Cele mai citite
 


Conf.dr. Cristian Gheorghe: Tendinţa în gastroenterologie este diagnosticul precoce - interviu
vineri, 19 februarie 2010   ::   5 Comentarii :: :: Stiri
 
Conf. dr. Cristian Gheorghe, directorul medical al Institutului de Gastroenterologie, Chirurgie şi Transplant Hepatic Fundeni a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că tendinţa în gastroenterologie - care înseamnă afecţiuni ale tubului digestiv, ale ficatului, ale căilor biliare şi pancreasului o reprezintă diagnosticul precoce şi apoi terapiile eficiente minim invazive.
AGERPRES: Ce înseamnă terapii minim invazive?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Terapii minim invazive înseamnă maximum de eficienţă, dar cu o recuperare rapidă. Aşa cum a fost începută laparoscopia în urmă cu aproximativ 15 ani, de pildă, pentru colecist, era considerată o terapie minim invazivă. În prezent sunt terapii multiple endoscopice sau ecografice minim invazive. Asta înseamnă o recuperare rapidă a pacientului, eficientă şi rezolvarea afecţiunii în totalitate.

AGERPRES: În ce situaţii se utilizează aceste terapii?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Ele se folosesc în cazul diagnosticelor precoce, cum este cazul cancerului incipient. Trebuie un diagnostic exact. Există tot felul de recomandări de protocoale, ghiduri apropo de populaţia cu risc pentru cancer sau pentru persoanele care au dezvoltat deja boala şi sunt diagnosticate în stadii precoce.
Sunt o mulţime de mijloace de diagnostic pe care le folosim şi noi în momentul de faţă. Problema cea mai importantă pleacă de la baza piramidei, includerea unui număr mare de subiecţi în programele de screening cu supraveghere. Aici, un rol important revine medicului de familie, pentru că el intră în contact primul cu pacientul, ştie ce istoric a avut şi îl încadrează în nişte grupe de risc, pe care le trimite periodic la investigaţii. Sunt ghiduri internaţionale foarte bine standardizate, care spun unde şi când trebuie trimis un bolnav, la ce interval. După aceasta, în funcţie de mijloacele care le avem, trebuie să diagnosticăm exact afecţiunea. Avem câteva tehnici cum ar fi endoscopia cu ramificaţie şi în bandă îngustă asociată, o endoscopie de vârf şi care poate d iagnostica în stadii incipiente fie cancerele, fie afecţiunile predispozante pentru cancer. Avem endomicroscopia.

