Cele mai citite
 


Aproximativ 2.400 de mesaje transmise Ministerului Sănătăţii prin Linia Verde
duminică, 1 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 1 mar /Agerpres/ - Ministerul Sănătăţii a primit aproximativ 2.000 de mesaje telefonice şi 400 de emailuri în decurs de o lună, în perioada 29 ianuarie - 20 februarie, la Centrul "Ce te doare?", înfiinţat pentru a înregistra deficienţele semnalate de către pacienţii şi medici în cadrul sistemului de sănătate, a spus ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, dumincă, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a menţionat că aproximativ 60% dintre acestea se referă la probleme întâmpinate de către pacienţi în acordarea asistenţei medicale în general, în timp ce sesizările cadrelor medicale vizează în principal lipsa oportunităţilor de exercitare a profesiei.

Ion Bazac a subliniat că toate sesizările au fost înregistrate şi unele chiar au fost soluţionate telefonic. De asemenea, unele sesizări au fost redirecţionate către compartimentele specializate ale ministerului.
Ministrul le-a mulţumit tuturor celor care au apelat la Linia Verde şi a evidenţiat faptul că datorită lor radiografia sistemului de sănătate este acum mai clară, încurajându-i atât pe pacienţi, cât şi pe cadrele medicale să sune sau să scrie la această linie.
În urma centralizării, mesajele pot fi clasificate astfel: 61% se referă la deficienţe în asigurarea asistenţei medicale în spitale (întârzieri ambulanţe, echipamente nefuncţionale, prezumtive cazuri de malpraxis, conduita medicilor, lipsa supravegheri bolnavilor aflaţi sub tratament în spitale, lipsa medicamentelor în spitale etc); un procent de 14% semnalează deficienţe în asigurarea asitenţei medicale ambulatorii (lipsa medicilor de familie, practici ale medicilor de familie, prescriere de medicamente, programul medicilor de familie). 13% vizează problemele medicilor, respectiv lipsa posturilor, dotări insuficiente, relaţia cu superiorii, salarii mici, sumele pe care medicii le primesc de la CNAS.
Ministrul Sănătăţii a exemplificat cu mesaje primite la centru şi a făcut referire la unul din mesaje precizând că posturile au fost deblocate, urmează ca la sfârşitul lui martie o bună parte dintre medicii rezidenţi din ultimul an pot să concure pentru aceste posturi.
O altă referire a făcut-o Ion Bazac la un mesaj care viza faptul că medicul de familie percepe anumite sume de bani pentru adeverinţă medicală, pentru trimitere şi pentru solicitarea la domiciliu. Ministrul Sănătăţii a precizat în context că nu sunt reglementate aceste situaţii şi că asta-l determină ca să introducă co-plata din semestrul al doilea al acestui an.
Cu privire la co-plată, Ion Bazac a precizat că va exista o dezbatere publică amplă cu privire la introducerea pachetului general de servicii medicale care ar trebui să intre în funcţiune de la 1 iulie.

La rândul său, prof. dr. Irinel Popescu, preşedintele CNAS, a spus cu privire la co-plată că este vorba de a aduce la costurile reale actul medical, subliniind că sistem de co-plată nu va afecta categoriile cu venituri mici, protejându-i pe aceştia. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.