Cele mai citite
 


Pensionarii cu venituri până în 600 de lei beneficiază de medicamente compensate cu 90%
duminică, 1 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a anunţat duminică în conferinţă de presă că de la 1 martie pensionarii cu venituri de până în 600 de lei lunar vor putea beneficia de medicamente subvenţionate în proporţie de 90%.

El a precizat că nu este un cadou de mărţişor, ci rezultatul unei evaluări extrem de laborioase pentru a ajuta persoanele defavorizate în contextul crizei economice.

Prin această măsură, mai mult de jumătate dintre pensionarii din România vor beneficia de 650 de medicamente de pe sublista B, în general pentru afecţiuni cardiovasculare, tulburări ale capacităţii mentale, pentru scăderea colesterolului, afecţiuni circulatorii.
Ion Bazac a spus că finanţarea este făcută în proporţie de 50% de la fondul asigurărilor sociale de sănătate şi în proporţie de 40% din taxa pe viciu de către Ministerul Sănătăţii.
"Într-un context dificil precum cel actual se impune o reevaluare a priorităţilor, astfel încât să putem susţine cu precădere categoriile cele mai afectate. Subvenţionarea cu 90% a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri reduse a reprezentat o promisiune şi o prioritate a Guvernului, care începând de astăzi devine realitate", a declarat ministrul Sănătăţii.
O clasificare a celor mai folosite medicamente compensate din sublista B arată că pe primul loc se situează Bilobilul, urmat de Detralex, Prestarium, Tanakan, Mebilet, Reductal, Sortis, Crestor, Prestarium ş.a.
Ministrul Sănătăţii a exemplificat că, de pildă, pentru Tanakan, ce are preţul de referinţă 18,11 lei, înainte de 1 martie se plătea un preţ de 9,06 lei, iar cu compensarea de 90% se va ajunge la un preţ de 1,81 lei.
La rândul său, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prof.dr. Irinel Popescu, a afirmat că s-au luat măsuri de tipărire şi distribuire la medicii de familie a unui nou formular de reţetă medicală care are inclusă o rubrică în plus la categoriile de asiguraţi 0-600 lei, astfel încât să se poată marca faptul că reţeta este eliberată pentru un pensionar cu venit mic.
Prof.dr. Irinel Popescu a explicat că pentru a permite epuizarea stocurilor din vechile formulare aflate încâ la medicii prescriptori, până la 30 iunie 2009 se vor putea face prescripţii pe ambele tipuri de formulare. După 30 iunie reţetele medicale nu vor mai putea fi prescrise decât pe noile formulare.
În cazul în care unui pacient i se prescriu medicamente din cadrul sublistei B, în regim de compensare 90% din preţul de referinţă, acestea vor fi trecute pe un formular distinct. Astfel, dacă un pensionar cu venituri mici mai are nevoie şi de medicamente dintr-o altă sublistă, va primi două reţete separate.
Prof. dr. Irinel Popescu a precizat că motivul principal pentru care este necesară această separare a prescripţiilor acordate pensionarilor cu venituri mici are legătură cu procedurile de decontare a medicamentelor către farmacii, având în vedere că există două surse distincte de finanţare a compensării de 90%, respectiv Ministerul Sănătăţii - 40% şi CNAS - 50%.
Preşedintele CNAS a menţionat că prescrierea de medicamente compensate 90% pentru pensionarii cu venituri mici se va face numai de către medicul de familie în limita unei singure reţete pe lună în valoare de maxim 300 lei.
Pentru stabilirea dreptului de a beneficia de aceste medicamente, pensionarul va veni la cabinetul medicului de familie cu ultimul talon de pensie şi actul de identitate şi cu o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că solicitantul are venit doar din pensie sub 600 lei pe lună.
Şeful CNAS a atras atenţia că prezenţa în formularul de reţetă medicală doar a şapte medicamente pentru prescriere nu limitează drepturile asiguratului la medicaţie. În cazul în care pentru afecţiunile cronice de care suferă asiguratul are nevoie de mai mult de şapte medicamente diferite din subliste diferite pe lună, se pot elibera mai multe prescripţii medicale cu respectarea limitelor prevăzute în contractul cadru.
Ministrul Ion Bazac a anunţat că săptămâna viitoare va face o vizită în farmacii pentru a vedea cum se aplică această măsură. El a făcut referire şi la faptul că Ministerul Sănătăţii se află se află în plină procedură de actualizare a noului Nomenclator de medicamente CANAMED. El a atras atenţia companiilor care nu şi-au depus preţurile în catalog pentru medicamente să o facă.
Ion Bazac a mai spus că are informaţii că producătorii internaţionali de medicamente fac demersuri pentru întârzierea aplicării măsurii. "România nu este singura ţară care şi-a reactualizat nomenclatorul, Cehia are un CANAMED nou", a arătat ministrul. El apreciază că producătorii trebuie să fie solidari cu populaţia şi să respecte termenele pe care Ministerul Sănătăţii împreună cu ei le-au stabilit.

La conferinţa de presă organizată duminică, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi preşedintele CNAS, Irinel Popescu, au profitat de ocazie şi au oferit jurnalistelor prezente flori şi mărţisoare de 1 Martie. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.