AGERPRES: Care sunt persoanele care ar trebui să intre în screening-ul de monitorizare?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Pentru cancerul de esofag ar trebui incluse într-un program persoanele care au antecedente de cancere de cap şi gât. De exemplu, dacă o persoană a avut o tumoră de mandibulă, de carotidă are mari şanse să facă un cancer de esofag. Alte categorii de risc sunt marii fumători şi consumatori de alcool, cei cu antecedente de cancer esofagian, cei care au boală de reflux timp îndelungat, au peste 50 de ani şi au sindrom Bare. Este o creştere foarte mare, probabil şi din cauza alimentaţiei, a cancerelor de stomac, cu stomac rezecat, cu polipi gastrici, cu gastrită atrofică, cei cu rude cu cancer gastric sau de colon. Avem multe cazuri cu această boală. În cazul acestui tip de cancer de colon, persoanele cu risc sunt rudele de gradul întâi ale persoanelor care au avut această boală - este vorba de mama, tata - se face o colonoscopie, dacă ai avut polipi sau boală inflamatorie cronică, faci colonoscopie. Aici intervine tehnica, faci colonoscopie sau videocapsulă. Videocapsula a fost inventată pentru intestinul subţire iniţial, care este greu de explorat, indicaţia fiind pentru hemoragia care nu avea drept cauză colonul şi nici tubul superior. Acum este videocapsula pentru colon. Ea nu este rambursată de asigurări nici în ţări civilizate, la noi costă cam 750 de euro pe bolnav. Videocapsula pentru intestin subţire pe care o avem nu este rambursată, o folosim printr-un programul de cercetare.
În ceea priveşte terapiile, dacă este vorba de cancer precoce, îl putem rezeca endoscopic, mai precis, cu nişte mijloace speciale - şi aici încep să se rafineze tehnicile - care vindecă pacientul. Rezecţia durează între 15 minute şi 45 de minute şi chiar o oră, în unele cazuri. Pacienţii sunt rezolvaţi şi pot pleca acasă a doua zi, evident dacă nu apar alte probleme.
În ceea ce priveşte tumorile mai mari care cuprind nu numai mucoasa, ci şi submucoasa, japonezii au efectuat pentru prima dată disecţia endoscopică, manevră care durează foarte mult - pentru stomac în jur de patru ore, pentru rect cel puţin o oră şi jumătate. La noi se face rezecţie endoscopică şi timid disecţie endoscopică, pentru că durează foarte mult şi blochezi sala, în timp ce la uşă aşteaptă 40 de bolnavi pentru endoscopii de rutină.
Un lucru important este stadializarea, iar pentru tubul digestiv există endoscopia, care vede profunzimea tumorii şi spune dacă poate fi scoasă endoscopic chirurgical sau prin chirurgie clasică.
O endoscopie durează foarte mult şi aparatul este foarte scump, de exemplu, 120.000 de euro ecograful şi 75.000 - 80.000 de euro tubul. Astfel de aparate există la Fundeni, la Spitalul Militar, la Floreasca, la Craiova, Constanţa, Cluj, Iaşi.
Dacă faci o comparaţie cu metodele de tip RMN şi Computer-Tomograf, în special pentru pancreas şi ficat, pentru căi biliare, este mai ieftin. Investiţia este scumpă, este foarte folosită de cei de la Craiova şi Cluj. Îl folosesc şi eu pentru stadializarea tumorilor de esofag, care nu sunt puţine, pentru puncţii ghidate în pancreas, ganglioni, pentru stadializare şi drenaje, pentru tumori de lob stâng hepatic. Altfel, din motive de timp şi de costuri, nu îl folosim. Numai un ac pentru puncţie costă între 800 şi 1.000 de euro.O patologie specială este cea puncţională, prin care vrem să evidenţiem modificarea ca atare şi este nevoie de manometru.

AGERPRES: Ce înseamnă această tehnică?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Aceasta studiază presiunile la nivelul tubului digestiv, în special esofag şi anus. Sunt afecţiuni cum ar fi oprirea bolului alimentar, care nu se duce mai departe şi trebuie să diagnostichezi boala şi să-i spui chirurgului ce să facă. Este o tehnică coroborată, chirurg şi gastroenterolog care face manometrie. La sfincterul anal este iarăşi importantă.

AGERPRES Ce se întâmplă în cazul ficatului?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Pentru tumorile ficatului, pentru diagnosticul precoce avem două posibilităţi: este vorba de ecografia de contrast, care individualizează mai bine tumora şi poate da un diagnostic diferenţiat pe diferite tipuri de tumori, şi elastografia, care printr-un cod de culori, să spunem, ne certifică dacă este malignă sau benignă. Ea se foloseşte pentru pancreas şi ganglioni cu ajutorul ecoendoscopului.
În ceea ce priveşte terapiile minim invazive pentru distrucţia tumorilor, noutatea este utilizarea unor tehnici de ablaţie, cum ar fi distrucţia cu radiofrecvenţă. Un ac special se introduce în tumora respectivă sub ghidaj ecografic şi energia termică distruge tumora respectivă, depinde de tipul de tumoră.

AGERPRES Care sunt costurile?
Conf. dr. Crisian Gheorghe: Costurile sunt mari, dar nu sunt insurmontabile şi, dacă vreţi, amortizează investiţia. Ai un diagnostic mai rapid, o terapie mai rapidă, şi se câştigă ani de viaţă. Facem proiecte de cercetare şi aici este un mare câştig, competiţia este foarte dură. Trebuie idei, avem multe proiecte de cercetare şi multe aparate le-am procurat prin granturi de cercetare, endomicroscopul, ecoendoscopul, cu care facem elastografie, aparatul pentru distrucţia cu radiofrecvenţă, manometru, impedanţa. Cele mai multe proiecte sunt în colaborare cu Politehnica.

