Cele mai citite
 


Stresul nu face rău, ci te scoate din criză
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stresul
 

 

Se spune că stresul este cel mai mare duşman al sănătăţii omului. O cercetare dezminte însă acest lucru susţinând că atunci când eşti sub presiune ţi se ascut simţurile, atenţia îţi este vie, îţi creşte memoria iar creierul ţi se trezeşte. În acest fel, stresul îţi salvează viaţa.

Transpiri abundent, îţi explodează inima în piept, ai un nod în gât, simţi că te sufoci, ţi se pare că îţi pierzi minţile, poate eşti pe cale să mori? Stai liniştit, eşti sănătos. Aceasta este noua teorie ştiinţifică ce vine din SUA, care adoră să se autodezmintă pentru a se renega din nou, notează Il Giornale. Acum cercetarea spune aşa: stresul are o imagine urâtă, este considerat de toţi toxic, un ''asasin'': te atacă cu herpes, îţi declanşează gastrita, te umple de furunculi. Şi totuşi este cel mai bun prieten al tău. Ascute simţurile, ţine vie atenţia, creşte memoria, trezeşte creierul. Tocmai atunci când te afli sub presiune dai ce e mai bun din tine, pe scurt stresul te motivează. Lupta pentru supravieţuire stimulează gândirea creativă iar aceasta rezolvă toate problemele. Mai mult, stresul este ''sarea vieţii'', motorul evoluţiei.

Revenirea la muncă lunea, facturile de plătit, căutarea unui loc de parcare, se pare că te ajută să trăieşti mai bine. Psihologul Janet DiPietro face însă unele deosebiri. Prima; răspunsul la stres depinde de tipul de copilărie pe care l-ai avut, cu alte cuvinte câtă autonomie ţi s-a dat în copilărie. A doua: a fi cu un minimum stresat în timpul sarcinii face bine fătului, îl face deja reactiv, îi dă deja ceva la care să se gândească. A treia: stresul depinde şi de motivaţie, de dorinţa pe care o ai de a ajunge unde ţi-ai propus, de a avea succes. Dacă ştii să îl domini îl învingi, în caz contrar te duce la fund. A patra: femeile ştiu să se descurce mai bine, deoarece ştiu să se sprijine pe o reţea de relaţii care joacă rolul unui amortizor. Acest lucru a fost deja explicat de o cercetare italiană: în locul managerului stresat femeile preferă zidarul. Calitatea produsului şi serviciul îngrijit, un antistres garantat.
Psihiatrul Spencer Rathaus a explicat însă că problema este alta: dacă stresul nu se descarcă, hormonii se plictisesc să fie declanşaţi pentru nimic şi devin răi. Aşa se întâmplă cu navetiştii. Şase din zece sunt stresaţi. Mai mult decât piloţii sau poliţiştii din Bronx. Motivul: gândesc prea mult, din vina drumului care nu se mai termină şi a trenurilor mereu în întârziere. Când te gândeşti că un compartiment ar putea fi un laborator creativ printre cărţi, ziare şi echipamente electronice, notează Il Giornale.
Apoi, depinde mult de cum reacţionează cineva la tensiuni. În Italia, în şapte cazuri din zece nu munca este cauză de stres ci viaţa privată şi acest lucru loveşte mai ales atunci când nu ai nimic de făcut, mai ales la sfârşit de săptămână. În Franţa, una din două persoane este stresată însă din cauza muncii, femeile în mai mare măsură decât bărbaţii, mai ales persoanele de 40 de ani, cu atât mai rău dacă sunt separate sau divorţate. Exact contrariul Australiei unde trei din zece persoane şi-au încetinit ritmul de viaţă.
Aşa cum spun cifrele, se pare totuşi că nu există chiar atât de mult stres în lume. Suedezii au mai multă vacanţă, finlandezii au mai mult timp liber, germanii au mai multă viaţă socială, francezii mai mult shopping, iar italienii sunt cei care ies la pensie înaintea tuturor.
La fiecare cyber-ipohondru, wiki-maniac, ipod-obsedat, există cei care nu poartă ceas, care iau viaţa ''slow'', eliberaţi de obsesia de a fi conectaţi şi de ecuaţia timp şi bani. Încearcă să te convingă în orice mod. Dar sunt atât de stresanţi... AGERPRES/ (Adriana Doicaru)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul si hipertensiunea arterială Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineste in Ghidul Managementului Hipertensiunii Arteriale: „Hipertensiunea este presiunea sistolică a sângelui egală sau mai mare de 140 mmhg şi sau presiunea diastolică mai mare de 90 mmhg la persoanele care nu iau medicamente antihipertensive.”
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Stresul creşte proporţia de 'grăsime brună' care arde caloriile Stresul ar putea creşte proporţia aşa-numitei 'grăsimi brune' capabilă să ardă ţesutul adipos alb asociat excesului de greutate, la persoanele cu obezitate şi la cele cu un stil de viaţă sedentar, conform unui studiu britanic publicat în revista 'Experimental Physiology', citat de revista online ladepeche...
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Deficitul de magneziu si impactul asupra sanatatii In opinia curenta magneziul este asociat cel mai frecvent cu carceii si efectul sau benefic in stres. Pacientii iau adesea din proprie initiativa preparate cu magneziu, alteori li se recomanda de catre medic, din pacate nu intotdeauna bine fundamentat. Deficitul real de magneziu poate crea...