Cele mai citite
 


Boala Crohn
joi, 25 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Gastroenterologie
 

Boala Crohn este o boală a intestinului gros, constând în îngroşarea peretelui intestinal, dezvoltarea unor ulceraţii, inflamaţii şi fistule locale, fenomene care îngreunează digestia şi duc la absorbţie deficitară. 

 Maladia apare preponderent la adolescenţi şi tineri.


Cauzele: sunt necunoscute deocamdată. Sunt incriminate mecanisme imunologice, în urma cărora alimentele pot genera reacţii de apă
rare din partea organismului afectat.

Simptomele: principale sunt
diareea, durerile abdominale, scăderea în greutate, inapetenţa, febra, dureri articulare, tulburări în dezvoltarea normală a copilului. Persoanele afectate de boala Crohn preferă consumul exagerat de carbohidraţi, paste făinoase şi pâine. Evită însă fructele şi legumele proaspete. Maladia cuprinde perioade în care se accentuează simptomele descrise, alternând cu perioade de remisie.

Complicaţii: se pot
forma fistule, comunicări între zona afectată a intestinului şi organele, ţesuturile vecine ( piele, aparatul urinar, alte segmente intestinale ).

Tratament: Scopul principal al terapiei
constă în reducerea simptomelor. Se impune diet ă riguroasă, cu evitarea alimentelor care accentuează acuzele bolnavului (anumite proteine şi gră simi , produse zaharoase rafinate, condimente ). Se recomandă regim special cu: orez fiert, cartofi fierţi sau copţi, mere şi morcovi , carne cu conţinut scăzut de grăsimi (pui, curcan, peşte, raţă). Se recomandă administrarea unor suplimente nutritive cu vitamine şi elemente minerale
, pentru a preveni carenţele alimentare.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia sănătoasă – Împărţirea raţiei calorice pe principii alimentare Pe lângă stabilirea necesarului caloric, se impune asigurarea acestuia din anumite principii alimentare, într-o anumită proporţie. Dacă se respectă raportul optim dintre diferitele grupe alimentare, necesarul caloric al organismului va fi asigurat de proteine (12-15%), lipide (28-30%) şi glucide (55-60%)...
Imunitatea si flora intestinala Rolul florei intestinale este decisiv nu doar in procesul digestiv si al asimilarii nutrientilor, ci si in protectia intregului organism. Aceasta functie de aparare se datoreaza faptului ca 70% din sistemul imunitar este reprezentat de tractul digestiv.
Remedii naturiste: condimentele si mirodeniile De secole, condimentele sunt utilizate nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studiile realizate pana in prezent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea...
Vitamina D – vitamina soarelui Ce este vitamina D? Vitamina D este o vitamină liposolubilă care se găseşte în foarte puţine alimente şi poate fi sintetizată de organism în prezenţa razelor solare (UV). Vitamina D intervine în formarea oaselor și a dinților, cu rol în absorbția calciului și a fosforului.
Regimul alimentar recomandat la varsta a treia Pacientul varstnic are nevoie de un aport caloric mai scăzut fata de pacientul adult şi diferit dacă este sedentar sau activ şi în funcţie de sex (motivat de scaderea metabolismului bazal progresiv cu inaintarea in varsta). Sedentar: 1800-2100 Kcal pentru bărbaţi şi 1600-1800 Kcal pentru femei; Activ...
Dietele 'miraculoase' pot duce la creşterea rapidă în greutate (expert) Dieta bazată pe un consum scăzut de carbohidraţi şi bogată în grăsimi poate duce la creşterea rapidă în greutate şi la complicaţii de sănătate la fel ca şi 'paleo dieta' care recomandă consumul exclusiv de alimente pe care le mâncau comunităţile umane la începuturile civilizaţiei, se afirmă într-un studiu...