Cele mai citite
 


Prof.dr. Florian Popa: Şcoala medicală românească încă este bună - interviu
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prof.dr. Florian Popa, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) 'Carol Davila' din Bucureşti, consideră că învăţământul medical românesc se află, în prezent, în regres faţă de ceea ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidaţilor, dar susţine că tot corpul didactic este valoros.
Într-un interviu acordat AGERPRES, rectorul UMF mai vorbeşte şi despre veniturile medicilor, despre faptul că mulţi absolvenţi ai universităţii aleg să lucreze în străinătate, dar şi despre specialiştii din spitalele noastre.

AGERPRES: Cum aţi caracteriza învăţământul românesc medical în acest moment?
Prof.dr. Florian Popa: Personal, ca şi conducător de universitate de medicină - şi una dintre cele mai mari din ţară -, consider că învăţământul medical este la un nivel potrivit pentru etapa pe care o trecem, sigur, într-un regres faţă de ce a fost, din cauza lipsei de interes a candidaţilor pentru învăţământul medical care a devenit - sau a rămas, mai bine zis - foarte lung şi costisitor. Corpul didactic, la nivel naţional, - pe care zic eu că îl cunosc -, este valoros, sigur că făcând comparaţie cu ce se întâmplă în alte părţi ale Europei, evaluarea nu este pe măsura dorinţelor noastre, dar perspectiva mi se pare destul de favorabilă.

AGERPRES: În ce sens?
Prof.dr. Florian Popa: În sensul că se vede o uşoară creştere al numărului de oameni care doresc să facă medicină. Cred că va urma o mai corectă apreciere a muncii medicilor. Un sondaj recent realizat de My Job reliefează că 40% dintre respondenţi apreciau că veniturile medicilor trebuie să crească, asta este o presiune pe autorităţi pentru creşterea salariilor, fapt care ar face ca absolvenţii cu rezultate bune să rămână în ţară. Astfel de măsuri i-ar readuce în ţară şi pe cei din afara graniţelor care au o anumită experienţă europeană sau mondială în problemele învăţământului medical sau ale domeniului de sănătate. Sunt şi principalele direcţii de evoluţie în problemele de personal pe care universităţile le au. Situaţia la ora actuală nu este foarte comodă, în sensul că poate cei mai buni dintre cei care termină diversele specializări sunt cu ochii mereu dincolo de graniţele ţării, din cauza problemelor economice şi a platformelor tehnologice pe care şi le doresc şi care sunt superior dotate în ţările în care se duc.
Dar această a doua preferinţă nu este una care să ducă la creşterea numărului celor care pleacă. Principala cauză este salarizarea şi vă dau exemple pe care toată lumea le cunoaşte, de altfel. Eu vă spun din experienţă, de la clinica mea, unde au terminat doi băieţi rezidenţiatul de chirurgie şi erau foarte bine pregătiţi, doream să-i menţin în sistemul de învăţământ. Unul este în Spania, cu 6.000 de euro pe lună şi doreşte să plece în Portugalia, cu 8.000 de euro, celălalt tot prin zona aceea. Şi ca ei, mulţi absolvenţi sunt aşteptaţi în sistemele de sănătate, după cum aţi văzut, din Anglia, Franţa, cu retribuţii mult deosebite faţă de cele care le-ar avea în România.

AGERPRES: Asta nu reprezintă o pierdere pentru România?
Prof.dr. Florian Popa: Sigur, este o pierdere, dar în condiţiile raporturilor României cu Comunitatea Europeană, situaţia nu poate fi altfel privită. Libera circulaţie a persoanelor este garantată, dar eu cred că la cât se investeşte în ei de către stat şi de către comunitate, ar trebui să ne gândim la posibilitatea păstrării lor aici prin metode la fel de incisive ca şi ale celor de acolo, pentru că şi unde se duc e o lipsă de personal medical. Aşa încât toată această circulaţie aproape haotică a celor care termină medicina cu rezultate foarte bune ar trebui să ne facă să ne gândim că deficitul de doctori care există în zonele din vestul Europei, acolo unde sunt chemaţi ai noştri, va fi şi la noi, după foarte scurt timp.
În această situaţie, sigur că statul, sau cei care au obligaţia în domeniul asigurării sănătăţii populaţiei, trebuie să se gândească şi la faptul că oamenii aceştia trebuie într-un fel ţinuţi pe loc. Ca să îi ţii pe loc, mai ales în condiţiile în care unii dintre ei sunt valoroşi, trebuie să le oferi posibilităţi de dezvoltare asemănătoare celor oferite în alte puncte ale comunităţii europene. Şi cred că acest lucru va fi urmărit de către autorităţi.

