oncopediatrie
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
România este codaşa Uniunii Europene din punctul de vedere al diagnosticului şi tratamentului cancerului la copii, susţine şeful secţiei de Oncopediatrie de la Spitalul 'Marie Curie' din Bubureşti, dr. Cristian Scurtu.
'Vina ne aparţine tuturor şi nu numai Ministerul Sănătăţii este responsabil. Este o problemă de sănătate publică şi ar trebui să intereseze întreaga societate românească' - a declarat marţi dr. Scurtu.

În prezent, tratamentul pentru adulţi şi copii este finanţat în comun. Ar trebui ca pentru copii, printre care există un număr mai mic de cazuri, finanţarea să se facă separat, este de părere specialistul, care a accentuat asupra faptului că tratamentul presupune costuri foarte mari.

Dr. Cristian Scurtu a explicat că, din păcate, sunt probleme de diagnosticare precoce a copiilor, există o lipsă de personal iar numărul specialiştilor de oncopediatrie este foarte mic şi în ultimii ani nu s-a mai făcut această pregătire.

De asemenea, medicul a menţionat lipsa stimulării personalului şi dispariţia unor medicamente, care trebuie aduse în cantităţi mici iar companiile nu sunt interesate să achiziţioneze. Dispar inclusiv o serie de medicamente prevăzute în program şi care intră la gratuităţi, dar care se găsesc în Bulgaria şi Ungaria, a adăugat el.

În ceea ce priveşte formularul E112, medicul consideră că nu toţi cei care îl solicită au nevoie, pentru că se pot face tratamente şi în ţară.

De asemenea, nu în toate cazurile este necesar transplantul, pentru că anumite leucemii presupun doar chimioterapie. El a spus că există un protocol la nivelul ţării care dă rezultate bune pentru formele medii şi în unele situaţii chiar şi avansate. În plus, se face transplant şi în România, la Timişoara şi Bucureşti.

La rândul său, conf. dr. Monica Dragomir, de la Institutul Oncologic Bucureşti, a subliniat necesitatea diagnosticării precoce, care înseamnă succes terapeutic. În România sunt 9,5 cazuri noi la 100.000 de copii. Din fericire, a arătat conf. dr. Dragomir, numărul cazurilor de cancer la copii este mic faţă de cel la adulţi.

Între principalele forme de cancer la copii, pe primul loc sunt leucemiile şi limfoamele - 35-40%, urmează tumorile cerebrale - 20-22%, după care neuroblastoame, nefroblastoame, retinoblastoame, tumori osoase ale ţesuturilor moi.

Monica Dragomir a subliniat că rata de supravieţuire este mare în cazul diagnosticării precoce, apropiindu-se de cea din ţările dezvoltate. Din păcate, a adăugat ea, diagnosticarea se face tardiv în multe situaţii iar medicii de familie şi pediatrii ar trebui să fie pregătiţi, educaţia părinţilor fiind şi ea importantă.

În ceea ce priveşte modalităţile de investigare şi imagistice, în ultima perioadă centrele specializate beneficiază de o dotare bună, dar lipsesc psihologii şi asistenţii sociali, impunându-se o strategie de sănătate la nivel naţional, a mai spus Dragomir.

Prof. dr. Constantin Arion a prezentat un decalog al măsurilor care ar trebui luate pentru această specialitate: un registru naţional, cursuri pentru medicii de familie în vederea diagnosticării precoce la copii, un număr mai mare de specialişti, asistente şi infirmiere, acreditarea şi auditarea centrelor de oncopediatrie, un spor mai mare pentru angajaţi, obligativitatea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de decontare a investigaţiilor de vârf, asigurarea unor condiţii decente, existenţa unui psiholog, un nivel flexibil privind protocoalele de tratament, conştientizarea publicului şi a societăţii civile asupra acestei probleme, care capătă dimensiuni.

Anual, 200.000 de copii sunt diagnosticaţi în lume cu cancer şi aproximativ 250 mor zilnic de această boală, relevă datele Asociaţiei Internaţionale a Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer.

În România, media supravieţuirii copiilor variază între 30 şi 60%, faţă de 75% în ţările dezvoltate. Între cauze s-ar afla diagnosticarea, precum şi accesul la noile terapii şi tehnologii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Gheorghe Burnei: Anual, în România se descoperă 40 de cazuri noi de cancer osos la copii Preşedintele Asociaţiei Române a Traumatologilor şi Ortopezilor Pediatrici, prof. dr. Gheorghe Burnei, a declarat vineri, cu prilejul celui de-al VI-lea congres naţional, că în România, anual, 40 de copii sunt descoperiţi cu forme de cancer osos.
INTERVIU/Dr.Cristian Grasu: Anual, 50.000 de români au nevoie de radioterapie; în viitor am putea dubla numărul de pacienţi trataţi Aproximativ 50.000 de bolnavi de cancer au nevoie anual de radioterapie, iar statul poate asigura, în condiţiile actuale, tratament pentru 17.000, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, dr. Cristian Grasu, director în Ministerul Sănătăţii.
Prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu: Este absolut necesar să avem o strategie naţională în oncologia pediatrică Este absolut necesar să luptăm să avem o strategie naţională în oncologia pediatrică, a declarat, sâmbătă, prof. univ. dr. Maria-Despina Baghiu, preşedintele Societăţii Române de Onco-Hematologie Pediatrică (SROHP).
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Investiţii de cca 90 milioane euro, în ultimii trei ani, în centre oncologice private În România, ţara în care bolnavii de cancer cheltuie anual circa 40 de milioane de euro pentru tratamentul în străinătate, alternativa privată locală a demarat puternic, se arată într-un articol din publicaţia Capital.