Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii doreşte descentralizarea spitalelor până la 1 iulie
joi, 25 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii Attila Cseke, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că descentralizarea prin transferul unităţilor medicale publice către administraţia locală reprezintă în acest moment una din soluţiile de eficientizare a funcţionării sistemului sanitar şi trebuie realizată până în vara acestui an.
El a spus că acest obiectiv trebuie îndeplinit până la 1 iulie 2010 şi chiar mai devreme pentru că este asumat în programul de guvernare şi în rapoartele Băncii Mondiale.

Ministerul Sănătăţii a întocmit o listă cu unităţile transferabile şi, din cele 439 unităţi sanitare publice existente în prezent în România, se va propune transferul către autorităţile locale a 373 de unităţi .

Sub managementul ministerului vor rămâne numai 66 de unităţi sanitare, respectiv 23 de institute publice, 11 spitale clinice judeţene de urgenţe (cele din centrele universitare), 9 spitale clinice municipale de urgenţe, tot în centre universitare, 8 spitale cu profil psihiatrie şi 15 spitale monospecialitate.

Din punct de vedere financiar descentralizarea trebuie să aibă în prim plan echitatea şi de aceea aceasta se va realiza numai după egalizarea tarifelor pe caz ponderat, a subliniat ministrul. El a prezentat câteva exemple în legătură cu inechităţile care se întâlnesc în prezent în finanţarea spitalelor. Astfel, un spital orăşenesc are un tarif pe caz ponderat de 1.700 lei, în timp ce alt spital orăşenesc de acelaşi tip are 1.552. La fel se întâmplă în cazul spitalelor judeţene, care primesc pentru un caz ponderat suma de 1.380 lei, iar altele încasează 1.417.

În opinia ministrului Attila Cseke, aceste inechităţi ar trebui să dispară şi numai după aceea să se facă descentralizarea.

El a subliniat că procesul de descentralizare nu va duce la disponibilizări în cazul personalului medical care şi aşa este insuficient, dar a avertizat că pot exista repercursiuni pentru situaţia personalului TESA şi cel administrativ.

Noua forma de organizare va însemna echitate în finanţare şi sustenabilitatea finanţării serviciilor medicale, iar administraţiile locale vor avea posibilitatea să se implice în dezvoltarea sistemului sanitar şi să decidă pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Astfel, managerul de spital va fi numit de autoritatea locală şi nu de ministrul sănătăţii aşa cum se întâmplă în prezent, administraţiile locale urmând să răspundă pentru administrarea logisticii financiare şi resursele umane.

Pe de altă parte, în cadrul procesului de descentralizare se va păstra sistemul actual de conducere al spitalelor, respectiv funcţia de manager, comitetul director şi consiliul consultativ.

Ministrul sănătăţii a evidenţiat faptul că autorităţile locale pot atrage fonduri europene în sistemul sanitar în anii următori pentru infrastructură şi că descentralizarea nu trebuie tradusă în cheia abandonării sistemului medical pe umerii comunităţilor, ministerul urmând să îşi păstreze şi să îşi consolideze rolul de strateg şi formator de politici.

Descentralizarea unităţilor sanitare se va face numai după consultarea sindicatelor, reprezentanţilor asociaţiilor oraşelor şi municipiilor, asociaţiilor de pacienţi şi a tuturor celor implicaţi în acest proces.

În cadrul conferinţei de presă de miercuri, ministrul Sănătăţii a evidenţiat şi că sistemul de coplată urmează să se introducă pentru că este o măsură asumată de Guvernul, iar aceasta urmează să se stabilească în perioada următoare, fiind necesare în primul rând legislaţia şi modalităţile de implementare. Pentru aceasta trebuie în primul rând legislaţie şi modalităţi de implementare.

Pentru introducerea coplăţii se va porni de la proiectul elaborat de fostul ministru Ion Bazac, a mai precizat ministrul Sănătăţii. El a anunţat pe 10 februarie că proiectul de lege privind sistemul de coplată în sănătate va fi finalizat în timp de o săptămână, urmând să fie promovat în Parlament

'Introducerea coplăţii este o condiţionalitate asumată de Guvern. Ne-am asumat nişte termene pentru acest lucru şi în foarte scurt timp, într-o săptămână, vom face public proiectul de act normativ', a spus ministrul cu acea ocazie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele de descentralizare din sistem Ministerul Sănătăţii lansează în dezbatere publică proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare în sistemul sanitar, informează un comunicat remis AGERPRES.
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministerul Sănătăţii va continua reducerea numărului de paturi din spitale Ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că România are un număr ridicat de paturi de spital (şase pe mia de locuitori) faţă de alte ţări şi că se va continua reducerea până se va ajunge la o medie de 5,2 la mia de locuitori, aceasta însemnând câteva mii la nivel...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Attila Cseke: Sistemul de coplată va duce la un echilibru al finanţărilor din sănătate Sistemul de coplată în domeniul sanitar va echilibra bugetul CAS atât pentru spitalizare, cât şi pentru medicina de prevenţie, a declarat vineri ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, într-o conferinţă de presă, la Râmnicu Vâlcea.
Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, în vizită în judeţul Arad Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a efectuat joi, o vizită de lucru în judeţul Arad, cu scopul de a lua pulsul sistemului sanitar arădean.