Cele mai citite
 


Tutunul, duşmanul pielii
luni, 2 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Dermatologie
 

Observaţi că părul dv a devenit mai fragil şi unghiile se rup mai uşor? Aţi remarcat o îmbătrânire timpurie a pielii, iar gingiile vă sunt iritate? Fumaţi cumva? Răspunsul la această întrebare ar putea sta la originea acestor probleme.

Mai multe studii făcute pe această temă detaliază riscurile pe care le presupune acest viciu nociv pentru piele. Este aşa-numitul sindrom ”faţă de fumător”: persoana prezintă o piele ridată, cu tenul gri, cu oasele vizibile la nivelul feţei, pomeţii proeminenţi, buzele şi ochii înconjuraţi de riduri fine, mai adânci înspre obraji şi mandibule. Potrivit experţilor, ridurile fumătorilor sunt diferite, mai adânci, iar contururile marcate, notează ziarul El Mundo.

Efectele nocive ale tutunului nu afectează doar tenul. Afectează întreaga piele, inclusiv cea a capului, podoaba capilară îşi pierde din strălucirea şi devine mai fragilă, porozitatea creşte, iar părul capătă mirosul neplăcut al ţigărilor. Susana Puig, dermatolog la Spitalul Clinic din Barcelona avertizează, totodată, că ”unghiile devin friabile şi opace”. Toate aceste schimbări provocate de fumul de ţigare ”încep să se manifeste de la 35 de ani şi sunt direct proporţionale cu consumul”, este de părere şi dermatologul Just-Saboré, într-o lucrare publicate în 2008.
Tutunul este asociat şi altor dereglări dermatologice. Creşte riscul apariţiei de psoriazis şi diminuează răspunsul la tratamente. Fumul de ţigare afectează şi cicatrizarea rănilor. Julian Conejo-Mir, preşedintele Academiei Spaniole de Dermatologie şi Venereologie (AEDV), insistă că fumatul provoacă, de asemenea, ”acnee, cancer de piele şi alterări ale cavităţii bucale /placă bacteriană, gingivită, iritaţie a mucoaselor şi culoare galbenă a dinţilor/”. Studiile epidemiologice realizate până acum confirmă că riscul apariţiei ridurilor la femeile fumătoare este de trei ori mai mare decât la cele nefumătoare şi de două ori mai mari în cazul bărbaţilor”.
În general femeile au pielea mult mai delicată”, explică dermatologul Justa Redondo. Deşi ţigările afectează întreaga piele, ”îmbătrânirea prematură este mai vizibilă la faţă, având în vedere că este mai expusă la razele ultraviolete ale soarelui”, spune el. Radiaţiile solare, în al doilea rând, sunt duşmani implacabili ai pielii. ”Fie că este vorba de tutun sau de soare, ambii fac ca pielea să îmbătrânească înainte de vreme”, afirmă specialistul Conejo-Mir.
O veste bună spun experţii este că, spre deosebire de radiaţiile solare, daunele provocate de tutun sunt în general reversibile, iar pielea este primul organ care prezintă efecte pozitive la numai câteva ore de la renunţarea la fumat. ”Pielea devine mai fină şi mai hidratată”, spun dermatologii. Organismul încearcă să regenereze celule afectate, ceea ce poate fi completat cu alte tratamente efective. ”Prin consumul de vitamine /A, C, E/ şi de oligoelemente /fier, iod, magneziu/ prezente în legume şi fructe, recomandă doctoriţa Puig.

Pin urmare, renunţarea la fumat ajută nu doat plămânii, ci şi pielea eliminând riscul de îmbătrânire prematură. Procesul de îmbătrânire a pielii ar putea fi provocat de acţiunea radicalilor liberi, responsabili de oxidarea celulelor pielii. Cel puţin aşa susţine doctoriţa Puig: ”Tutunul induce producerea de radicali liberi care favorizează îmbătrânirea” şi totodată o scădere a vitaminei A, responsabilă cu protecţia pielii. Deşi azi cosmetica pune la dispoziţie o gamă întreagă de produse anti-îmbătrânire, ”nu întotdeauna sunt eficiente. Nu este uşor să dai înapoi timpul cu zece sau chiar cinci ani, mai bine să se prevină, să se renunţe la fumat şi la expunerea excesivă la soare”, conchide ea.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Adolescenţii americani consumă mai puţin tutun şi alcool, însă mai mult canabis /studiu/ Adolescenţii americani nu au mai fumat şi nu au mai băut atât de puţin alcool de pe la mijlocul anilor '70, însă consumul lor de canabis nu a fost niciodată mai ridicat ca în prezent, potrivit unui studiu naţional publicat miercuri şi citat de France Presse.
Ziua mondială fără tutun: 14.000 de austrieci mor anual din cauza fumatului Aproximativ 14.000 de austrieci mor în fiecare an din cauza bolilor provocate de fumat. Marţi, de Ziua mondială fără tutun, în centrul atenţiei se află protejarea de efectele dăunătoare ale consumului de tutun şi ale fumatului pasiv, relatează postul de radio naţional ORF.
Benzi speciale care indică timpul exact de expunere la plajă, pentru a evita arsurile de piele Londra, 22 aprilie /Agerpres/ - Oameni de ştiinţă scoţieni au inventat nişte benzi speciale ce pot fi purtate ca brăţări sau pot fi ataşate costumului de baie şi au rolul de a-l avertiza pe purtător că a stat suficient de mult la plajă, astfel încât să nu se expună riscului de a suferi arsuri de piele...
Bărbaţii nu mai vor chelie Tot mai multe persoane se interesează de microimplantele capilare, soluţia cea mai eficientă, potrivit specialiştilor, în cazurile de calviţie ereditară.
Ridurile feţei nu au doar origini genetice, fiind şi semne ale unor factori din mediul social Ridurile care apar pe figura fiecăruia nu sunt doar rezultatul moştenirii genetice, fiind provocate şi de evenimente din viaţă, aşa cum ar fi stresul asociat unui divorţ, supraponderabilitate sau consumul unor medicamente, conform unui nou studiu american, informează AFP.
Gândiţi-vă bine înainte de a vă face extensii de păr Specialiştii în dermatologie semnalează riscurile alungirii artificiale a părului. Experţii asigură că există un risc mare de alopecie /chelire/ şi de pierdere a strălucirii capilare. Există totuşi unele reguli care diminuează probabilitatea de a suferi aceste efecte