AGERPRES: În ultima vreme se acordă foarte uşor gradele universitare. Există o explicaţie?
Prof.dr. Florian Popa: Noi lucrăm pe o formulă legislativă tradiţională. Sigur că există o mare presiune din partea celor tineri cu grade didactice superioare. Dar, după părerea mea, şi după informaţiile pe care le am, odată cu schimbarea Legii învăţământului, fiecare universitate îşi va forma propriile cadre fără concursuri naţionale sau de alt gen şi sigur că va forma, pe măsura necesităţilor, a performanţelor celor care doresc, aşa încât piaţa va regla şi acest element - atât al doctoratelor, după mine, un pic prea mare pentru calitatea reală a celor care îl obţin, cât şi al posturilor didactice de vârf, mă refer la conferenţiar şi profesor. Deja ne punem problema unui doctorat ştiinţific în universitate şi al altuia prof esional, adică o diferenţă între doctoratul ştiinţific, care îşi propune cercetare, în primul rând, şi apoi dezvoltare didactică şi ştiinţifică şi cel profesional, care ar putea fi abordat de oameni din ţară, evident într-un sistem de cointeresare. Ei vor trebui să-şi susţină studiile şi să poată prinde un tip de doctorat profesional care să-i ajute în evoluţia locală, dar şi în evoluţia lor în cadrul profesiunii pentru diversele posturi pe care şi le doresc.
Universităţile vor reuşi, cred eu, să aprecieze corect situaţia şi să lase să se ajungă la vârf numai pe măsura necesităţii şi a calităţii celor care aspiră la asemenea evoluţii.

AGERPRES: Cam câţi tineri pleacă din ţară după pregătirea în domeniul medical?
Prof.dr. Florian Popa: Din informaţiile pe care le am de la Colegiul Medicilor din Bucureşti, de exemplu, pot să spun că anual, 4% din cei care termină,?deocamdată, unii spun chiar 8%.

AGERPRES: Care este situaţia atragerii de fonduri europene de către universitate?
Prof.dr. Florian Popa: Asta e o problemă extrem de delicată, a fondurilor europene şi a fondurilor provenite din susţineri pentru cercetare din interior. Ambele categorii de fonduri sunt supuse unei oarecare presiuni. Să mă explic - pentru cele europene, partea română ar trebui să contribuie iniţial la?granturile europene cu sume pe care trebuie să le pună la dispoziţia programului şi care urmează, conform logisticii acestor programe, să se întoarcă la universităţi. Din păcate, fondurile universităţilor pentru a putea participa la programele europene nu sunt suficiente pentru această parte, care ne-ar aparţine iniţial şi atunci se pune problema împrumuturilor de la bănci, se pune problema găsirii unor investitori locali care încă nu prea există, se pune problema unor absorbţii de fonduri din interior car e să permită pătrunderea către programele europene care aduc sume importante de bani domeniului. Pentru acest lucru ar trebui o uşoară reorientare a conducerilor universităţilor către un sistem antreprenorial mai puternic în cadrul senatelor şi al conducerilor universităţilor, care să aibă în minte această preocupare. Un sistem managerial care să facă universităţile sau şcolile atractive pentru firme, pentru grupuri de producători care să utilizeze datele izvorâte din programele de cercetare ale şcolilor. Dacă ne uităm la bugetul cercetării din anul acesta, sigur că vorbele mele sunt numai prospective, pentru că în realitate acest buget de anul acesta este, după cum ştiţi, aproape de zero, ceea ce nu poate să aducă un optimism celor care intră în cercetare. Dar, cred că &ic irc;n viitor se va înţelege că programele de cercetare sunt unicele în măsură să aducă fonduri care să susţină învăţământul şi practica medicală.

