Cele mai citite
 


Eutanasia provoacă confuzie în Marea Britanie
duminică, 21 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Ray Gosling, un fost prezentator de radio şi de televiziune britanică, a fost arestat miercuri 17 februarie, deoarece poliţia din Nottinghamshire îl bănuieşte de omor după ce, într-o emisiune BBC consacrată sinuciderii asistate, a dezvăluit că şi-a ucis unul din amanţii lui bolnavi de SIDA, scrie ziarul Le Monde.

'Era chiar la începutul bolii, pe la mijlocul anilor 1980', povesteşte acesta. La spitalul în care era internat prietenul său, medicul i-a spus că nu mai poate face nimic ca să-i atenueze durerea acestuia. 'I-am spus medicului: lăsaţi-mă puţin singur şi medicul a plecat. Am luat perna şi l-am sufocat cu ea', a povestit Gosling. 'Aveam o înţelegere', a precizat el.

Din 1961, sinuciderea asistată este interzisă în Marea Britanie şi este pasibilă de o pedeapsă cu 14 ani de închisoare. Dar, din 23 septembrie 2009, justiţia britanică permite, în anumite condiţii, să scurtezi viaţa unei rude apropiate, bolnave, dacă suferă de o boală incurabilă sau în fază terminală. Trebuie, de asemenea, aşa cum a hotărât procurorul general Keir Starmer, ca defunctul să-şi fi exprimat 'dorinţa clară, definitivă şi în cunoştinţă de cauză de a se sinucide'.

Gosling ştie că gestul său este anterior acestui nou cod de conduită, dar ştie şi că atâta timp cât nu va dezvălui numele bărbatului pe care l-a ajutat să moară, va fi protejat. El a decis să contribuie la dezbaterea despre eutanasie care a căpătat o nouă dimensiune după decizia procurorului Starmer.

La începutul lunii februarie, scriitorul britanic Terry Pratchett, care suferă de o formă rară de Alzheimer, a propus crearea de tribunale speciale care i-ar putea autoriza pe apropiaţii bolnavilor incurabili să-i ajute pe aceştia să-şi pună capăt zilelor. Intervenţia sa a avut loc după ce justiţia britanică a dat, la interval de câteva zile, două verdicte asupra acestui subiect care păreau incoerente.

Justiţia a găsit-o nevinovată pe Kay Gilderdale, care a eutanasiat-o pe fiica ei bolnavă de mielo-encefalită, după ce, cu câteva zile înainte, a condamnat-o pe Frances Inglis la nouă ani de închisoare pentru că i-a scurtat viaţa fiului ei atins de o boală a creierului. În primul caz, bolnavul îşi exprimase dorinţa înainte de moarte. În al doilea caz, bolnavul nu a fost în măsură să facă acest lucru, dat fiind starea acestuia.

Pe moment, nici guvernul laburist şi nici vreun partid politic nu propun o lege pentru a clarifica subiectul.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie: Pacienţii în fază terminală vor fi întrebaţi cum doresc să moară Pacienţilor britanici în fază terminală li se va cere să lase în scris cum doresc să moară, potrivit noilor norme elaborate de Colegiul Regal al Medicilor şi Asistenţilor, semnalează miercuri agenţia spaniolă de presă EFE.
Marea Britanie îşi dublează contribuţia la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA Marea Britanie îşi va dubla contribuţia la Fondul mondial de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi a paludismului pentru următorii trei ani, a anunţat Fondul într-un comunicat publicat marţi, relatează AFP.
Afectiuni neurologice rare Bolile neurologice sunt extrem de variate si produc modificari anormale la nivelul creierului, maduvei spinarii, nervilor periferici sau muschilor, antrenand tulburari motorii si cognitive, chiar psihiatrice. Cauzele bolilor neurologice raman in mare parte misterioase. Iata cateva exemple...
Cum diferă în Europa atitudinea faţă de eutanasie Londra, 8 aprilie /Agerpres/ - Două ţări europene, Marea Britanie şi Belgia, au fost nevoite în ultima perioadă să reflecteze la aceeaşi chestiune etică: ce se întâmplă atunci când doctorii decid că un pacient nu are nicio şansă de a mai duce o viaţă suportabilă?
O femeie din Italia, în faza terminală a maladiei 'vacii nebune' O femeie de 42 din oraşul italian Livorno se află în comă la spitalul local, fiind în faza terminală a maladiei 'vacii nebune' sau sindromul Kreutzfeldt-Jakob, acesta fiind al doilea caz de acest gen înregistrat în Italia după anul 2002, informează miercuri ediţia online a cotidianului Corriere della...
Preşedinte regional JTI: Decizia Curţii de Justiţie a UE este inexplicabilă şi provoacă şi mai multă confuzie Reprezentanţii JTI consideră că decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene referitoare la acţiunea formulată de producătorii de ţigarete împotriva Directivei tutunului este "inexplicabilă" şi ar putea determina statele membre să încalce principiul liberei circulaţii a bunurilor pe teritoriul UE.