Cele mai citite
 


Proiectele Organizaţiei Salvaţi Copiii pentru 2009
luni, 23 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 23 feb /Agerpres/ - Organizaţia Salvaţi Copiii România va implementa în Bucureşti, în anul 2009, proiectul "Centrul comunitar de sănătate mintală", finanţat printr-un program Phare.

Potrivit unui comunicat transmis luni AGERPRES de organizaţie, proiectul urmăreşte să dezvolte şi să promoveze servicii comunitare de sănătate mintală destinate copiilor cu vârste între 0 şi 6 ani, să contribuie la îmbunătăţirea competenţelor profesioniştilor din sistemele de sănătate şi educaţie (psihologi, psihiatri, medici de familie şi medici pediatri, educatori şi consilieri şcolari), precum şi să ofere servicii de intervenţie psihosocială în cazul copiilor cu probleme de sănătate mintală acest segment de vârstă.

"Estimăm că aproximativ 40 de copii şi familiile acestora să fie beneficiarii direcţi ai serviciilor comunitare de sănătate mintală oferite în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie 'Prof. Dr. Alexandru Obregia', începând din primăvara acestui an", a declarat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.
În opinia sa, serviciile de sănătate mintală pentru copiii de vârstă preşcolară constituie o necesitate din mai multe considerente. Astfel, intervenţiile timpurii scad costurile din sistemul de sănătate şi reduc consecinţele negative ale acestor probleme asupra familiei şi comunităţii.
Studiile realizate până în prezent accentuează faptul că primii trei - şapte ani de viaţă reprezintă perioada optimă pentru promovarea sănătăţii sociale şi emoţionale şi prevenirea tulburărilor de sănătate mintală.
Factorii de risc prezenţi la copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 6-7 ani (conflict în familie, probleme de sănătate ale unuia dintre părinţi, management comportamental neadecvat, probleme perinatale) au un rol major în apariţia problemelor de sănătate mintală la vârsta şcolară şi, ulterior, a tulburărilor de sănătate mintală la vârsta adultă, până la 75% din copiii preşcolari cu probleme de comportament continuând să manifeste aceste probleme şi după vârsta de 6 ani.
Nu în ultimul rând, în lipsa unei intervenţii timpurii asupra dificultăţilor sociale şi comportamentale ale copiilor preşcolari - cum ar fi agresivitatea, comportamentele antisociale sau anxietatea - acestea vor fi mai dificil de abordat după vârsta de 8 ani, iar probabilitatea ca aceşti copii să dezvolte tulburări comportamentale şi emoţionale este semnificativ mai mare.
În cadrul proiectului vor fi create un ghid de intervenţie psihosocială pentru profesioniştii care lucrează cu copii cu probleme de sănătate mintală, un pachet educaţional pentru părinţii copiilor cu risc sau cu probleme de sănătate mintală, broşuri de promovare a serviciilor şi o culegere de bune practici în oferirea serviciilor comunitare de sănătate mintală pentru copii.
Un număr de 64 de profesionişti din Bucureşti - psihologi educaţionali, educatori, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenţi sociali, medici de familie şi medici pediatri - vor fi formaţi în identificarea şi intervenţia psihosocială în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 6-7 ani, cu risc sau cu probleme de sănătate mintală.
Totodată, Organizaţia Salvaţi Copiii România va implementa în anul 2009 şi proiectul "Centrul specializat pentru copii şi adolescenţi cu tulburări anxioase", finanţat tot printr-un program Phare. Proiectul urmăreşte să dezvolte şi să promoveze servicii comunitare de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi cu tulburări de anxietate (frică, teamă de separare, nelinişte generalizată, atacuri de panică etc.) precum şi să îmbunătăţească abilităţile profesioniştilor din domeniul sănătăţii mintale în vederea furnizării de servicii şi programe de intervenţie psihosocială în cazul copiilor şi adolescenţilor cu tulburări de anxietate.
În lipsa unor studii epidemiologice naţionale, datele referitoare la sănătatea mintală a copilului şi adolescentului din România sunt obţinute prin raportări estimative la datele europene şi internaţionale furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. La nivel european, 13% dintre copiii de vârstă preşcolară şi şcolară prezintă o formă a tulburărilor de anxietate: anxietate generalizată, anxietate socială, diverse fobii, anxietate de separare, atacuri de panică, refuz şcolar, cu consecinţe negative asupra performanţei şcolare, a sănătăţii emoţionale şi a calităţii relaţiilor cu cei din jur.
"Activităţile ce vor fi realizate în cadrul proiectului au ca principal obiectiv dezvoltarea şi pilotarea unui serviciu nou de prevenţie şi intervenţie în România, disponibil în spaţiul şcolar, prin care copiii şi adolescenţii care prezintă factori de risc sau care au fost deja diagnosticaţi cu anxietate pot beneficia de programe eficiente de reducere a riscului de dezvoltare a tulburărilor emoţionale şi a consecinţelor negative ale acestora", a spus Gabriela Alexandrescu.
Serviciile preventive şi de intervenţie vor fi furnizate în cadrul Şcolii nr.1 "Sfinţii Voievozi" din sectorul 1, de către personal specializat care beneficiază de formare de specialitate oferită în cadrul proiectului.
Se estimează că 1.000 de copii, 100 de părinţi şi 100 de profesori vor fi informaţi cu privire la prevenirea implicării copiilor în situaţii de stres sau conflictuale şi în vederea accesării serviciilor comunitare specializate. Programele informative vor fi derulate de 15 voluntari Salvaţi Copiii.
În cadrul proiectului vor fi create: un manual de psihoeducaţie pentru profesioniştii care asigură intervenţia în cazul copiilor şi adolescenţilor - psihologi clinicieni, consilieri şcolari, medici psihiatri; o broşură pentru părinţi şi profesori, precum şi un pliant de promovare care oferă informaţii de bază privind tulburările de anxietate, factori de risc şi servicii care pot fi apelate de beneficiari. De asemenea, 100 de profesionişti - psihologi educaţionali, psihiatri, psihologi clinicieni, asistenţi medicali, medici de familie şi medici pediatri - din Bucureşti, Tg. Mureş şi Iaşi - vor fi formaţi în intervenţia specializată în domeniul tulburărilor de anxietate la copii şi adolescenţi.

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, care promovează de 18 ani drepturile copilului, în acord cu Convenţia Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului. Salvaţi Copiii România este implicată în diferite proiecte de educaţie, protecţie socială şi advocacy pentru copiii din familii sărace, copiii victimă a violenţei, copiii victime ale exploatării prin muncă, copiii străzii, copiii refugiaţi, copiii din comunităţile dezavantajate, copiii cu dizabilităţi. Anual, peste 30.000 de copii sunt implicaţi în programele organizaţiei. AGERPRES/ (AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.