Cele mai citite
 


Siesta stimulează capacităţile mintale, potrivit unui studiu american
marţi, 23 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Siesta nu numai că împrospătează creierul, dar stimulează şi capacităţile mintale, au arătat duminică, 21 februarie, cercetători americani care au prezentat rezultatele unui studiu efectuat de ei.
'Somnul are efect reparatoriu după o perioadă prelungită de veghe, dar creşte şi capacităţile neorocognitive, faţă de situaţia dinaintea siestei', arată Matthew Walker, profesor de psihologie la Universitatea Berkeley, principalul autor al studiilor prezentate la conferinţa anuală a American Association for the Advancement of Science (AAAS), ce se desfăşoară la San Diego (California).

Cotidianul La Libre Belgique arată că, în cadrul acestui studiu, cercetătorii au ales 39 de tineri, împărţiţi în două grupuri, din care unul a dormit după-amiază şi celălalt, nu. La prânz, toţi participanţii au fost supuşi la exerciţii mintale destinate să activeze hipocampul, o regiune a creierului care ajută la stocarea informaţiilor. Cele două grupuri au avut performanţe identice.

La ora 14h00, membrii grupului care trebuia să doarmă după-amiază s-au culcat pentru 90 de minute, în timp ce ceilalţi au rămas trezi. Mai târziu, la ora 18h00, toţi participanţii la studiu au fost supuşi din nou la o serie de exerciţii mintale, trebuind să memoreze informaţii. Cei care nu dormiseră au avut performanţe mai scăzute decât la precedentele teste. Ceilalţi, care îşi făcuseră siesta, s-au descurcat mai bine şi chiar şi-au îmbunătăţit capacităţile, au precizat cercetătorii. Aceste rezultate confirmă ipoteza lor, conform căreia somnul este necesar pentru a goli memoria pe termen scurt a creierului şi a face loc unor noi informaţii', a arătat Matthew Walker în cadrul comunicării.

În studiile pe care le fac din 2007, psihologul şi alţi cercetători care analizează somnul, au stabilit că informaţiile factuale sunt stocate temporar în hipocamp înainte să fie transferate la cortexul prefrontal al creierului, care are o memorie mai mare. Se pare că acest transfer se face în timpul somnului. Electroencefalogramele, care măsoară activitatea electrică a creierului, arată că împrospătarea capacităţilor memoriei se produce în timpul unei anume faze a somnului: somnul uşor, care se plasează între faza de somn profund şi cea marcată de mişcări rapide ale ochilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Siesta funcţionează ca un medicament în cazul hipertensiunii arteriale (studiu) O mică siestă la începutul după-amiezii duce la scăderea presiunii arteriale la persoanele hipertensive şi contribuie probabil la apariţia acesteia la altele - se arată într-un studiu realizat de cercetători greci, preluat de passionsante.be.
Un somn insuficient şi de proastă calitate ar putea favoriza apariţia bolii Alzheimer (studiu) Cercetători de la Universitatea Johns Hopkins din Baltimore (SUA) au pus în evidenţă o legătură între durata şi calitatea somnului şi unele semne caracteristice ale bolii Alzheimer, scrie passionsante.be.
De ce ne trezim din somn? Unele persoane pot dormi în orice condiţii, în timp ce altele adorm greu şi se trezesc la cel mai zgomot. De multe ori se întâmplă să fim treziţi în toiul nopii de claxonul unei maşini, iar cel care doarme alături să-şi continue somnul liniştit. De ce unele persoane au somnul uşor, în timp ce altele...
Cluj: Psihologii au determinat printr-un studiu efectele pozitive ale hipnozei în tratamentul cancerului Un grup de cercetători în psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj au realizat un studiu, în cadrul unui parteneriat cu un institut american, care demonstrează că hipnoza are efecte pozitive în tratamentul pacientelor care suferă de cancer la sân.
Cine vrea să trăiască mult trebuie să evite singurătatea şi să facă mişcare (studiu) Mişcarea regulată şi evitarea singurătăţii le permit persoanelor în vârstă să îmbătrânească frumos şi să trăiască mai mult, arată cercetători americani într-un studiu menţionat luni de AFP.
Creierul este conectat la sistemul imunitar printr-o serie de vase limfatice, conform unui nou studiu O echipă de cercetători din Statele Unite a anunţat descoperirea unor noi vase limfatice în organism, care conectează creierul la sistemul imunitar, conexiune despre care anterior se credea că nu există, conform unui material publicat de site-ul sciencealert.com.