AGERPRES: Cum sunt structurate universităţile americane?
Prof.dr. Florian Popa: Universităţile americane sunt structurate aşa cum şi-ar dori, după informaţiile pe care le am, să apară în noua Lege a învăţământului din România. Coborârea către comunitate sau cointeresarea comunităţilor locale în dezvoltarea învăţământului ar fi benefică şi poate să devină obligatorie, pentru că statul nu o să poată susţine costurile în permanentă creştere al educaţiei în domeniul academic. Şi atunci, ar fi benefice fie programele de cercetare, fie coborârea către comunităţile locale sau cointeresarea comunităţilor locale şi a marilor companii, a grupurilor mari care să susţină financiar şcoala.

AGERPRES: Care ar fi explicaţia lipsei universităţilor româneşti din clasificările internaţionale?
Prof.dr. Florian Popa: Întrebarea este foarte bună şi foarte veche. Discuţia de ce nu a ajuns nicio şcoală, nicio universitate românească să intre în primele 500 de universităţi e o întrebare retorică şi periculoasă pentru noi. De ce zic asta? Cred că suntem încă foarte aproape de perioada în care vizibilitatea europeană sau mondială a şcolilor superioare româneşti a fost foarte mică. Posibilitatea de a publica, posibilitatea de a colabora, posibilitatea de a crea parteneriate cu şcoli din Europa sau din restul lumii a fost oprită foarte mult timp. După anii '90, sigur că şcolile s-au orientat, s-au reorientat, să spunem, către o mai mare deschidere spre spaţiul academic european şi mondial. Sunt unele universităţi care ar îndeplini nişte condiţii, unele dintre ele obli gatorii, pentru plasarea în circuitul de frunte al şcolilor din Europa şi din lume.
De exemplu, pentru UMF 'Carol Davila', din care fac eu parte, una dintre condiţiile clasificărilor Shanghai ar fi existenţa laureaţilor Premiului Nobel. Şi noi avem. Celelalte condiţii presupun activitate de cercetare apreciată într-un clasament european sau mondial şi activitate publicistică atât în plan intern, cât mai ales în plan internaţional, la care noi încă avem probleme. Şi nu sunt singurele probleme, că şi ele ar putea fi surmontate până la urmă. Producţia ştiinţifică a unei şcoli de medicină e o tradiţie pentru români şi a fost, de-a lungul timpului, destul de bine apreciată. Şi ar putea să redevină apreciată, dar a intra în spaţiul publicistic european şi mondial nu este o treabă foarte uşoară, pentru că totul costă. Şi în condiţii de publicări, personale, adică de comunicare a unui om sau a unor grupuri de oameni, acest totul costă înseamnă vehicularea costurilor proprii.

AGERPRES: Totuşi, foarte mulţi români sunt apreciaţi în afara ţării.
Prof.dr. Florian Popa: Asta înseamnă că şcoala medicală încă este bună. Să nu credeţi că numai Palade a luat Premiul Nobel şi este de origine română. Sunt mai mulţi laureaţi ai Premiului Nobel de origine română pe care nu o mai recunosc şi asta sigur că aduce un blam - vorbesc de cei care au uitat unde s-au născut şi unde s-au pregătit - şi aduce şi un deficit de imagine României ca şi ţară. Dar, gândindu-mă la ce aţi spus dvs., reuşita unora - de la foarte tineri la oameni cu o pregătire superioară - înseamnă că spaţiul de învăţământ medical românesc în prezent, încă este competitiv. Sunt exemple în ştiinţa mondială la care oameni proveniţi din învăţământul românesc au rezultate extraordinare, sigur, lucrând pe platforme tehnologice din afară. Urmează a fi făcut un program şi în România, de exemplu cu laserul, cu participarea unui profesor de origine română, de o vârstă relativ tânără, sub 60 de ani, care a definit programul Laser şi care l-a adus în România împreună cu Cehia şi Ungaria pe platforma de la Măgurele, care va avea, dacă va fi realizat, atât o finanţare cumsecade din partea comunităţii mondiale, cât şi nişte rezultate absolut extraordinare.
Astfel de exemple există, ceea ce înseamnă că oameni proveniţi din spaţiul de învăţământ românesc că se impun chiar la vârful ştiinţei mondiale, ceea ce este un element important. Domnul de care vă vorbeam s-a întors în România. Lucrează aici. Este membru al Corpului Academic de la Politehnică. Deci s-a întors la şcoala pe a făcut-o. Ne-am întâlnit la Consiliul rectorilor şi ne-a spus care este programul. Nu ştiu cum va evolua acest program, dar pentru mine existenţa unor astfel de exemple reprezintă un pas pozitiv. Programul propus ar avea implicaţii în domeniul sănătăţii extrem de valoroase, în special în sensul tratării bolilor neoplazice prin tratamente complementare, mă refer la iradieri. Vă dau un exemplu, ca să vă imaginaţi cam ce înseamnă acest program de cercetare Laser. Pentru iradierea unei tumori, ca să ajungă la cantitatea de energie necesară ar fi nevoie de un accelerator sau este nevoie, în prezent, de un accelerator de particule care se întinde între 60 şi 80 de metri, în timp ce dacă acest program s-ar finaliza cu Laserul, pentru acelaşi efect ar fi nevoie un aparat de 40- 60 de centimetri. Sigur, e greu de înţeles, şi este o chestiune şi de tehnică deosebită, dar vor fi nişte realizări foarte importante pentru domeniul sanitar.
Dacă aceste exemple se vor manifesta, vor continua şi vor creşte numeric, sunt convins că şcolile româneşti de tradiţie, cea tehnică, cea medicală, cele umaniste - au toate şansele să apară în clasificările europene sau mondiale pe locuri dorite. Şi cred eu, chiar meritate.

