Cele mai citite
 


Tânăra mamă care cântăreşte 240 de kilograme a născut o fetiţă sănătoasă
vineri, 19 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Intervenţia chirurgicală pentru tânăra gravidă care a fost adusă la Spitalul Universitar din Capitală şi care cântăreşte 240 de kilograme a decurs bine, dar au fost probleme logistice şi intra operator, însă în prezent atât mama, cât şi nou-născutul - o fetiţă de 2,900 kg - se simt bine, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă,
Prof. dr. Valeriu Horhoianu, de la Clinica de Obstetrică-Ginecologie a spitalului.
Potrivit specialistului, gravida a avut un monitor montat pe burtă înainte de a naşte, care urmărea respiraţia copilului şi astfel s-a evidenţiat suferinţa fetală a acestuia, luându-se hotărârea de a recurge la cezariană. El a precizat că era vorba de o placentă pelviană, lucru care nu s-a evidenţiat la ecografie.
''Sarcina era de 38 de săptămâni şi la ora 7,15 a dimineţii de joi s-a constatat că copilul are o suferinţă fetală şi a trebuit să intervenim. Intervenţia s-a făcut pe un pat special, având în vedere greutatea femeii de 240 de kg, intervneţia fiind destul de dificilă. Copilul acum e foarte bine, este vorba de o fetiţă de 2,900 kg, iar mama, post operator, este şi ea, deocamdată, bine'', a subliniat prof.dr. Valeriu Horhoianu.
El a adăugat că mama va rămâne monitorizată deoarece are unele afecţiuni - hipertensiune şi hipotiroidie - şi ţinând cont şi de greutatea sa foarte mare, femeia rămâne la terapie intensivă pentru a fi foarte bine monitorizată.
Potrivit profesorului Horhoianu, echipa operatorie a fost alcătuită din şase persoane - două au ţinut burta, două au făcut intervenţia, două au ajutat, fiind vorba de pat, după care s-a adăugat şi terapia intensivă.
''Sunt riscuri post operatorii, având vedere că a fost vorba de o persoană obeză, care poate să dezvolte embolie pulmonară, trombofleblită, pentru care are tratament recomandat de serviciul de ATI'', a mai spus prof.dr. Horhoianu.
Prof. dr. Florin Costandache, şeful secţiei de terapie intensivă, a subliniat că în cazul acestei paciente sunt reguli bine standardizate. El a precizat că au fost câteva incoveniente logistice, având în vedere operaţia în apt, care a necesitat nişte improvizaţii.
''A fost provocare medicală reală, pacienta a necesitat o anestezie de patru ori mai mare decât un om obişnuit'', a afirmat prof. Florin Costandache.
El a menţionat că perioada cea mai critică este de 24 de ore, dar există risc de dezvoltare a unor complicaţii şi în următoarea lună au chiar în următoarele două luni, deoarece obezitatea este o boală gravă şi trebuie tratată.
Prof. Horhoianu a făcut referire şi la faptul că va fi greu să fie mobilizată după operaţie şi există pericol de accident trombotic. În plus, este vorba şi de secreţia lohiilor, care nu se elimină decât dacă se ridică. Se mai pot dezvolta infecţii, dar pacienta are acordată toată atenţia necesară.
''Ea va rămâne internată până când se va sinţi foarte bine'', a precizat prof. Horhoianu.
În ceea ce priveşte nou-născutul, acesta a obţinut nota Apgar 7-8. Micuţa se va numi Elena Anişoara. Specialistul a adăugat că există riscul ca bebeluşul să moştenească obezitatea, dar riscul ar fi fost mai mare dacă nou născutul ar fi avut greutate mare la naştere - peste 4 kilograme.
Profesorul Horhoianu a declarat că a mai avut, în cariera sa, o pacientă de 180 de kilograme, pentru care la fel au fost necesat să se facă improvizaţii.
În lume au mai existat cazuri de mame cu obezitate comparabilă cu cea a pacientei de la Spitalul Universitar - în 2008, britanica Leanne Salt, care cântărea 254 de kilograme, a născut tripleţi, iar în 2009, rusoaica Nina Merinova, de 250 de kilograme, a născut un băiat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tânăra mamă care suferă de obezitate a fost externată Tânăra mamă din Slatina care suferă de obezitate şi a născut la Spitalul Universitar a fost externată vineri dimineaţă, la ora 9,30.
RETROSPECTIVÃ/ Premiere medicale româneşti în 2012 Anul 2012 a continuat să fie un an al premierelor în medicina românească. Aflat şi în 2012 într-un proces de reorganizare, dar şi de schimbări la nivel înalt ale conducerii ministerului de resort, domeniul sănătăţii româneşti a adus premiere în chirurgia cardiovasculară, în neurochirurgie, în prelevarea...
Doi răniţi în accidentul de la Tulcea, la terapie intensivă, la Spitalul Universitar; unul dintre ei va fi operat Doi bărbaţi răniţi în accidentul de la Tulcea, în vârstă de 20, respectiv, 31 de ani, au ajuns, vineri, la Spitalul Universitar din Capitală.
Hipotiroidia si sarcina Disfunctiile tiroidiene in cursul sarcinii necesita o atentie speciala, datorita complicatiilor materno-fetale ce pot apare in absenta unui tratament adecvat. Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia.
Timiş: Spitalul Judeţean are o nouă Clinică de Terapie Intensivă, dotată la standarde europene Noua Clinică de Anestezie Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean Timişoara a fost inaugurată oficial, joi, după ce a fost modernizată şi echipată la standarde europene. Investiţia depăşeşte 2 milioane de euro, 1 milion de euro fiind asiguraţi de Consiliul Judeţean şi un alt milion de euro din...
Satu Mare: Aparatură modernă pentru secţia de terapie intensivă a spitalului judeţean Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Satu Mare a fost dotată cu aparatură modernă în valoare de 1,3 milioane lei, bani asiguraţi de Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean (CJ).