Cele mai citite
 


Pericolele reziduurilor de medicamente din apă rămân încă necunoscute
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
'Ar trebui să se bea un miliard de litri de apă din Rin ca să se absoarbă echivalentul unui comprimat de aspirină', şi din Sena şi din Tamisa sau din oricare alt fluviu. Este concluzia simpozionului internaţional privind 'Perturbările endocrine şi reziduurile de substanţe farmaceutice din mediile acvatice', desfăşurat la mijlocul lunii februarie, la Berlin. Această afirmaţie se vrea liniştitoare, dar nu reflectă decât parţial realitatea, scrie Le Monde.
Mediile acvatice sunt contaminate de multipli micropoluanţi pe care staţiile de epurare clasice, concepute pentru tratarea carbonaţilor, azotaţilor şi compuşilor de fosfaţi, nu le elimină decât în mod insuficient. În aceste medii se află, mai ales, perturbatori endocrini, precum detergenţii, pesticidele, hormonii naturali, medicamente aruncate de industriile farmaceutice, crescătoriile de animale, spitale. Aceste deşeuri nu sunt, în general, prezente decât într-o concentraţie de ordinul microgramului sau nanogramului pe litru. Deci, mult mai mică decât dozajele prescripţiilor medicale. Dar efectele dozelor slabe absorbite pe o lungă perioadă de timp sunt necunoscute.

'Evaluarea riscului este foarte dificilă. Trebuie luată în considerare persistenţa în apă a fiecărei molecule, bioacumularea şi toxicitatea', subliniază Claude Casellas, de la Universitatea Montpellier.

Pentru majoritatea experţilor reuniţi la Berlin, 'consumul de apă de la robinet prezintă un risc sanitar neglijabil'. Tratamentele actuale pentru apa potabilă nu vizează totuşi reziduurile farmaceutice şi perturbatorii endocrini (cu excepţia pesticidelor). Dar aceştia, înainte de a intra în reţelele de apă potabilă, sunt filtraţi de mediul natural şi diluaţi în pânzele freatice, şi nu subzistă deci decât în cantităţi infime.

Totuşi, studiile arată că ar exista o legătură între anumiţi perturbatori endocrini şi o scădere a fertilităţii masculine. 'Chiar dacă nu există un risc atunci când bei apă de la robinet, se impun măsuri preventive, cu atât mai mult cu cât consumul de medicamente va creşte odată cu îmbătrânirea populaţiei', insistă Martin Jekel, profesor la Universitatea tehnică de la Berlin.

Problema este mai degrabă de natură economică decât tehnică. Actualele staţii de epurare asociază decantarea şi tratarea biologică prin nămoluri activate. Există şi procedee mai sofisticate: filtrarea prin membrane ultrafine, adsorbţia pe cărbunele activ. Testele arată că ele reduc în mod semnificativ microcontaminările. Dar aceste sisteme, din care circa zece sunt experimentate în Europa, sunt costisitoare. Ele pot dubla preţul unei reţele de epurare. De aceea experţii insistă pe prevenirea poluării la sursă, la ieşirea din unităţile industriale sau din spitale şi pe sensibilizarea opiniei publice, care încă are tendinţa să arunce medicamentele expirate în toalete.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Marea Britanie: Apa potabilă, contaminată cu cocaină (raport) Consumul de cocaină a devenit atât de obişnuit în Marea Britanie încât s-a constatat o contaminare a apei potabile cu acest drog, potrivit unui raport citat luni de The Independent.
Remediu simplu contra migrenei: amestec de apă, sare şi lămâie Migrenele pot fi combătute cu un remediu pe cât de simplu, pe atât de la îndemână, scrie marţi 7sur7.be, afirmând că durerile de cap pot trece fără aspirină, odihnă sau perdele trase, apelând doar la un amestec de apă, sare şi lămâie.
Zece milioane de ruşi nu au acces la apă potabilă /serviciile sanitare/ Şeful serviciilor sanitare ruse, Ghennadi Onişcenko, a declarat miercuri că 10 milioane de ruşi nu au acces la apă potabilă, o cifră ce pare optimistă, după ce în 2009 guvernul estima acest număr la jumătate din populaţia totală de 142 de milioane de locuitori ai ţării.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...
Aluminiul, asasinul tăcut din farfurie şi pahar Acum 24 de ani s-a produs una din cele mai grave catastrofe ecologice din Marea Britanie: în cursul tratării apei la Bormin Moor (Cornwall), 20 de tone de suflat de aluminiu au fost deversate în sistemul de aprovizionare cu apă al oraşului Camelford. În anii următori, oamenii din regiune au început să...
România pe penultimul loc la consumul de medicamente în UE Sistemul de sănătate al României a regresat pe penultima poziţie dintr-un grup de 33 de ţări europene studiate, relevă raportul anual al 'EU Consumer Healthcare Index ', au precizat reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), luni, într-o conferinţă de presă...