Cele mai citite
 


Muzica stimulează centrul vorbirii
marţi, 23 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Câteva persoane devenite mute în urma unui atac cerebral şi-au recăpătat vorbirea datorită muzicii, potrivit unei echipe de neurologi americani. Doctorul Gottfried Schlaug, profesor de neurologie la facultatea de medicină Harvard, a descoperit că pacienţi care şi-au pierdut capacitatea de a vorbi după un atac cerebral în emisfera stângă a creierului, centrul vorbirii, pot să pronunţe clar cuvintele dacă le cântă, potrivit AFP.

Acest neurolog a prezentat sâmbătă, 20 februarie, un filmuleţ presei, cu ocazia conferinţei anuale a American Association for Advancement of Science (AAAS), care îl arată pe unul din pacienţii săi, afectat de o leziune în emisfera stângă a creierului, ca urmare a unui accident cerebral, căruia îi cere să repete cuvintele cântecului 'Happy birthday'.

Subiectul a fost incapabil să facă acest lucru, dar când doctorul Schlaug i-a cerut să cânte melodia, în timp ce altcineva îl ţinea de mâna stângă şi bătea ritmul, acesta a pronunţat foarte clar cuvintele.

Acest neurolog a dat şi exemplul unui alt pacient, şi el incapabil să vorbească după un accident cerebral, care a putut să cânte 'mi-e sete'.

Imagini ale creierului persoanelor afectate de leziuni pe emisfera stângă arată 'modificări funcţionale şi structurale' pe emisfera dreaptă după o terapie prin muzică, denumită 'Music Intonation Therapy' sau MIT. Încă nu este lămurită funcţionarea acestui mecanism.

Alte studii prezentate de un neurolog de la ''Neurosciences Institute'' arată că tratamentul gramatical al limbajului şi al muzicii se suprapun în creier.

Doctorul Schlaug a explicat, de asemenea, că muzica stimulează zonele din creier care, în mod normal, nu interacţionează decât atunci când o persoană vorbeşte.

'Muzica este o experienţă multisenzorială care activează simultan mai multe zone din creier şi le pune în contact', a precizat acesta.

Neurologul derulează în prezent un test clinic cu persoane care au suferit atacuri cerebrale pentru a face ca terapia MIT să fie recunoscută de corpul medical. În Statele Unite, aceasta ar putea ajuta circa 70.000 de persoane să-şi recapete vorbirea, potrivit doctorului Schlaug.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Un pacient în stare gravă şi-a revenit total prin terapie trombolitică la UPU Oradea Un bărbat de 51 de ani cu accident vascular cerebral ischemic, hemiplegie pe partea dreaptă a corpului şi infarct miocardic şi-a revenit total în doar câteva ore prin terapia trombolitică aplicată la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, primul din ţară care o practică...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Dolj: Medicii români cu experienţă în psihiatrie şi neurologie, căutaţi pentru joburi în Germania şi ţările scandinave Craiova, 11 nov /Agerpres/ - Câteva sute de medici şi asistenţi medicali, cu sau fără experienţă, care doresc să plece în străinătate, au participat luni la un târg de joburi organizat la Craiova, posturile oferite fiind în Germania, Marea Britanie, Emiratele Arabe Unite, Norvegia, Suedia şi Danemarca...
Terapia trombolitică, o metodă aplicată cu succes pacienţilor cu accident cerebral la UPU Oradea Terapia trombolitică este aplicată cu succes la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) de la Spitalul Judeţean din Oradea, astfel că deja câţiva pacienţi aflaţi în stare gravă şi-au revenit la normal prin utilizarea acestei metode terapeutice care, de altfel, este practicată de mai mulţi ani în spitale...
Descoperirea a două mutaţii genetice care pot mări riscul de producere de atacuri cerebrale O echipă internaţională de geneticieni a anunţat descoperirea a două mutaţii genetice legate de un risc crescut de producere a unor atacuri cerebrale, deschizând calea spre noi tratamente care să vizeze mecanismele moleculare ce caracterizează această patologie, conform unui studiu publicat miercuri...