Cele mai citite
 


Prof. dr. Molnar Geza: Este vorba despre reautorizarea Institutului Cantacuzino
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Consilierul ministrului Sănătăţii, prof.dr. Geza Molnar, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că în acest moment, este vorba despre reautorizarea Institutului Cantacuzino după o perioadă de aproape trei ani, adăugând că vaccinul pentru gripa nouă există în stoc, vaccinul BCG nu se mai produce în prezent, iar în ceea ce priveşte gripa sezonieră, producerea noului vaccin se va face după ce OMS va recomanda noua compoziţie.
''În această perioadă cât durează reautorizarea se modernizează şi capacitatea de producţie - linia care produce vaccinul BCG şi, potrivit planului de conformitate, se vor face celelalte dotări. Vaccinurile produse până acum sunt de calitate şi nu reprezintă o ameninţare pentru starea de sănătate a populaţiei'', a precizat consilierul ministrului.

Precizarea consilierului ministrului Sănătăţii vine după ce Daniel Boda, reprezentantul Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM) a declarat, marţi, la audierile din Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor, că Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri, întrucât ANM i-a retras, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de bună practică de producţie (GMP - Good Manufacturing Practice).

'Pe 17 decembrie 2009, celor de la Cantacuzino le-a expirat autoritatea de fabricaţie', a precizat Boda.

El a spus însă că vaccinul antigripal produs a fost eliberat pe seria anterioară şi este valabil în continuare, ca şi celelalte vaccinuri produse anterior.

Întrebat care au fost deficienţele pentru care i-a fost retras GMP, Boda a spus că nu are cum să menţioneze acest lucru, pentru că datele nu sunt încă publice.

'Când vor rezolva aceste deficienţe va fi foarte bine, dar în acest moment, noi nu putem elibera serii pentru Institutul Cantacuzino', a mai spus Boda, care a adăugat că acest institut nu mai produce nimic în momentul de faţă.

Pe de altă parte, directorul Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, a afirmat că nu este vorba despre suspendarea întregii activităţi a institutului ci 'de neacordarea autorizării de fabricaţie pentru o linie inspectată de ANM, respectiv linia de vaccin gripal. Din păcate, această linie include o zonă de fabricaţie care este comună mai multor produse. Din acest punct de vedere, la nivelul institutului există în derulare, încă din 2005, un proiect derulat cu fonduri internaţionale şi cu fonduri interne, care e prevăzut a fi finalizat în 31 decembrie 2010 şi probabil că se vor găsi soluţii pentru a se menţine activitatea pentru a se intra pe aceste noi normative GMP', a arătat Iordăchel.

El l-a contrazis, practic, pe reprezentantul ANM, precizând că 'nu e vorba că nu s-au respectat nişte standarde, ci că institutul e în curs de modernizare a liniei de fabricaţie a vaccinului BCG (pentru imunizarea împotriva tuberculozei n.r.), lucru care se va finaliza pe la jumătatea lunii aprilie'.

'Din acest punct de vedere, Institutul Cantacuzino nu a mai produs vaccin BCG începând din ianuarie 2009', a spus Iordănchel, care a reiterat că 'nu e vorba de deficienţe, ci de încadrarea în noi tipuri de normative'.

Acesta a recunoscut, însă, că momentan institutul nu produce nimic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Oficial ANM: Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri Institutul Cantacuzino nu mai poate produce vaccinuri, întrucât Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) i-a retras, la începutul lunii februarie, autorizaţia de punere pe piaţă a vaccinurilor şi a tuturor produselor injectabile, deoarece acesta nu a respectat regulile de bună practică de producţie (GMP...
Experţi ai OMS verifică de luni linia de producţie de la Cantacuzino Experţi de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) vor veni în perioada 24 - 28 februarie la Institutul Cantacuzino din Bucureşti pentru a sprijini revizuirea proceselor tehnologice, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a constatat că anumite neconformităţi...
MS: Vaccinul antigripal de la Cantacuzino are reacţii adverse minore; va fi folosit numai în caz de pandemie Vaccinul antigripal produs de Institutul Cantacuzino prezintă reacţii adverse minore, comparabile cu cele ale vaccinurilor din import, neînregistrându-se reacţii adverse severe în urma testelor efectuate până în prezent, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii.
Onu (Institutul Cantacuzino): Vaccinul antigripal nu poate fi produs pentru sezonul 2016/2017 dacă nu primim finanţare Adrian Onu, directorul demisionar al Institutului Cantacuzino, a declarat marţi că în cazul în care instituţia nu primeşte finanţare într-o lună, cel mult două, nu se poate produce vaccinul antigripal pentru sezonul 2016/2017.
Molnar Geza: 14 loturi necorespunzătoare de vaccin gripal, depistate Institutul Cantacuzino şi Agenţia Naţională a Medicamentului au sesizat încă de vinerea trecută că două loturi de vaccin antigripal sunt modificate din punctul de vedere al parametrilor, în sensul că a scăzut titrul de tulpină B, a declarat joi conf. dr. Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii...
Nicolăescu: Lotul de vaccin antigripal produs la Cantacuzino va pleca spre ţară în două tranşe, în decembrie şi ianuarie Prima tranşă de doze de vaccin antigripal produsă la Institutul Cantacuzino va pleca în ţară în jurul datei de 16 decembrie, iar cea de-a doua tranşă în jur de 6 ianuarie, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.