AGERPRES: Care este patologia cea mai frecventă?
Conf. dr. Cristian Gheorghe: Avem multă patologie pe pancreas, boli inflamatorii, mai puţine ulcere şi foarte multe ciroze şi în stadii grave.
Responsabile de aceste ciroze sunt infecţiile virale, respectiv hepatitele cu virus B şi C în principal, care după ani de evoluţie ajung la ciroză. De aceea este foarte important să se facă tratamentul cu interferon chiar dacă este mai scump. Rata de răspuns în cazul hepatitei cu virus C este de aproximativ 50%, iar pentru cea cu virus B - în jur de 20%. Este de preferat să fie trataţi oamenii tineri, şi nu cei peste 65 de ani, riscul de a face ciroză este cam peste 10 ani.
Avem foarte multe probleme de igienă şi de mijloace sanitare. Asistăm şi la creşterea numărului persoanelor obeze, dată de stilul de viaţă şi de lipsa mişcării.
Notare
Comentarii
de Un pacient maltratat
Dl Profesor este o mizerie umana. Este foarte usor sa vorbeasca despre orice, cat timp viata dumnealui este numai improvizatie si minciuna. Minciuna ii stapaneste viata proprie dar si activitatea medicala si stiintifica. Este foarte bine sa va feriti de un asemenea individ dar si de familia lui.

de Isvoranu ion
Care este motivul pentru care ai facut un asemenea comentariu la adresa domnului profesor? Explica-te. Eu,dinpotriva, pot spune ca este un Om in adevaratul inteles al cuvantului.Probabil ca nu te-a luat in brate si nu te-a pupat.Nu stii ce inseamna sa fii dintr-un oras de provincie , sa faci analize 1an de zile fara sa ti se poate stabili un diagnostic.

de preda daniela
este un medic foarte bun cum putini sunt la noi in tara nu stiu de ce il vorbiti de rau sa va fie rusine eu sunt pacienta dansului de multi ani si sunt foarte multumita sa va fie rusine celor care il vorbiti de rau

de Isvoranu Ion
Raman la punctul meu de vedere.Domnul Profesor, un mare specialist,un mare Om.Merg la control de doua ori pe an.Munceste atat de mult,este asa de ocupat si cu toate astea gaseste timp si putere sa-si conduca pacientii pana la usa.Cei care posteaza comentarii negative la adresa dansului sunt probabil manati de alte interese.Referitor la interviu,este o lectie pentru cei interesati.

de popthe
Cine esti dle Isvoranu Ion, ca esti omniprezent si copy paste pe toate site-urile in sprijinul d-lui doctor ?

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
Conferința de Gastroenterologie Oncologică - Ediția II Tema principală: De la cazuri clinice la practica modernă - 19-20 iunie 2014, Cluj-Napoca - West City Hotel Mai este 1 săptămână până la Conferința de Gastroenterologie Oncologică - Ediția II, manifestare științifică națională cu participare internațională desfășurată pe 19 și 20 iunie, la Cluj-Napoca - West City Hotel.
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
Metoda de investigare prin videocapsula endoscopică Videocapsula endoscopică reprezintă o metodă inovativă de investigare a tubului digestiv, completând şi înlocuind uneori cu succes procedura neplăcută şi dureroasă a endoscopiei digestive clasice.
Interviu cu prof. dr. Irinel Popescu: Transplantul hepatic şi cercetarea au crescut şansele de supravieţuire ale bolnavilor De la începutul acestui an au avut loc mai multe evenimente la care a participat şi Centrul de Chirurgie Generală şi Transplant Hepatic "Dan Setlacek" din cadrul Institutului Clinic Fundeni şi care marchează aspecte din activitatea centrului. Despre aceste evenimente şi preocupările specialiştilor a...