Cele mai citite
 


Transmiterea tuberculozei la bordul avioanelor
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Celor care călătoresc frecvent cu avioane de cursă lungă nu le place să stea alături de o persoană care tuşeşte în timpul călătoriei pentru că se tem să nu fie contaminaţi, mai ales de tuberculoză. Şi totuşi, un studiu publicat în The Lancet Infectious Diseases /Revista de Boli Infecţioase Lancet/ din martie arată că dovezile de transmitere a tuberculozei în timpul călătoriilor cu avionul sunt limitate, scrie revista Le Point.
De altfel, el pune la îndoială recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, potrivit cărora trebuie urmărită evoluţia stării de sănătate la pasagerii care s-au aflat mai mult de opt ore în vecinătatea unui călător care suferă de tuberculoză pulmonară. OMS solicită şi interzicerea zborurilor comerciale pentru tuberculoşii contagioşi.

În realitate, este suficient să se inhaleze câţiva bacili, care provin de la un bolnav ai cărui plămâni sunt atinşi, ca să fii infectat. Potrivit OMS, la fiecare secundă se produce o nouă infecţie cu acest bacil în lume. O treime din populaţia Terrei, din care peste 30 % trăieşte în Asia de Sud-Est, este în prezent purtătoarea acestui bacil. Pentru a evalua mai bine riscul la bordul avioanelor, Ibrahim Abubakar, de Universitatea East Anglia, a analizat 13 studii referitoare la membrii echipajului sau la pasageri după expunerea la bordul avionului la o persoană atinsă de tuberculoză. Numai două studii au adus dovezi convingătoare ale transmiterii tuberculozei.

Din cei 2.761 de pasageri şi membri ai echipajelor depistate, numai 10 au răspuns pozitiv la testul de tuberculină. Până acum, nu a fost raportat niciun caz de tuberculoză activă rezultată dintr-o transmitere la bordul unui avion. Există deci 'motive care ne fac să ne îndoim de valoarea unei depistări active a pasagerilor unui avion în ceea ce priveşte infectarea cu Mycobacterium tuberculosis', afirmă Ibrahim Abubakar. Testarea şi urmărirea pasagerilor suspecţi de tuberculoză pulmonară este o adevărată povară pentru ţările sărace, care pot folosi mai eficient fondurile şi aşa insuficiente în lupta împotriva TBC la sursă, subliniază expertul britanic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tuberculoza la copii, o problemă subestimată (studiu) Cel puţin 650.000 de copii dezvoltă tuberculoză în fiecare an în cele mai afectate 22 de ţări de această boală, o cifră cu 25% mai mare decât estimarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), relevă un studiu citat de AFP.
OMS cere suplimentarea fondurilor pentru combaterea tuberculozei Zece milioane de persoane vor muri de tuberculoză până în 2015 dacă fondurile destinate combaterii maladiei nu vor fi suplimentate cu 47 miliarde de dolari în acest interval, a avertizat miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/, în planul său de acţiune la nivel mondial 'Stop tuberculozei', pentru...
Soarele şi o bună ventilaţie joacă un rol foarte important în lupta împotriva tuberculozei (OMS) O bună ventilaţie şi lumina solară reduc riscul de îmbolnăvire de tuberculoză în spitale şi închisori, două locaţii în care apar frecvent focare ale acestei maladii pulomonare contagioase, conform unui nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează Reuters.
Tuberculoza, o bombă cu ceas care costă Europa miliarde de euro pe an (studiu) Europa se confruntă cu o creştere de miliarde de euro a costurilor pentru a ţine sub control tuberculoza, în condiţiile în care se răspândesc forme rezistente la medicamente ale acestei boli, relevă un studiu de pionierat, citat de Reuters.
OMS recomandă un test de diagnostic rapid pentru tuberculoza multirezistentă Berna, 13 mai /Agerpres / - Un nou test de diagnosticare rapidă, în 48 de ore, a tuberculozei multirezistente (TB-MR) este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în lupta împotriva acestei boli care ucide anual 190.000 de oameni în întreaga lume, informează agenţia France Presse.
VIRUSUL ZIKA OMS anticipează o 'creştere semnificativă' a numărului de cazuri de infecţie cu Zika în regiuni încă neafectate Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat luni că numărul de cazuri de infecţie cu virusul Zika ar putea creşte în mod semnificativ în lunile următoare în zone ale lumii care nu au fost încă afectate de virus, inclusiv în Europa, informează agenţia France Presse.