Cele mai citite
 


Arad: Studenţii străni la Medicină, încântaţi de condiţiile de studiu de la UVVG
duminică, 21 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Studenţi din ţări francofone vin, din ce în ce mai mult, să înveţe în România, alegând în special universităţile de medicină din ţară.
Dacă până mai ieri, tinerii români alegeau să îşi continue studiile la universităţi din Franţa, Germania, Marea Britanie, Spania, tot mai mulţi străini vin să înveţe medicină la Iaşi, Cluj-Napoca sau chiar Arad.
Un număr de 18 tineri din state francofone îşi încheie, astfel, în aceste zile, prima sesiune de examene susţinută la Facultatea de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad, după ce la această instituţie de învăţământ superior a fost înfiinţată şi o secţie cu predare în limba franceză.
'Baza didactică şi materială de care dispunem, modul de organizare a clinicilor universitare şi, nu în ultimul rând, profesionalismului corpului didactic au făcut ca UVVG Arad să obţină din partea ARACIS autorizarea de a organiza cursuri în limba franceză - specializarea medicină generală', a declarat, pentru AGERPRES, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş'.
Potrivit acestuia, în prezent, la Arad, învaţă 18 studenţi din Franţa, Algeria, Maroc sau Tunisia, rectorul universităţii exprimându-şi speranţa ca, într-un viitor nu prea îndepărtat, să crească numărul studenţilor secţiei cu limbă de predare franceza.
'În momentul în care studenţii vor trece pe partea clinică, limba română le va fi absolut necesară pentru a putea interacţiona cu pacienţii. Dorim să fim gazde bune, motiv pentru care i-am înconjurat cu multă dragoste, le-am asigurat toate condiţiile de viaţă şi de studiu, iar ei s-au încadrat foarte bine în comunitatea academică a UVVG. Sunt sârguincioşi la învăţătură, dovadă şi rezultatele pe care le-au obţinut în prima lor sesiune de examene susţinute în România', a spus Aurel Ardelean.
Deşi se află de puţină vreme la Arad, studenţii străini susţin că se simt deja ca acasă.
'Am studiat doi ani de medicină în Franţa, însă, din cauza rezultatelor pe care le-am obţinut la finele celor doi ani de studii, am fost nevoit să renunţ. Însă, un medic de origine română, prieten de familie, mi-a propus să îmi continui studiile în România, mai exact la Arad, universitatea din acest oraş deschizând o secţie franceză. Am studiat ofertele şi am considerat că cea de la UVVG e cea mai bună', povesteşte Alexis, un student francez.
La rândul ei, Kamelia, o studentă din Marco, care a urmat şi ea doi ani de medicină în Franţa, spune că a optat pentru Arad la recomandarea tatălui său.
'Am văzut oferta academică lansată UVVG şi am decis să profit de ea, mai ales că era vorba despre o formă nouă de specializare. Mai întâi am optat pentru ţară, iar după aceea am ales UVVG, mai ales că şi taxele de studii pe care le plătim sunt absolut rezonabile', a afirmat Kamelia.
Wassim, tot marocan şi 'boboc' în ale studenţiei, povesteşte că a ales să studieze în România tot datorită ofertei academice, dar şi faptului că diplomele de absolvire sunt recunoscute în Uniunea Europeană.
'A fost o întâmplare că am ales Aradul, dar îmi pare bine că am făcut-o, pentru că aici lucrăm în grupuri mici, iar învăţământul medical este mai aplicativ, îmbinând teoria cu practica din primul an de studiu, ceea ce mi se pare foarte bine. Oamenii sunt foarte apropiaţi de noi, iar taxele şcolare mi se par accesibile', susţine Wassim.
După ce a absolvit doi ani de medicină în Franţa, Erwann, tot marocan de origine, se declară plăcut surprins de faptul că disecţiile din laboratorul de anatomie încep chiar din primul an de studiu, în vreme ce în Franţa abia în anul doi. 'Pentru mine, în special disciplina biologie celulară a constituit o revelaţie, pentru că aici se studiază aplicativ, în grupuri mici, având acces la microscop, în vreme ce în Franţa am făcut acest lucru mai mult teoretic', afirmă Erwann.
Un alt student originar din Franţa, Antoine, subliniază, la rândul său, că, pentru el, au constituit un lucru nou discuţiile directe între profesor şi student, faptul că se fac verificări pe parcursul semestrului, studenţii fiind obligaţi astfel să îşi consolideze cunoştinţele.
Studenţii străini afirmă, la unison, că la Arad se simt ca acasă, iar mâncarea românescă le place foarte mult.
Decanul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară de la UVVG Arad, prof. univ. dr. Liana Moş, a precizat că studenţii străini fac în paralel şi cursuri de limba română, mai ales că este important să comunice cu pacienţii, iar din anul patru toate cursurile se vor ţine în limba română.
Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad derulează, împreună cu Universitatea din Lille (Franţa), un masterat şi organizează o Şcoală de Vară pe teme de farmacologie, iar cu Universitatea Catolică din Louvain (Belgia) - o serie de 14 videoconferinţe în limba franceză.
Recent, cotidianul francez 'Le Figaro' publica un articol intitulat 'România, noul Eden al studenţilor la medicină', în care se preciza că 85% dintre studenţii medicinişti din Franţa, care ''eşuează'' la examenele din primul an de studii, vin în România pentru o a doua încercare.
În Franţa, studenţii la medicină trebuie să treacă de un concurs extrem de dur, la finalul primului an de studii, mulţi dintre cei care nu se regăsesc printre admişi fiind de o calitate deosebită, respinşi la o diferenţă de o miime sau două faţă de ultimul clasat. Cu toate acestea, cei mai mulţi consideră medicina drept singura lor modalitate de realizare în viaţă şi aleg să o continue în alte ţări, printre care şi România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arad: Marea majoritatea a absolvenţilor Facultăţii de medicină a UVVG Arad au promovat rezidenţiatul Mai mult de 90% dintre absolvenţii din acest an ai Facultăţii de Medicină Generală, Farmacie şi Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Vest ‘Vasile Goldiş' Arad au promovat examenul de rezidenţiat.
Iaşi: Facultatea de Medicină Dentară a încheiat două proiecte europene Conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Gr.T.Popa' din Iaşi a anunţat, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Facultatea de Medicină Dentară încheie cu succes două proiecte europene, ambele fiind cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea...
Demonstraţii practice pe un simulator 3D, pentru studenţii de la Stomatologie Studenţii de la Facultăţile de Medicină Dentară vor putea să dobândească experienţă profesională încă din anul III de studiu prin intermediul unui sistem de simulare asistată pe calculator 3D, a declarat prof.univ.dr. Norina Forna, decanul Facultăţii de Medicină Dentară din cadrul Universităţii de Medicină...
Facultatea de Medicină din cadrul UMF Iaşi a primit Diploma de Recunoaştere a Calităţii - 'Label CIDMEF' Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi a primit, din partea Consiliului Conferinţei Internaţionale a Decanilor Facultăţilor de Medicină de Expresie Franceză, (CIDMEF) Diploma de Recunoaştere a Calităţii - 'Label CIDMEF'.
Medicii francezi formaţi în România sunt la fel de buni precum cei pregătiţi în Franţa Tinerii care nu au reuşit să treacă de primul an la facultăţile de medicină din Franţa pot spera încă să devină medici. Pentru mulţi, salvarea vine din România. Universitatea din Cluj a deschis în 2000 o secţie în franceză la facultăţile de medicină, farmacie şi chirurgie dentară. Absolvenţii vor putea...