Cele mai citite
 


A creşte pe genunchii bunicilor ameliorează comportamentul adolescenţilor
marţi, 2 martie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Mama si copilul
 

Copii care cresc în preajma bunicilor au mai multe abilităţi sociale, mai ales copiii proveniţi din cupluri divorţate. Nepoţii recunosc că discută mai bine cu ei şi sunt sursă de bună dispoziţie.

Bunicii nu mai au vârsta de a avea copii, dar îşi pot creşte nepoţii spre marele noroc al acestora. Potrivit datelor unui nou studiu, adolescenţii sunt avantajaţi psihologic dacă sunt înconjuraţi de dragostea bunicilor din fragedă pruncie, notează ziarul El Mundo.

Opţiunea tot mai multor femei de a intra în câmpul muncii, divorţul sau văduvia unuia dintre părinţi sunt motivele care îi determină pe tot mai mulţi bunici să iasă la pensie pentru a avea grijă de copiii copiiilor lor. Un exemplu: în Spania circa 23% din femeile de peste 65 de ani ajută la creşterea nepoţilor, jumătate din ele zilnic, iar 40% de trei ori pe săptămână.
 
"Literatura de specialitate arată că adolescenţii sau copii care au un singur părinte sau care au în familie fraţi sau surori vitrege au şanse mai mari de a fi afectaţi de probleme psiho-sociale, de sănătate sau de adaptare şcolară. În parte, din cauza unei serii de factori asociaţi acestor medii familiale: dificultăţi economico-sociale, conflicte familiale, schimbări frecvente în căminul familial, probleme mentale sau comportamentale ale unuia din părinţi, lipsă de atenţie a părinţilor ...", comentează Shallhevet Attar-Schwartz, de la Universitatea Evreiască din Ierusalim şi autor al studiului la care a participat şi Universitatea din Londra.
 
Cercetătorii, care recunosc că ultimele două decenii a sporit expectativa de viaţă a populaţiei precum şi numărul familiilor unde convieţuiesc doi până la patru generaţii în ţările dezvoltate, sunt de părere că ”relaţiile dintre bunici şi nepoţii lor şi, mai ales, efectele psihice ale acestor relaţii au fost relativ puţin studiate”. Studiul s-a bazat pe chestionare împărţite în 1.010 de şcoli din Marea Britanie. ”Aproximativ 1.515 de studenţi cu vârste între 11 şi 16 ani au fost chestionaţi pentru a afla dacă relaţia lor cu bunicii le-a modificat comportamentul emoţional”, au explicat cercetătorii, care au publicat rezultatele studiului în ultimul număr al revistei Journal of Family Psychology.
 
Aproximativ 66% din cei intervievaţi au răspuns că stau cu părinţii biologici, în timp ce 18% locuiau cu doar unul din ei. Restul de 15% făceau parte din familii ”recompuse”, având mamă, tată, sau fraţi vitregi. Datele au relevat că elevii crescuţi de bunici au comunicat mai mult cu aceştia, au facut mai multe activităţi sociale şi s-au dovedit mai puţin hiperactivi decât cei care nu au trăit în preajma bunicilor. Deşi asemenea tuturor studiilor şi acesta are unele limite ”rezultatele au confirmat ipotezele prezente în literatura de specialitate care arată urmările asupra adolescenţilor a faptului de a creşte departe de unul din părinţi. Bunicii fiind identificaţi ca sursă capabilă să modereze influenţele negative ale familiilor despărţite”.

Medicii ar trebui să pună accentul ”pe munca cu toţii membrii familiei pentru a întări relaţiile dintre ei”, insistă autorii. Instituţiile publice, precum şcolile sau centrele de asistenţă socială ”ar trebui să recunoască importanţa persoanelor în vârstă ca sprijin emoţional pentru adolescenţi în vieţile lor, mai ales ale celor care provin din familii dezorganizate”, arată cercetătorii israelieni. La veştile bune aduse de acest studiu se adaugă şi datele privind ameliorarea sănătăţii mentale a bunicilor, când au ocazia să intervină în creşterea nepoţilor, remarcându-se totodată o ameliorare a condiţiei lor fizice, altfel spus ”o întinerire”. AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bolnavii credincioşi acceptă mai uşor tratamentele mai dureroase Bolnavii aflaţi la capătul vieţii şi care suferă de o maladie gravă, aşa cum este cancerul, sunt mai dispuşi decât alţii să accepte un tratament medical mai dur sau mai dureros dacă sunt credincioşi, conform unui studiu publicat marţi în revista Journal of the American Medical Association (JAMA), transmite...
"Cu naşu' la psihiatru" - membrii familiilor mafiote italiene caută ajutorul psihiatrilor "Naşii" şi ceilalţi membri ai organizaţiilor mafiote italiene încalcă Omerta (legea tăcerii) şi îşi discută problemele în cabinetele psihologilor şi ale psihiatrilor, conform unui articol publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Fizionomia, criteriu folosit în deciderea împrumuturilor? Ştiinţa evoluează prin încercări şi greşeli. În vreme ce succesele sunt anunţate cu surle şi trâmbiţe, erorile sunt privite cu ruşine de generaţiile ce urmează, fiind încuiate în podul conacului - asemeni rudei nebune dintr-un roman victorian.
Filmele horror şi coşmarurile îi ajută pe oameni să supravieţuiască în viaţa reală Fenomenul popularităţii de care se bucură filmele de groază rămâne, de ani buni, o enigmă pentru psihologi. De ce oamenii sunt atât de atraşi de poveşti despre monştri însetaţi de sânge, despre maniaci şi alte personaje malefice? Cotidianul rus Pravda prezintă mai multe explicaţii în acest sens.
The Telegraph: Depresiile sunt legate de dorinţa de succes şi faimă Persoanele care suferă de depresii şi de manii sunt de obicei orientate, mai mult decât celelalte persoane, spre succes, câştiguri materiale şi faimă, conform unui studiu publicat de British Journal of Clinical Psychology, informează cotidianul The Telegraph.
Ştiinţa dragostei - circuit al dragostei cu sediul în creier Dacă ţinem la proprietatea termenilor, ar trebui ca expresia "te iubesc din toată inima" să fie înlocuită cu expresia "te iubesc din tot creierul". Inima este percepută de toată lumea drept centrul iubirii, însă din punct de vedere neurologic, centrul iubirii este creierul, iar o echipă de neurologi...