Cele mai citite
 


Oficial ANM: Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri, întrucât Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de bună practică de producţie (GMP - Good Manufacturing Practice), a anunţat, marţi, Daniel Boda, reprezentantul ANM, la încheierea audierilor desfăşurate în cadrul Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.
'Pe 17 decembrie 2009, celor de la Cantacuzino le-a expirat autoritatea de fabricaţie', a precizat Boda.

El a spus însă că vaccinul antigripal produs a fost eliberat pe seria anterioară şi este valabil în continuare, ca şi celelalte vaccinuri produse anterior.

Întrebat care au fost deficienţele pentru care i-a fost retras GMP, Boda a spus că nu are cum să menţioneze acest lucru, pentru că datele nu sunt încă publice.

'Când vor rezolva aceste deficienţe va fi foarte bine, dar în acest moment, noi nu putem elibera serii pentru Institutul Cantacuzino', a mai spus Boda, care a adăugat că acest institut nu mai produce nimic în momentul de faţă.

Pe de altă parte, directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a afirmat că nu este vorba despre suspendarea întregii activităţi a institutului ci 'de neacordarea autorizării de fabricaţie pentru o linie inspectată de ANM, respectiv linia de vaccin gripal. Din păcate, această linie include o zonă de fabricaţie care este comună mai multor produse. Din acest punct de vedere, la nivelul institutului există în derulare, încă din 2005, un proiect derulat cu fonduri internaţionale şi cu fonduri interne, care e prevăzut a fi finalizat în 31 decembrie 2010 şi probabil că se vor găsi soluţii pentru a se menţine activitatea pentru a se intra pe aceste noi normative GMP', a arătat Iordăchel.

El l-a contrazis, practic, pe reprezentantul ANM, precizând că 'nu e vorba că nu s-au respectat nişte standarde, ci că institutul e în curs de modernizare a liniei de fabricaţie a vaccinului BCG (pentru imunizarea împotriva tuberculozei n.r.), lucru care se va finaliza pe la jumătatea lunii aprilie'.

'Din acest punct de vedere, Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccin BCG începând din ianuarie 2009', a spus Iordănchel, care a reiterat că 'nu e vorba de deficienţe, ci de încadrarea în noi tipuri de normative'.

Acesta a recunoscut, însă, că momentan institutul nu produce nimic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prof. dr. Molnar Geza: Este vorba despre reautorizarea Institutului Cantacuzino Consilierul ministrului Sănătăţii, prof.dr. Geza Molnar, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în acest moment, este vorba despre reautorizarea Institutului Cantacuzino după o perioadă de aproape trei ani, adăugând că vaccinul pentru gripa nouă există în stoc, vaccinul BCG nu se mai produce în prezent...
Emil Boc: Institutul Cantacuzino va relua producerea vaccinurilor în perioada următoare Premierul Emil Boc a afirmat, miercuri, că a fost informat despre faptul că Institutului Cantacuzino i s-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi şi-a exprimat convingerea că în perioada următoare instituţia îşi va relua activitatea.
Cseke Attila: L-am demis pe directorul Institutului Cantacuzino pentru nerespectarea planului de conformare Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, vineri, la Bistriţa, că demiterea directorului Institutului Cantacuzino din Bucureşti, Radu Iordăchel, vine ca urmare a unor probleme de management.
Experţi ai OMS verifică de luni linia de producţie de la Cantacuzino Experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vor veni în perioada 24 - 28 februarie la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a constatat că anumite neconformităţi...
Institutul Cantacuzino poate relua de luni producţia de vaccin gripal sezonier Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare ''Cantacuzino'' poate relua, de luni, producţia de vaccin gripal sezonier.
MS: Vaccinul antigripal de la Cantacuzino are reacţii adverse minore; va fi folosit numai în caz de pandemie Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino prezintă reacţii adverse minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe în urma testelor efectuate până în prezent, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.