AGERPRES: Ce ne puteţi spune despre contribuţiile ştiinţifice personale?
Prof.dr. Florian Popa: Învăţământul sau producţia ştiinţifică presupune contribuţii personale. Ştiu la ce vă referiţi. Plagiatul. Că ăsta este sensul întrebării dvs.cunoscut şi discutat astăzi. Ce este plagiatul şi de ce apare? Nu putem generaliza, că nu toate lucrările de diplomă, de dizertaţie nu toată literatura care apare suferă de acest flagel al grabei şi al interesului de a sări etapele fără să ai meritele necesare datelor sau poziţiilor pe care vrei a le ocupa. De ce apare plagiatul? Pentru că legislaţia, după părerea mea, nu este în măsură să îl eradicheze. Pentru a dovedi plagiatul sunt atâtea formule juridice, încât până la urmă plagiatorul rămâne un nevinovat din punctul de vedere al felului cum este privit de co munitatea academică din care pleacă.

AGERPERS: Ca om obişnuit, dacă aţi avea nevoie de medic la cine aţi apela?
Prof.dr. Florian Popa: Sunt un om obişnuit, sunt cadru didactic în medicină şi am făcut medicină în România de peste 40 de ani, am lucrat aici, unde mă găsiţi, în spitalul ăsta, uite aproape 40 de ani. M-aş trata în spitalul public românesc din mai multe motive. Unul ar fi că pot comunica foarte uşor şi substanţial cu colegii mei, cu cei care eventual mă vor îngriji, al doilea - că ştiu că există oameni foarte bine pregătiţi şi că există o minimă dotare tehnică, o platformă tehnică în spitalul public, în măsură să-mi asigure condiţii bune pentru un tratament, sau un tratament adecvat pentru suferinţa pe care o are cetăţeanul. Este în măsură să creeze consultări şi să rezolve eventuale complicaţii ale tratament ului la un nivel suficient de bine pus la punct. Şi mai e o parte foarte importantă, partea pecuniară. Una este spitalul public românesc şi alta este a te trata în afara graniţei, pentru că acolo costă şi costurile nu sunt chiar foarte mici, dimpotrivă, unele sunt destul de bine reprezentate. Spitalele mari din România s-au cosmetizat. Există părţi ale spitalelor cu elemente hoteliere chiar bune, există o tehnologie de investigaţie chiar bună. Sigur, sunt domenii în care platformele tehnologice din afară sunt mai bine conturate şi au mai multe posibilităţi decât noi. Şi mai e un exemplu care ar îndemna la un tratament în afara ţării, supraspecializarea specialistului care face un singur domeniu. Poate niciun domeniu, poate o singură afecţiune de care se ocupă, şi asta îi aduce un plus de tehnicitate. Mă refer la chirurgia vascularizării inimii, mă refer la chestiuni de chirurgie neurologică, mă refer la unele domenii de vârf ale medicinei. În rest, de la naştere şi până la tratamentul unor afecţiuni obişnuite, spitalul public românesc poate să ofere condiţii bune de tratament. Sunt optimist, dar sunt şi realist. Cei care au posibilităţi pleacă în afară. Dar ce face omul care n-are posibilităţi? Atunci pesimismul lui ar fi de două ori mai mare decât optimismul lui.

