Cele mai citite
 


Copiii pot recunoaşte două limbi diferite încă din pântecul mamei (studiu)
vineri, 19 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Copiii care se dezvoltă într-un mediu bilingv, par să poată face diferenţa dintre cele două limbi vorbite de membrii familiei chiar din perioada intrauterină, conform unui studiu publicat în această săptămână în revista americană Psychological Science, transmite AFP.
Cercetători în psihologie de la Universitatea canadiană din British Columbia, ajutaţi de un cercetător de la Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică (OCDE) cu sediul în Franţa, au studiat două grupuri de nou-născuţi.

În primul grup, nouă-născuţii nu au auzit vorboindu-se decât limba engleză în perioada intrauterină, în timp ce în al dolea grup au auzit atât engleza cât şi dialectul tagalog, vorbit în insulele Filipine.

Pentru a determina preferinţa copiilor faţă de una dintre aceste limbi, cercetătorii au studiat reflexul acestora de supt - în cazul în care acest reflez este activat, semnifică interesul nou-născutului pentru un stimul extern, aşa cum este limbajul.

Într-o primă experienţă, nou-născuţii au ascultat timp de 10 minute un discurs ce alterna la fiecare 1 minut între limbile engleză şi tagalog. Copii care nu au ascultat decât limba engleză în perioada intrauterină, manifestau un reflex de supt mai pregnant la cuvintele din limba engleză, comparativ cu cele din dialectul tagalog. De cealaltă parte, cei care au ascultat ambele limbaje, nu manifestau nici un fel de preferinţă faţă de una dintre ele.

Un alt experiment a fost acela de a vorbi copiilor într-o limbă, până când aceştia nu mai manifestă nici un interes. Apoi, o altă persoană, începea să le vorbească când într-o limbă, când în cealaltă. Cercetătorii au constatat că reflexul de supt devine mai pregnant în cazul în care au fost folosite ambele limbaje.

În opinia autorilor, acest studiu demonstrează că încă din cele mai fragede stadii ale dezvoltării, copiii sunt capabili să diferenţieze între două limbaje, existând probabil un mecanism psihologic care îi ajută să nu le confunde una cu cealaltă şi îi pregăteşte apoi pentru a deprinde bilingvismul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Privirea nou-născutului poate anunţa probleme de comportament (studiu) Faptul că un nou-născut poate privi un timp mai lung sau mai scurt un obiect sau o persoană ar putea anunţa viitoare probleme de comportament în copilărie - cel puţin aşa arată un nou studiu realizat de o echipă de cercetători italiano-britanică, publicat în Scientific Reports şi menţionat de fr.news...
Senzaţia de durere este resimţită asemănător de sugari şi de adulţi (studiu) Creierul bebeluşilor reacţionează în mod similar cu cel al adulţilor atunci când sunt expuşi la stimuli dureroşi, cercetătorii deducând de aici că nou-născuţii resimt durerea în mare măsură asemănător cu adulţii, conform unui studiu efectuat în Marea Britanie ale cărui rezultate au fost publicate în...
Bacteriile intestinale la nou-născuţi, o armă împotriva astmului (studiu) Nou-născuţii pot fi protejaţi împotriva contractării astmului în decursul vieţii, dacă flora intestinală dobândeşte anumite tipuri de bacterii în primele trei luni de la naştere, au stabilit cercetătorii deschizând astfel calea tratamentului preventiv împotriva acestei alergii respiratorii cronice care...
VIRUSUL ZIKA Cercetători brazilieni asociază pentru prima oară Zika cu deformarea articulaţiilor la nou-născuţi Cercetători brazilieni au stabilit o posibilă legătură între virusul Zika şi un sindrom ce provoacă deformarea articulaţiilor la nou-născuţi, potrivit unui studiu publicat de revista British Medical Journal, citat de EFE.
Numărul deceselor la nou-născuţi este în scădere la nivel mondial (OMS) Rata mortalităţii la nou-născuţii cu vârsta sub o lună a scăzut la nivel mondial, indică un studiu al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) dat publicităţii marţi, preluat de AFP.
VIRUSUL ZIKA Un antibiotic a blocat infecţia fetusului cu acest virus într-un test de laborator (studiu) O echipă de cercetători americani a descoperit un antibiotic care blochează potenţialele căi de infectare cu virusul Zika a fătului aflat în faza de dezvoltare, cel puţin la nivelul culturilor de celule umane, informează agenţia Xinhua.