Cele mai citite
 


Dezbatere privind mecanismul clowback, la Ministerul Sănătăţii
miercuri, 17 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dezbaterea publică organizată marţi, de Ministerul Sănătăţii, cu privire la introducerea unei suprataxe pentru cifra de afaceri a producătorilor de medicamente, a reliefat că reprezentanţii companiilor farmaceutice nu sunt de acord cu forma actuală propusă de Ordonanţa nr. 104/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
'Această ordonanţă introduce o suprataxare a cifrei de afaceri cu 5-11%. În mod normal, în ţările unde se foloseşte acest mecanism claw back, se face pentru suprataxarea depăşirii bugetului adoptat. Mecanismul este folosit ca un mod de a controla încadrarea în bugetul alocat medicamentelor şi este penalizată depăşirea acestui buget la medicamente. Nicidecum suprataxarea cifrei de afaceri', a precizat dr. Dan Zaharescu, reprezentant al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIN).

El a adăugat că acest sistem se foloseşte în ţări cum ar fi Spania, Belgia, Ungaria.

În ceea ce priveşte urmările introducerii acestui mecanism, reprezentantul ARPIN a spus, conform datelor CGDIM, că anul trecut au dispărut de pe piaţă 500 de produse, cifra de afaceri reducându-se la jumătate faţă de 2008.

În continuare alte 300 de produse ar putea dispărea de pe piaţă, nefiind vorba de o anume categorie, ci despre toate produsele, a mai arătat dr. Dan Zaharescu.

Ordonanţa menţionată fost respinsă de Senat în decembrie 2009, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Producătorii de medicamente, în faţa Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) Dan Zaharescu crede că mecanismul de clawback propus de guvernanţi trebuie să fie un real mecanism de control al modului în care se cheltuieşte bugetul CAS şi nu o modalitate prin care să se colecteze o sumă...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Eugen Nicolăescu: MS continuă demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar Ministerul Sănătăţii va continua acţiunile şi demersurile cu privire la reforma sistemului sanitar, a declarat marţi într-o conferinţă de presă ministrul Eugen Nicolăescu, invitându-i la dialog pe membrii Coaliţiei profesioniştilor din sistemul sanitar care anunţau săptămâna trecută proteste.
MS organizează dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică Ministerul Sănătăţii va organiza, începând de luni, în ţară, o serie de dezbateri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică.
MS începe întâlnirile regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică Ministerul Sănătăţii va organiza, începând de luni, în ţară, o serie de întâlniri regionale pe tema proiectelor de acte normative lansate în dezbatere publică.
ARPIM este de acord cu alinierea preţurilor la nivelul ţărilor UE însă cu anumite condiţii ARPIM se declară de acord cu alinierea preţurilor la medicamente, însă afirmă că în această situaţie ''este onest, echitabil şi obligatoriu'' ca statul să asigure companiilor producătoare de medicamente în România aceleaşi condiţii ca cele existente în ţările din Uniunea Europeană - eliminarea taxei...