Cele mai citite
 


EPHA susţine iniţiativa guvernului român de introducere a unei taxe pe fast-food
duminică, 21 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA) a adresat o scrisoare guvernului român, în urma anunţului făcut de Bucureşti cu privire la introducerea unei taxe pe fast-food. Printre cosemnatarii scrisorii se numără şi europarlamentarul român Oana Antonescu, membră a Comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară a PE, se arată într-un comunicat al EPHA.
Prin scrisoarea adresată premierului Emil Boc şi ministrului sănătăţii Czeke Attila, EPHA îşi exprimă sprijinul faţă de iniţiativa executivului român, menită a descuraja consumul de alimente nesănătoase. Alianţa a arătat că România nu este singură în lupta împotriva obezităţii şi a bolilor de nutriţie. O astfel de taxă pe fast-food este binevenită şi poate reprezenta un model pentru alte state membre UE în anii următori, se mai afirmă în scrisoare.

În paralel cu taxarea alimentelor nesănătoase, EPHA a recomandat guvernului de la Bucureşti să ia în considerare mecanisme fiscale şi subvenţii pentru a spori atractivitatea şi accesibilitatea alimentelor sănătoase. În acest context, EPHA a menţionat mecanismele de identificare a produselor cu un conţinut ridicat de zahăr, sare şi grăsimi implementate cu succes în ţări precum Marea Britanie.

Eurodeputata Oana Antonescu (PDL) s-a raliat acestei iniţiative a Alianţei Europene pentru Sănătate Publică după ce, într-o declaraţie susţinută în plenul Parlamentului European, ea a cerut introducerea unei taxe similare pe fast-food la nivel european şi a propus ca fondurile colectate din impunerea acestei taxe să fie folosite exclusiv pentru promovarea unor programe de sănătate, pentru conştientizarea acelor ingrediente care fac ca alimentaţia să fie nesănătoasă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
În Ungaria a intrat în vigoare o controversată taxă fast-food O lege controversată care instituie taxe pe produsele nesănătoase, cu un conţinut ridicat de sare sau zahăr, supranumită 'taxa pe chipsuri', a intrat joi în vigoare în Ungaria, relatează France Presse.
Taxa pe fast-food provoacă polemici în România Roma, 2 feb - Corespondentul Agerpres, George Onea, transmite: Propunerea Ministerului Sănătăţii din România privind introducerea unei taxe pentru produsele tip fast-food a provocat polemici aprinse şi chiar ameninţări voalate privind costurile sociale, scrie agenţia italiană de ştiri Apcom.
Marea Britanie vrea să combată obezitatea printr-o taxă pe zahăr Guvernul britanic a lansat joi o strategie destinată combaterii obezităţii infantile prin taxarea companiilor care vând băuturi răcoritoare care conţin zahăr, urmând ca banii să fie investiţi în programe care încurajează activitatea fizică şi dieta echilibrată pentru şcolari, informează Reuters.
Cluj: Proiect de lege care ar putea creşte preţul alimentelor nesănătoase Preşedintele onorific al Federaţiei de Nutriţie, Boli Metabolice şi Diabet, Nicolae Hâncu, pregăteşte împreună cu doi parlamentari clujeni o iniţiativă legislativă care ar putea mări preţul alimentelor considerate nesănătoase, ca o măsură de descurajare a populaţiei în consumarea lor.
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Dezbatere publică referitoare la introducerea taxei pe alimente Bucureşti, 1 feb /Agerpres/ - Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta organizează luni o dezbatere publică referitoare la introducerea taxei pe alimente.