AGERPRES: Ce se întâmplă cu şcoala de pregătire postuniversitară, cu pregătirea rezidenţilor?
Prof.dr. Florian Popa: Dacă vorbim despre situaţia de astăzi, ea e proastă. Eu vă dau exemple concrete, pe care le cunosc foarte bine. Rezidenţiatul este parte a învăţământului postuniversitar. Rezidenţii nu fac o pregătire de ucenic, fac o pregătire de specialist în centre dezvoltate, în măsură să asigure această pregătire absolventului. Ea trebuie controlată foarte bine. Rezidentul trebuie să aibă posibilitatea de a aplica atât cunoştinţele teoretice, cât şi îndemânări practice de a ajunge la o pregătire practică obligatorie specialistului. E absolut necesară. Prin desfiinţarea Centrului naţional de perfecţionare ,în momentul actual s-a creat un derapaj al acestor?necesităţi ale rezidenţiatului. Vă dau un exemplu concret, la Universitatea de Medicin 9; din Bucureşti sunt 5.700 de rezidenţi repartizaţi învăţământului medical bucureştean. Dirijarea acestor oameni e făcută acum de Ministerul Sănătăţii. Este un trafic al acestor oameni de la spital la spital, de la spital la minister, de la minister la universitate, de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei, care-l face pe rezident să piardă timp important foarte mult şi să se îndepărteze de perioada lui de pregătire.
Noi vom avea o întâlnire cu rectorii pe 5 martie, la Cluj, pentru a da nişte soluţii Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei în această problemă. În textul legii care a fost odată comunicată şi care a ajuns la Curtea Constituţională şi a fost respinsă, ca neconstituţională, dar numai din motive de procedură, există un capitol separat pentru învăţământul medical şi în cadrul lui, un capitol separat pentru rezidenţi, ceea ce înseamnă că legiuitorul s-a gândit la acest domeniu extrem de sensibil şi necesar întregii populaţii. Cred că va putea funcţiona în condiţii mai bune, dacă va rămâne, dacă textul legii va fi total schimbat sau dacă acest capitol va dispărea, sigur că e rândul şcolilor s 9; spună cuvântul şi demnitarilor sau conducătorilor sau conducătorii să înţeleagă ceea ce şcolile de medicină, vor susţine. Rezidenţiatul va trebui şi el remodelat, după părerea mea, timpul de studiu este mult deasupra celui obişnuit în Europa şi trebuie să ne apropiem de el. Adică rezidenţiat de 6-7 ani după ce ai dat licenţa după 6 ani de studiu mi se pare foarte mult.

AGERPRES: Dar numai la noi este aşa ?
Prof.dr. Florian Popa: Mai există şi în alte părţi, dar acolo perioada de pregătire prin rezidenţiat nu atinge valorile temporale de la noi. Asta înseamnă costuri mai mari, înseamnă perioade de pregătire foarte lungi.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Rectorul UMF Târgu Mureş, C. Copotoiu: Democraţia este forma cea mai severă de a convieţui (interviu) Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, a declarat într-un interviu acordat AGERPRES că politicul nu trebuie să se amestece în problemele universităţii, încălcând autonomia universitară prevăzută în Legea Educaţiei şi principiul libertăţii...
Prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul primului transplant de ficat din România, la moment aniversar (interviu) Fără doar şi poate, criteriul cantitativ este departe de a fi relevant în definirea unei personalităţi de excepţie, în general, a unui eminent chirurg în particular. Şi asta nici măcar la un moment aniversar, cum este împlinirea vârstei de 60 de ani.
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Primarul Gheorghe Nichita: Am ca principal obiectiv consacrarea Iaşiului drept capitală regională (interviu) Primarul Gheorghe Nichita, aflat la cel de-al treilea mandat de edil al Iaşiului, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că îşi doreşte ca după finalizarea lucrărilor finanţate din fonduri europene, municipiul reşedinţă de judeţ să fie un oraş cu străzi moderne, o capitală culturală la nivel...
Prof. Ioan Florian: Cel mai important instrument al unui neurochirurg este propriul creier (interviu) Profesorul universitar dr. Ioan Ştefan Florian, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, preşedinte al Asociaţiei Neurochirurgilor din România, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte despre progresele din acest domeniu. Prestigiosul...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...