Cele mai citite
 


Călăraşi: Peste 190 de eleve din judeţ, vaccinate împotriva cancerului de col
marţi, 23 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un număr de 196 de eleve din clasele a VI-a şi a VII-a au fost imunizate în judeţul Călăraşi în campania de vaccinare anti-HPV.
Conform datelor Direcţiei de Sănătate Publică Călăraşi, vaccinarea a început pe data de 23 noiembrie 2009 şi până la data de 15 februarie 2010, dintre elevele imunizate 126 au primit deja cea de-a doua doză.

De asemenea, prin extinderea campaniei de vaccinare la persoanele de sex feminin până la 24 ani, la cererea acestora, au fost vaccinate cu doza I de vaccin anti-HPV şapte adolescente de 15-19 ani şi trei tinere de peste 20 de ani.

'Având în vedere însă că eficienţa vaccinării HPV scade cu creşterea vârstei, părinţii elevelor de clasa a VI-a şi a VII-a trebuie să analizeze încă o dată înainte de a lua o decizie ce poate afecta viaţa fiicei lor, să discute cu medicul lor de familie, să-şi clarifice toate întrebările discutând cu profesionişti în domeniu, pentru a lua o hotărâre înţeleaptă. Să se gândească că iau o decizie pentru care vor trebui să-şi asume responsabilitatea în faţa fiicei lor peste ani. Încurajez toate mamele elevelor să se gândească la sănătatea pe viitor a acestora şi să accepte vaccinarea fetelor' - a declarat luni medicul epidemiolog Camelia Truică.

Potrivit acesteia, începând din 19 februarie, Ministerul Sănătăţii a luat decizia ca şi femeile cu vârsta peste 24 de ani să se poată vaccina gratuit, la cabinetele ginecologice şi de planificare familială din sistemul sanitar, dar numai la recomandarea medicului ginecolog.

Infecţia cu papilomavirusuri umane reprezintă cauza pentru cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. HPV16 (papilomavirusul uman tip 16) este responsabil de aproape 50% dintre cancerele de col uterin şi HPV18 (papilomavirusul uman tip 18) - pentru încă 17-20%, astfel încât virusul papiloma este principalul factor infecţios responsabil de apariţia cancerului de col.

În judeţul Călăraşi, vaccinul disponibil pentru imunizarea împotriva cancerului de col uterin este Cervarix. Acesta protejează împotriva infecţiei cu tulpinile 16 şi 18 de virus papiloma umane.

Imunizarea constă în administrarea a trei doze de vaccin. A doua doză se administrează la o lună-două după prima doză iar a treia doză - la şase luni după prima.

În România, anual sunt diagnosticate cu cancer de col uterin 3.500 de femei şi mor din această cauză peste 2.000 de femei.

Cancerul de col uterin reprezintă a doua localizare dintre cancere la femei în România (după cancerul de sân) şi principala formă de cancer la femeile din România cu vârsta între 15 şi 44 de ani.

România are cea mai înaltă rată de mortalitate prin cancer de col uterin din ţările Europei de Est.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Călăraşi: Peste 380 de femei din judeţ au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin Peste 380 de femei au fost vaccinate de la începutul campaniei de vaccinare HPV până în prezent, în judeţul Călăraşi.
Călăraşi: Peste 360 de persoane, vaccinate împotriva cancerului de col uterin Peste 360 de persoane de sex feminin au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin în judeţul Călăraşi, în cadrul campaniei de vaccinare HPV.
Gorj: Continuă campania de vaccinare împotriva cancerului de col uterin Aproape 600 de persoane de sex feminin din judeţul Gorj s-au vaccinat, până în prezent, în cea de-a doua parte a campaniei de imunizare împotriva cancerului de col uterin, fiind utilizate 581 de doze, a declarat marţi, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj, Elena...
Călăraşi: Peste 390 de persoane vaccinate împotriva cancerului de col uterin Peste 390 de persoane au fost vaccinate împotriva cancerului de col uterin la nivelul judeţului Călăraşi, în cadrul campaniei de vaccinare HPV.
Călăraşi: Peste 390 de femei, vaccinate împotriva cancerului de col uterin Peste 390 de femei au fost vaccinate împotriva virusului HPV, în judeţul Călăraşi.
A început campania de vaccinare împotriva HPV Sursa: Agerpres Campania de vaccinare împotriva Human Papilloma Virus (HPV), raspunzator de cancerul de col uterin, a început, luni, în scoli pentru 110.000 de fetite de clasa a IV-a. Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, anuntase declansarea acestei campanii nationale, în cadrul careia vaccinarea...