Cele mai citite
 


Leucemia
joi, 18 februarie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Articole medicale, Oncologie
 

Leucemia este o forma de cancer la nivelul organelor implicate in producerea celulelor sanguine: maduva osoasa si sistemul limfatic ( splina , timusul, amigdalele, ganglionii limfatici si vasele limfatice).

 

Termenul provine din limba greaca – levko= alb si hema = sange, “sange alb”. Mai exact, leucemia este cancerul cu punct de plecare in celulele albe ale organismului.

Celulele sanguine se formeaza la nivelul maduvei osoase, trecand printr-o serie de procese de diferentiere si maturare. Celulele imature, nediferentiate se numesc celule stem sau celule primordiale, iar celulele usor diferentiate blasti. Maturarea si cresterea majoritatii celulelor sanguine au loc la nivelul maduvei osoase, ulterior formele mature ale celulelor trecand in sange. Celulele stem pot fi mielogene, din ele dezvoltandu-se celulele sanguine sau limfogene, din ele dezvoltandu-se limfocitele , celulele sistemului limfatic.

La nivelul maduvei osoase, din celulele mielogene se produc mai multe tipuri de celule sanguine, avand roluri diferite :

* Celule rosii sau hematii – cu rol in transportul oxigenului si substantelor nutritive
* Celule albe sau leucocite – celulele cu rol in apararea organismului impotriva infectiilor
* Plachete sanguine sau trombocite – celulele cu rol in controlul sangerarilor

Limfocitele si leucocitele sunt denumite generic celulele albe ale organismului, avand rol in apararea impotriva potentialilor agresori externi.

In leucemie , maduva osoasa produce celule imature (blasti) anormale, numite celule leucemice, care incep sa se inmulteasca rapid, stanjenind producerea si functionarea normala a celorlalte celule sanguine. In plus, aceste celule leucemice sunt transportate prin sange si limfa in restul organismului, avand tendinta de a se acumula in creier , splina , ficat , rinichi plamani, generand o simptomatologie variata.

Aceasta proliferare necontrolata a celulelor leucemice este consecinta alterarii informatiei genetice pe care o poarta celulele imature, progenitoare. Studiile recente sustin ca aceasta alterare a informatiei genetice porneste chiar de la celulele stem .

Sursa: www.musetel.ro

 

Notare
Comentarii
de lilly
mult prea pe scurt articolul despre leucemie. despre posibilitatile de tratament nimic? despre speranta de viata nimic? despre cum se detecteaza nimic?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ: Primul transplant medular la copil efectuat în România Primul transplant medular la copil, premieră în România, a fost efectuat în iunie 2001, de prof. univ. dr. Margit Şerban, şeful Centrului de Transplant Medular din Timişoara, pacientul fiind un copil bolnav de cancer limfatic. Ulterior, medicul Margit Şerban a mai realizat două premiere în chirurgia...
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) Diagnosticul timpuriu şi terapiile inovatoare pot transforma unele cancere de sânge în boli cronice
MabThera administrata subcutanat in doar 5 minute, aprobata pentru doua tipuri de limfom non-Hodgkin Noua formulare administrata subcutanat a MabThera, produsa de compania Roche, a fost aprobata in Europa pentru tratarea limfomului Non-Hodgkin folicular si a limfomului Non-Hodgkin difuz cu celule B mari
Cancerul la copii neidentificat la timp - a doua cauza de mortalitate Cancerul la copii este rar intalnit, probabilitatea imbolnavirii inainte de varsta de 19 ani fiind de 1 la 330 de cazuri, dar, cu toate acestea, boala reprezinta a doua cauza a mortalitatii infantile intrucat este diagnosticata tarziu, iar unele tratamente lipsesc.
Depistarea timpurie a cancerului la copii şi tineri, în atenţia specialiştilor Cancerul la copii este mai rar întâlnit, dar cu toate acestea este a doua cauză a mortalităţii infantile, depăşită doar de accidente, a evidenţiat marţi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Monica Dragomir, şeful Secţiei de Oncologie Pediatrică a Institutului Oncologic Bucureşti.
Globulele roşii, folosite ca vectori ai medicamentelor antileucemie pentru diminuarea efectelor secundare O societate farmaceutică din Lyon foloseşte hematiile pentru a reduce efectele secundare ale tratamentelor împotriva diverselor forme de leucemie, informează cotidianul francez Le Figaro.