Cele mai citite
 


Întâlnire între edilul sectorului 6 Cristian Poteraş şi medici veterinari
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Problema câinilor comunitari a reprezentat subiectul unei dezbateri organizate, marţi, de primarul sectorului 6, Cristian Poteraş, la care au fost invitaţi medici veterinari din sector.
''Încercăm, împreună, să găsim soluţii pentru sterilizarea câinilor comunitari. Primăria singură nu poate face acest efort financiar (n.r. de castrare, sterilizare şi cipare a câinilor comunitari). Am iniţiat un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care să direcţionăm o sumă de bani pentru rezvolvarea acestei probleme. Totodată, e nevoie de o conştientizare a locuitorilor sectorului'', a subliniat edilul sectorului 6, în faţa medicilor veterinari participanţi la întâlnire.
El a menţionat că în prima jumătate a lunii martie va fi dat în folosinţă primul adăpost de câini pe Bulevardul Preciziei.
Medicii participanţi la întâlnire şi-au exprimat sprijinul faţă de acţiunea primarului Poteraş, dar i-au cerut acestuia să explice clar care este parteneriatul dintre administraţie şi cabinetele medicale şi au atras atenţia că o problemă principală ar putea fi reprezentată de transportul animalelor de pe străzi la cabinete.
Ei au spus că ar putea acoperi cheltuielile legate de manoperă, dar nu şi cheltuielile legate de materialele necesare sterilizării.
Medicii au explicat că materialele necesare pentru o sterilizare, crotare, cipare, etc costă între 100 şi 150 de lei, sume pe care aceştia nu şi le pot permite. Ei au explicat că cel mai bine ar fi ca Primăria să fie cea care achiziţionează materialele necesare, pe baza unui calcul estimativ făcut de medici.
''Ne angajăm să facem operaţia propriu-zisă, punem la dispoziţie cabinetele medicale, personalul aferent, ustensilele şi aparatura necesară, asistenţa medicală post-operatorie. Nu ne putem ocupa de transportul animalelor. (...) Nu se poate face un calcul exact cât costă sterilizarea unui câine, pentru că aceasta depinde de mai mulţi factori - starea de sănătate a animalului, vârsta. Cel mai bine ar fi ca Primăria să cumpere materialele necesare, pentru a nu putea fi acuzaţi că speculăm şi cumpărăm preferenţial de la anumiţi distribuitori'', au precizat medicii.
Sprijinul pentru sterilizarea câinilor şi l-au exprimat şi studenţii de la facultatea de medicină veterinară, care au transmis, prin asistentul universitar Adrian Vasile, disponibilitatea lor de a se alătura demersurilor primarului Poteraş.
Deşi la întâlnire au participat mai multe organizaţii de protecţia animalelor, reprezentanţii acestora nu au venit cu soluţii, ci doar cu prezentări ale propriilor organizaţii şi cu sfaturi despre cum ar trebui să se desfăşoare o astfel de acţiune. O altă ''preocupare'' a lor a fost suma de bani pe care administraţia o alocă acestui proiect.
Mai mult ei, au cerut ca şi animalele cu stăpân să fie sterilizate gratuit, afirmând că acestea ar fi, de fapt, cauza reală a înmulţirii câinilor comunitari. Demersul acestora a fost dezaprobat de medicii veterinari.
''Sunt proprietari de câini, să-i sterilizeze. Noi din aşa ceva trăim şi nu ne putem permite să facem muncă benevolă. Sterilizarea unui câine durează aproximativ o oră şi jumătate. (...)Vom colabora cu administraţia pentru proiectul de sterilizare a câinilor adunaţi de pe străzi'', au subliniat medicii.
Schimbarea legislaţiei privind câinii comunitari din Capitală, în sensul strângerii acestora adăpostirii şi sterilizării lor, a fost una dintre principalele probleme discutate la începutul acestei luni de primarul general al Capitalei, primarii de sector şi prefectul Capitalei.
Primarii de sector au primit mandat să formuleze propuneri legate de problema câinilor fără stăpâni, propuneri care vor fi centralizate şi prezentate prefectului Capitalei care, la rândul său, va înainta o iniţiativă Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Edilul-şef al Capitalei a spus că în prezent sunt multe asociaţii de locatari care, deşi au adoptat câini, 'nu au respect pentru aceştia', şi i-au aruncat în stradă nemâncaţi şi bolnavi'.
Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoae, consideră că modificarea proiectului privind câinii comunitari este extrem de importantă, ţinând cont că numai anul trecut s-au raportat peste 10.000 de persoane muşcate de aceste patrupede.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sălaj: "Oscarul" pentru asistenţa medicală din Anglia, pentru un proiect ce vizează Spitalul Judeţean Zalău Un proiect ce vizează prevenirea şi controlul infecţiilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, implementat de unitatea spitalicească în parteneriat cu Hospital Trust Calderdale and Huddesfield din Yorkshire a fost recompensat cu "Nursing time awards", un echivalent al premiilor "Oscar", acordat asistenţilor...
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Asistenţa medicală pe litoralul bulgăresc costă cel puţin 40 euro (presă) Asistenţa medicală în staţiunile de pe litoralul bulgăresc costă cel puţin 40 euro, scrie marţi cotidianul sofiot Monitor. Sute de medici închriază nişte camere la hotelurile de pe litoral, amenajând nişte cabinete medicale improvizate. Dacă vreun turist ar avea nevoie de asistenţa medicală, el ar putea...
Prahova: Asistentă medicală, decedată la locul de muncă; ea se afla acolo în afara programului Ploieşti, 21 oct/ Agerpres/- O femeie de 63 de ani care lucra ca asistentă medicală în cadrul Policlinicii Cina din municipiul Ploieşti a decedat, vineri, după ce i s-a făcut rău la locul de muncă, ea aflându-se acolo în afara programului.
Constanţa: Asistenţă medicală privată gratuită, în Mamaia Spitalul Privat ISIS a inaugurat luni, 3 decembrie, un Centru medical multifuncţional, cu spitalizare de zi gratuită, în staţiunea Mamaia.
Spania: Asistenţa medicală pentru imigranţii ilegali va costa între 700 şi 1.800 de euro pe an Imigranţii ilegali aflaţi pe teritoriul spaniol pot semna acorduri pentru a avea acces la asistenţa sanitară în sistemul public din Spania, şi vor plăti între 710,4 şi 1864,8 euro pe an, în funcţie de vârstă, informează EFE. Măsura a fost deja criticată de organizaţia Medicos del mundo, care arată că...