Cele mai citite
 


Pacienţii vor trebui să se programeze pentru consultaţii, potrivit MS
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Pacienţii vor putea ajunge la cabinetul medicului de familie sau la specialistul din ambulator, pe baza unei programări prealabile, informează Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat transmis, marţi, AGERPRES.
Începând cu luna aprilie, medicii din cabinetele de asistenţă medicală primară, ambulatoriu de specialitate, inclusiv specialităţile paraclinice şi medicina dentară, şi din cele de asistenţă medicală de recuperare au obligaţia să acorde servicii medicale pe baza unei programări telefonice, sau prin alte mijloace, cu cel puţin 24 ore înainte de data dorită. În acest sens, cabinetele medicale trebuie să afişeze la loc vizibil numărul de telefon la care se pot efectua programările.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul prin care sunt aprobate unele măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii.
''Noile măsuri luate de către Ministerul Sănătăţii vor creşte calitatea actului medical, dar şi satisfacţia pacientului. Vrem să modificăm comportamentul şi mentalitatea furnizorului de servicii medicale în ceea ce priveşte respectul pentru pacient, dar şi percepţia bolnavului faţă de condiţiile în care se realizează actul medical. Prin introducerea acestei măsuri simple de programare a serviciilor medicale va creşte accesibilitatea bolnavilor la asistenţa medicală în ambulatoriu'', este de părere Cseke Attila.
De la prevederile actului normativ fac excepţie cazurile de urgenţă medicală, dar şi cabinetele din mediul rural, în localităţile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare, nu există posibilitatea efectuării programărilor. De asemenea, fac excepţie şi serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afecţiune acută.
Preşedintele Societăţii Române a Medicilor de Familie, dr. Rodica Tănăsescu, a declarat, pentru AGERPRES, că 'ideea programărilor este bună, pentru a se face ordine'', dar nu crede că se va respecta.
''Să învăţăm să ne respectăm unii pe alţii, medic-pacient, pacient-medic. Noi facem programări de mulţi ani, eu nu cred că problema se va rezolva printr-un act legislativ. După atâţia ani de programări încă mai am un procent de 20% - 30% dintre pacienţi care nu respectă programările, din diferite motive', a spus aceasta.
Aceasta a precizat că medicii de familie îşi fac programările în funcţie de patologie, de situaţia fiecărui pacient. În opinia sa, reducerea timpului de aşteptare nu se rezolvă numai cu programările, ci şi pe alte paliere.
'Prin acest act normativ probabil domnul ministru, mai ordonat, a vrut să sensibilizeze populaţia să respecte programul', a spus Rodica Tănăsescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ Pachetul de servicii medicale de bază, actualizarea listei cu medicamente şi carduri de sănătate - noutăţi în 2014 Introducerea pachetului de servicii medicale de bază, actualizarea după şase ani a listei de medicamente compensate şi gratuite şi distribuirea cardurilor de sănătate au fost principalele schimbări din sistem în acest an.
Comunicat de presă - Guvern COMUNICAT DE PRESÃ
MS: Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru 2014 - 2015, aprobate de Guvern Executivul a aprobat marţi proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea pachetelor de servicii medicale, de bază şi minimal, şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014-2015, a anunţat ministerul...
Pachetul de servicii medicale de bază şi Contractul-cadru intră în vigoare de la 1 iunie Pachetul de servicii medicale de bază care intră în vigoare începând cu 1 iunie aduce numeroase modificări, menite, după cum susţin reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi cei ai CNAS, să ducă la eliminarea erorilor şi la diminuarea fraudelor din sistem.
Eugen Nicolăescu: Unităţile din sistemul sanitar şi farmaciile sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală Unităţile din sistemul public de sănătate şi farmaciile cu circuit deschis sunt pregătite pentru a asigura asistenţa medicală populaţiei în perioada 24 decembrie 2013 - 5 ianuarie 2014, a declarat joi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, într-o conferinţă de presă.
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.