Cele mai citite
 


Program educaţional pentru pacienţii cu diabet
luni, 23 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Craiova, 23 feb /Agerpres/ - Programul educaţional destinat bolnavilor de diabet zaharat intitulat "Să vorbim despre diabet" a fost lansat, luni, la Casa Universitarilor din Craiova, la iniţiativa Federaţiei Române de Diabet.

Programul are ca obiectiv îmbunătăţirea modalităţilor de înţelegere şi auto-gestionare a maladiei chiar de cei direct afectaţi. Specialiştii consideră că educaţia medicală terapeutică ar trebui să ocupe un rol tot mai important în tratarea diabetului zaharat care cunoaşte azi o dezvoltare foarte abruptă la nivel mondial, astfel încât numărul persoanelor depistate îl depăşeşte deja de câteva ori pe cel al asistenţilor medicali de pe segmentul diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Române de Diabet, prof. dr. Maria Moţa, s-a constatat că lumea ştie foarte puţin despre această boală, aşa că este mare nevoie de informaţie.
„La aflarea diagnosticului, pacienţii sunt de cele mai multe ori şocaţi. Ei trec prin stări de anxietate, negare, depresie sau ignoranţă. Prin acest program dorim să prevenim aceste stări şi să stabilim o relaţie de permanentă interacţiune cu pacienţii diabetici”, a spus dr.Maria Moţa.
Pornind de la ideea că dialogul între persoane afectate de aceeaşi boală are o putere extraordinară, programul "Să vorbim despre diabet" propune o terapie de grup prin intermediul "hărţilor de conversaţie", un instrument educaţional unic, interactiv şi vizual privind diabetul zaharat. Programul este creat de Healthy Interactions, lider în furnizarea de instrumente educaţionale în sănătate, în colaborare cu Federaţia Internaţională de Diabet (IDF).
Potrivit programului este esenţial ca un pacient să devină, pe cât se poate, propriul lui medic şi să împărtăşească din propria experienţă şi altor persoane aflate într-o situaţie asemănătoare.
La Spitalul Judeţean din Craiova, fiecare şedinţă va fi moderată de un specialist în diabet, acesta având posibilitatea de a aduna la aceeaşi masă între trei şi 10 pacienţi. Cele patru "hărţi de conversaţie" propun ca teme de discuţie: cum să trăieşti cu diabet, alimentaţia sănătoasă şi stilul de viaţă activ, cum acţionează diabetul şi iniţierea tratamentului cu insulină. În ultimii anii s-a constatat o creştere galopantă a numărului cazurilor de diabet la nivel mondial. Astfel, dacă în 2003 existau, în lume, 194 de milioane de persoane afectate de diabet, se estimează că până în 2025 numărul acestora va creşte la 333 de milioane.
În judeţul Dolj, numărul de cazuri noi aproape că s-a dublat, anul trecut fiind înregistraţi 4.275 de pacienţi diagnosticaţi cu o astfel de afecţiune. Anual, 50 de bolnavi din judeţ suferă amputări ca urmare a diabetului. AGERPRES/(Maria Mitrică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fitoterapia in diabet In mod special, in ultimii 10 ani, s-au facut cercetari stiintifice amanuntite asupra plantelor utilizate de diverse popoare pentru actiunea lor hipoglicemianta.
Controlul medical anual poate depista multe afecţiuni, inclusiv diabetul Preşedintele Societăţii Române de Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. dr. Radu Lichiardopol, a explicat luni, în cadrul conferinţei de presă prilejuite de lansarea campaniei 'Fă PASul corect: Controlează diabetul', că persoanele care au o predispoziţie genetică spre diabet nu înseamnă că se vor îmbolnăvi...
"Să vorbim despre diabet", la Iaşi Iaşi, 6 mar /Agerpres/ - Programul educaţional “Să vorbim despre diabet” a fost lansat, vineri, la Iaşi, cu scopul de a îmbunătăţi înţelegerea şi modul de auto-gestionare a diabetului de către pacienţi, utilizând un mod de pregătire nou, interactiv, profesional.
Viaţa sexuală a femeilor poate fi afectată de diabet Mai mult de o treime dintre femeile care suferă de diabet de tipul 1 întâmpină anumite probleme şi disfuncţionalităţi sexuale, conform unui nou studiu, informează Reuters.
Educaţie terapeutică prin conversaţii pentru diabetici Oradea, 11 mar /Agerpres/ - Cele aproape 25.000 de persoane din judeţul Bihor bolnave de diabet, din care 12.800 trataţi cu insulină, vor beneficia de un program de educaţie terapeutică prietenos şi mai puţin formal”, prin conversaţii pe tema acestei boli, program internaţional lansat, miercuri, la Oradea...
Pancreasul - limba engleza Descopera functiile pancreasului