Cele mai citite
 


Premieră mondială: două naşteri succesive după un transplant de ţesut ovarian decongelat
joi, 25 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

O femeie din Danemarca a dat naştere, la un interval de timp de 18 luni, la doi copii sănătoşi, după o singură intervenţie de transplant a unui ţesut ovarian decongelat, caz unic în istoria medicinei, conform unui articol publicat de revista Human Reproduction, informează AFP.

Conform lui Claus Yding Andersen, profesor de fiziologie reproductivă umană la Spitalul Universitar din Copenhaga, 'este pentru prima oară când o femeie are succesiv doi copii, după un transplant de ţesut ovarian decongelat', fapt ce va încuraja dezvoltarea tehnicilor de congelare a ţesuturilor ovariane.

Stinne Holm Bergholdt, în vârstă de 32 de ani, a fost supusă în 2004 unui tratament prin chimioterapie după diagnosticarea unui cancer osos. Atunci medicii au luat decizia de a preleva şi congela o treime din ovarul său drept, pentru a-i conserva funcţia reproductivă. Ulterior, întregul ovar stând al pacientei a fost extirpat din cauza formării unei tumori benigne.

Tratamentul medical suportat a fost un succes, dar a avut ca efect şi intrarea pacientei la menopauză, efect prevăzut de medici.

În decembrie 2005, cinci părţi de ţesut ovarian i-au fost transplantate pe ceea ce i-a mai rămas din ovarul drept. După o stimulare ovariană uşoară, femeia a rămas însărcinată şi a adus pe lume primul său copil, o fetiţă, în februarie 2007.

În luna ianuarie 2008, revenind la clinica profesorului Andersen pentru un nou tratament de fertilizare in vitro, Stinne Holm Bergholdt a constatat că este din nou gravidă. Ea a adus pe lume în luna septembrie încă o fetiţă.

De atunci, femeia care ajunsese la menopauză, a continuat să aibă periodic menstruaţie şi foloseşte măsuri de protecţie pentru a nu mai rămâne însărcinată.

În prezent există în lume doar nouă copii - printre care şi cele două fetiţe născute de Stinne Holm Bergholdt - care au venit pe lume în urma unui transplant de ţesut ovarian decongelat.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premieră în domeniul medical! - Gynera este singura clinică de fertilizare in vitro din România premiată cu Aur la New York Quality Summit Award Pe 26 Mai 2014, a avut loc la New York a 28-a convenţie “International Quality Summit” a programului anual Business Initiative Directions Awards, la care au participat companii din 72 de ţări, alături de lideri din diferite domenii, personalităţi academice şi reprezentanţi diplomatici. În...
Prof. univ. dr. Ioan Coman: Este impresionantă evoluţia pacienţilor operaţi robotic - interviu Şeful secţiei de Urologie a Spitalului Clinic Municipal, prof. univ. dr. Ioan Coman, a acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES un interviu în care expune etapele parcurse de unitatea sanitară în vederea asigurării unor servicii medicale de talie europeană, precum şi avantajele intervenţiilor chirurgicale...
MS: Programul de fertilizare in vitro şi embriotransfer a intrat în linie dreaptă Ministerul Sănătăţii a publicat vineri pe pagina sa de internet, pentru dezbatere publică, Ordinul privind aprobarea Normelor metodologice pentru realizarea şi raportarea activităţilor specifice în cadrul subprogramului de fertilizare in vitro şi embriotransfer.
Premieră medicală mondială: O femeie a născut după ce i s-au transplantat ţesuturi ovariene proprii prelevate în copilărie O belgiancă a devenit prima femeie din lume care a dat naştere unui copil după ce i s-a efectuat un transplant de ţesuturi ovariene proprii, care fuseseră prelevate şi congelate când ea avea 13 ani şi nu ajunsese încă la pubertate, informează miercuri France Presse, EFE şi Reuters.
Bihor: Cuplurile care doresc fertilizare in vitro în străinătate, atenţionate pentru a evita posibile situaţii de fraudă Fostul ministru român al Sănătăţii, Cseke Attila, atrage atenţia cuplurilor de tineri care doresc să opteze pentru fertilizare in vitro în Ungaria sau într-o altă ţară, să se informeze înainte de a apela la servicii medicale de acest gen pentru a evita posibile situaţii de fraudă.
Primii tripleţi obţinuţi prin fertilizare in vitro, la Clinica de Reproducere Umană Mureş Clinica de Reproducere Umană Mureş a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, naşterea primilor tripleţi obţinuţi prin fertilizare in vitro, două fetiţe şi un băieţel.