Cele mai citite
 


Producătorii de medicamente, în faţa Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor
miercuri, 24 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) Dan Zaharescu crede că mecanismul de clawback propus de guvernanţi trebuie să fie un real mecanism de control al modului în care se cheltuieşte bugetul CAS şi nu o modalitate prin care să se colecteze o sumă suplimentară la acest buget.
Zaharescu spune că în condiţiile în care acest mecanism nu va fi corect înţeles şi prevederile Ordonanţei 104/2009, care modifică legea 95/2006, vor trece de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, pacienţii români riscă să nu mai aibă acces la medicamente începând din trimestrul doi al acestui an.
'În cazul în care nu se va încerca introducerea unui mecanism de clawback care să fie într-adevăr un mecanism de control al modului în care se cheltuieşte bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, nu putem să garantăm în continuare că pacienţii români vor avea acces la medicamente, începând poate chiar din trimestrul doi al acestui an, având în vedere că bugetul CAS pentru medicamente se va termina la sfârşitul lunii februarie, în cel mai bun caz', a declarat, marţi, directorul executiv al ARPIM, cu prilejul audierilor susţinute de reprezentanţii producătorilor de medicamente în faţa membrilor Comisiei de sănătate din Camera Deputaţilor.
Acesta a precizat că industria farmaceutică înţelege dificultăţile prin care trece sistemul sanitar din România, în special lipsa de finanţare a acestuia.
'În acelaşi timp însă, suntem conştienţi că sursele de finanţare aflate la îndemâna sistemului nu pot fi suplimentate în mod intempestiv prin acte normative care sunt elaborate fără consultarea partenerilor de dialog', a remarcat Zaharescu.
El a explicat că un adevărat mecanism de clawback trebuie să funcţioneze ca un 'robinet' care 'să ajute autorităţile să se încadreze în bugetul asigurărilor de sănătate şi nu să se constituie într-o sursă suplimentară de venituri'.
Zaharescu a apreciat, în context, că Ordonanţa privind modificarea legii nr. 95/2006 reprezintă o 'suprataxare' a producătorilor de medicamente cu sume variind între 5 şi 15% din cifra de afaceri pe care companiile de profil le realizează pe piaţă. 'Aceasta în condiţiile în care industria farmaceutică susţine sistemul sanitar românesc şi accesul pacienţilor la medicamente în acest moment', a subliniat şeful ARPIM.
El a ţinut să precizeze că în prezent condiţiile economice sunt dificile nu numai pentru sistemul sanitar, ci şi pentru producători. 'Criză nu este numai în România, criză este şi pe plan internaţional', a menţionat Zaharescu.
Discuţiile din cadrul Comisiei au avut un caracter general, deputaţii neintrând în dezbaterea pe articole a actului normativ.
Ministerul Sănătăţii a organizat recent o dezbatere publică cu privire la introducerea unei suprataxe pentru cifra de afaceri a producătorilor de medicamente. Şi atunci, discuţiile au reliefat faptul că reprezentanţii companiilor farmaceutice nu sunt de acord cu forma actuală propusă de Ordonanţa nr. 104/2009 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
În ceea ce priveşte urmările introducerii acestui mecanism, Zaharescu preciza la acel moment că anul trecut au dispărut de pe piaţă 500 de produse, cifra de afaceri reducându-se la jumătate faţă de 2008.
Ordonanţa menţionată fost respinsă de Senat în decembrie 2009, iar în prezent se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, care este camera decizională.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ciurchea (CNAS): Prin contractele cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a afirmat luni, cu prilejul unei dezbateri, că prin încheierea de contracte cost-volum mai mulţi pacienţi vor beneficia de tratament, însă a precizat că semnarea acestor contracte nu ţine doar de CNAS, ci şi de producătorii...
ARPIM este de acord cu alinierea preţurilor la nivelul ţărilor UE însă cu anumite condiţii ARPIM se declară de acord cu alinierea preţurilor la medicamente, însă afirmă că în această situaţie ''este onest, echitabil şi obligatoriu'' ca statul să asigure companiilor producătoare de medicamente în România aceleaşi condiţii ca cele existente în ţările din Uniunea Europeană - eliminarea taxei...
ARPIM şi APMGR solicită audit pe datele CNAS pentru calculul taxei clawback Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită realizarea unui audit independent asupra datelor folosite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate pentru calculul cuantumului taxei clawback, cele...
Cluj: Dezbatere pe tema legii Sănătăţii, descentralizării spitalelor şi sistemului de coplată Medici clujeni de renume, reprezentanţi ai companiei producătoare de medicamente "Terapia", responsabili din sistemul sanitar şi ai autorităţilor locale au participat, joi seara, la dezbaterea cu tema "Sănătatea între descentralizarea spitalelor şi sistemul de coplată", organizată la Cluj-Napoca de senatorul...
Reprezentanţii industriei farmaceutice propun revizuirea periodică a listei de medicamente compensate Reprezentanţii industriei farmaceutice propun revizuirea periodică a listei de medicamente compensate şi măsuri de prevenire a impactului acestor revizuiri asupra industriei, inclusiv prin adoptarea unui calcul diferenţiat al taxei clawback.
Producătorii de medicamente consideră că statul trebuie să-şi asume răspunderea privind accesul pacienţilor la terapii Companiile membre ale Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) şi cele ale Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) au anunţat luni că nu s-a ajuns la o soluţie în privinţa suspendării taxei clawback pe primul trimestru şi revizuirea acesteia...