Cele mai citite
 


Sălaj: Un milion de euro pentru un centru destinat persoanelor cu boli rare
joi, 18 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Reabilitarea unei clădiri din Zalău, ce urmează să găzduiască Centrul pilot de referinţă pentru boli rare, va începe în luna martie şi va costa circa un milion de euro, bani ce provin în principal de la guvernul norvegian.
Imobilul, aflat într-o stare avansată de degradare, aparţine municipalităţii şi a fost transmis în folosinţa gratuită, în luna mai a anului trecut, Asociaţiei Prader Willi România (APWR), pe durata a zece ani.
Preşedintele APWR, Dorica Dan, speră ca centrul să fie dat în funcţiune în luna februarie a anului viitor, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Bolilor Rare în România.
'Actualmente suntem în faza de evaluare a ofertelor pentru lucrările de reabilitare şi sperăm ca în luna martie să demareze efectiv lucrările. Termenul de finalizare ar fi luna aprilie a anului viitor, însă ne-am dori ca totul să fie gata până în luna februarie, de Ziua Internaţională a Bolilor Rare în România. Costurile de reabilitare şi dotare cu echipamente şi mobilier se ridică la aproape un milion de euro', a declarat, miercuri, preşedintele APWR.
Dorica Dan a precizat că acest centru se va adresa persoanelor afectate de boli rare din întreaga ţară, aici urmând să existe şi spaţii de cazare pentru cei ce vin din alte localităţi. Totodată, se vor organiza întâlniri şi cursuri pentru pacienţi şi familiile lor, cu scopul de a învăţa cum să facă faţă bolilor pe care le au în viaţa de zi cu zi, dar şi cursuri de formare a unor specialişti în acest domeniu.
Realizarea centrului face parte dintr-un proiect mai amplu, 'Parteneriat Norvegiano Român (NoRo) pentru progres în bolile rare', ce îşi propune îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor afectate de boli rare în România, prin acces egal la diagnostic timpuriu, tratament de calitate şi servicii de reabilitare prin intermediul unei reţele complexe şi accesibile de facilităţi şi resurse. Valoarea proiectului este de aproape două milioane de euro, din care 1.874.138 de euro este contribuţia Guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sănătăţii, 8.000 de euro de la Consiliul Judeţean Sălaj şi 12.000 de euro de la APWR. Consiliul Local Zalău a pus la dispoziţie clădirea unde va funcţiona centrul pentru boli rare.
În Uniunea Europeană, o boală este considerată a fi rară dacă apare la mai puţin de cinci persoane din 10.000. În lume sunt cunoscute aproximativ 8.000 de boli rare, 75% dintre acestea afectând copiii. Diversitatea şi numărul mare de boli rare diferite face ca şi expertiza să fie rară.
La nivel european trăiesc peste 25.000.000 de pacienţi cu boli rare, din care peste 1.000.000 sunt în România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: Centru pentru boli rare, unic în România, la Zalău Un centru pilot de intervenţie personalizată în cazul persoanelor afectate de boli rare, unic în România, va fi inaugurat la finalul lunii iunie la Zalău, în prezenţa miniştrilor Sănătăţii din România şi Norvegia.
Sălaj: Pacienţii cu boli rare din România, între durere şi speranţă (reportaj) Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău a oferit, în primul an de la înfiinţare, recuperare şi integrare prin diverse tipuri de terapii, dar şi activităţi socio-educative pentru circa 125 de copii cu boli rare din întreaga ţară, alături de informare şi consiliere pentru părinţii...
Sălaj: Proiect de îmbunătăţire a serviciilor socio-medicale pentru pacienţii cu boli rare Centrul pilot de referinţă pentru bolile rare NoRo din Zalău doreşte să-şi îmbunătăţească şi să diversifice serviciile socio-medicale adresate pacienţilor cu astfel de boli din România, prin intermediul unui proiect cu finanţare elveţiană ce are ca obiectiv principal transformarea NoRo într-un centru...
Sălaj: Asociaţia Prader Willi a inaugurat o universitate virtuală de boli rare O universitate virtuală având ca obiectiv informarea şi formarea de specialişti în domeniul bolilor rare a fost inaugurată marţi, la Zalău, în cadrul unui proiect mai amplu de parteneriat româno-norvegian, în valoare de circa două milioane de euro, iniţiat de Asociaţia Prader Willi România (APWR).
Sălaj: Unicul Centru pentru Boli Rare din ţară caută soluţii de finanţare Centrul Pilot de Referinţă pentru Boli Rare "NoRo" din Zalău, unicul de acest gen din România, caută, la trei luni de la inaugurare, soluţii pentru finanţarea unui centru rezidenţial pentru grupuri de pacienţi cu boli rare din întreaga ţară.
Sălaj: Parteneriat româno-norvegian în domeniul bolilor rare Modul în care s-a derulat parteneriatul dintre centrul pentru boli rare NoRo din Zalău şi un centru similar, Frambu, din Norvegia, în cadrul unui proiect derulat în ultimele 14 luni, este analizat în zilele de 20-21 aprilie la "Conferinţa NoRo - Frambu, parteneriat pentru viitor", care se desfăşoară...