Cele mai citite
 


Cardiologie: oamenii veseli au o inimă mai sănătoasă, potrivit unui studiu
duminică, 21 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Depresia, Afectiunile inimii
 

Depresia este considerată de multă vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Pentru a evita crizele de inimă, se ştie că se recomandă o hrană corectă şi sport. Însă un studiu recent arată că şi veselia poate contribui la reducerea acestui risc. Prin urmare, este bine să fii vesel, chiar atunci când eşti posomorât din fire, arată cotidianul La Libre Belgique.

În 1995, în Canada, cercetători de la Universitatea Columbia au testat nivelul de 'fericire' la peste 1.700 adulţi fără probleme cardiace. După un deceniu, au examinat 145 persoane care avuseseră o problemă cardiacă şi au constatat că persoanele cele mai vesele erau mai puţin susceptibile să aibă astfel de boli. Rezultatele studiului au fost publicate joi, 18 februarie, în ediţia on line a 'European Heart Journal'. 'Dacă nu sunteţi din fire o persoană veselă, încercaţi totuşi să vă comportaţi ca şi cum aţi fi', spune dr Karina Davidson de la Centrul Medical al Universităţii Columbia, autorul principal al studiului.

Dr Davidson şi colegii ei au recurs la o scară de cinci nivele pentru a aprecia 'fericirea' oamenilor. Au făcut apoi ajustări statistice, luând în considerare indici precum vârsta, sexul, dacă sunt fumători sau nu. Pentru fiecare punct câştigat pe această 'scară a fericirii', pacienţii aveau 'şanse' cu 22% mai mici să treacă printr-o problemă cardiacă. Dr Davidson consideră că oamenii veseli sunt asociaţi cu un mod de viaţă mai sănătos. S-ar putea să existe o trăsătură genetică necunoscută care să dea predispoziţia la fericire şi la mai puţine boli cardiace. Potrivit altor experţi, chiar fericirea ar putea determina o inimă mai sănătoasă, contrar altor emoţii, cum ar fi stresul şi depresia.

La stres, se eliberează hormoni care ar putea afecta muşchiul cardiac. Stresul poate provoca şi o deschidere prea mare a vaselor sanguine, care să provoace un fenomen susceptibil să blocheze arterele, potrivit lui Joep Perk, profesor de ştiinţe ale sănătăţii la Universitatea Kalmar din Suedia şi purtător de cuvânt al Societăţii europene de Cardiologie. Joep Perk n-a participat la studiu. 'Le spun adeseori pacienţilor mei să nu fie prea deprimaţi pentru că le face rău la inimă', spune el.

Depresia este considerată de multă vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Dr Davidson este de părere că ar fi totuşi prea devreme ca pacienţii să fie sfătuiţi să-şi ridice nivelul de 'fericire' numai pentru a-şi apăra inima - chiar dacă acest lucru ar putea contribui la crearea unei stări bune a cordului -, înainte de finalizarea studiilor ce se desfăşoară în prezent. Cu toate acestea, ea recomandă să încercăm să fim veseli şi din ale motive, de exemplu ca să avem o mai bună sănătate mentală. 'Tot ce pot face pacienţii pentru a-şi ridica nivelul de fericire le va fi util în viaţă', încheie dr Davidson, citată de cotidianul La Libre Belgique.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şi bucuria poate frânge inima (studiu) Evenimentele fericite pot provoca şi ele o boală cardiacă, aşa-zisul sindrom al "inimii frânte", care de obicei este atribuit unui şoc emoţional intens negativ, provocat de exemplu de o despărţire sau moartea unei fiinţe dragi, arată o echipă de cercetători al căror studiu a apărut în publicaţia Societăţii...
"Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal (studiu) "Inima frântă" nu este un mit, ci un sindrom uneori mortal, spun oamenii de ştiinţă. Charles Aznavour cântă de circa 50 de ani "Mourir d'aimer", iar refrenul este atât de popular încât numeroşi medici îl analizează cu atenţie, scrie 20minutes.fr.
Un regim alimentar sănătos reduce riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral (studiu) O alimentaţie sănătoasă, bogată în fructe, legume şi peşte reduce semnificativ riscul unui al doilea atac de inimă sau cerebral la persoanele care suferă de boli cardiovasculare, arată un studiu realizat de cercetători canadieni de la McMaster University din Vancouver şi preluat de agenţia Xinhua.
Tipul de hrană ar duce la modificarea genelor (studiu) Cercetători britanici au făcut o descoperire uimitoare: nutrienţii ingeraţi ar modifica funcţionarea celulară şi, prin urmare, producerea proteinelor, fenomen care ar influenţa direct genele, relatează metronews.fr.
Mercurul din peşte nu creşte riscul de boli cardiace, potrivit unui studiu Los Angeles, 29 mar /Agerpres/ - Mercurul care provine din consumul de peşte nu creşte riscul de boli cardiace sau de accident vascular cerebral, potrivit unui studiu efectuat de cercetători americani care au măsurat prezenţa acestei substanţe în unghiile tăiate de la picioare, scrie ziarul Nouvel Observateur...
Inimii îi prieşte mai mult o comedie decât un film de groază (studiu) Un studiu american, prezentat în cursul acestei săptămâni la Congresul Societăţii europene de cardiologie desfăşurat la Paris, s-a ocupat de influenţa filmelor asupra stării inimii, ajungând la concluzia că cele mai bune sunt comediile, scrie site-ul femina.ch.