Cele mai citite
 


Diverticuloza
joi, 25 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Articole medicale, Gastroenterologie, Diete
 

 Diverticuloza este specifica populatiei varstnice. Ea afecteaza aproximativ o jumatate din populatia trecuta de 60 de ani si aproape orice persoana trecuta de 80 de ani

Boala este asociata cu dieta saraca in fibre , tipica societatii moderne, iar incidenta ei este in mod corespunzator mai mica la vegetarieni , care mananca fibre mai multe decat consumatorii de carne.


Diverticuloza
este caracterizata prin prezenta unor ciorchini sau saculeti (diverticuli) in peretele exterior al colonului . Acestia se vad numai la radio -scopie, si multe persoane nici macar nu stiu de existenta lor.

Daca diverticulii va dau simptome cum ar fi modificarea obiceiurilor de defecare, durere abdominala sau sangerare rectala, atunci suferiti de boala diverticulara. Aproximativ 10 la suta dintre cei care au
diverticuloza vor face diverticulita, o inflamatie dureroasa care poate deveni grava. Asadar, daca aveti diverticuloza nu inseamna ca veti avea dureri mari sau ca veti sta in spital. Puteti sa va asumati un rol activ in tratarea si prevenirea diverticu -lozei, evitand in acest fel eventualele suferinte ale unei diverticulite.

Mancati mai multe
fibre .
Diverticuloza a aparut in urma consumului excesiv de
alimente rafinate — alimente sarace in fibre

Putine persoane pot sustine ca mananca zilnic cele 18 g de
fibre recomandate de nutritionisti.

Fibrele contribuie la reducerea presiunii exercitate asupra
colonului , pe care il ajuta sa se dilate atunci cand elimina fecalele. Fibrele au si rolul de a retine apa in scaun, facand miscarile colonului mai blande si mai line . Painea integrala si taratele de cereale sunt surse excelente de substante de incarcatura, care se pare ca reprezinta cel mai eficient tip de fibra pentru prevenirea diverticulozei. Va sugeram sa adaugati tarate in supe sau in mancarurile inabusite.

Vegetalele si fructele sunt cele mai
bune surse de fibre , desi sucurile de fructe abia daca au urme de fibre — asa ca mai bine mancati un mar decat sa beti
sucul facut din el.

 

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Diete cu efect antiinflamator Notiunea de dieta cu efecte antiinflamatorii e bazata pe un concept simplu: poarta acest nume acele diete axate pe anumite alimente ce sunt recunoscute pentru abilitatile lor de a diminua inflamatiile. Multe din aceste diete cu efecte antiinflamatorii sunt concentrate in jurul unor alimente precum: cereale...
Bărbaţii care consumă frecvent carne roşie au un risc cu 58% mai mare de a fi diagnosticaţi cu diverticulită (studiu) Un nou studiu sugerează că bărbaţii care consumă frecvent carne roşie au un risc mai mare de a suferi de probleme intestinale, dureri şi greaţă, în comparaţie cu cei care mănâncă de obicei pui şi peşte, informează marţi Reuters.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI/Lygia Alexandrescu: După Paşte, O dietă fadă sau de înfometare e cea mai păguboasă alegere După Paşte, trebuie să se revină la o dietă echilibrată, uşor redusă caloric, pentru a corecta efectul exceselor alimentare, vegetarianismul strict nefiind nici pe departe o soluţie pe termen lung, însă este foarte utilă şi recomandată o mărire a cantităţilor de fructe, legume, cereale integrale şi seminţe...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Dieta de "recuperare" după sărbătorile de iarnă Zilele de Crăciun şi Anul Nou înseamnă mai multă linişte şi odihnă, desprinderea de realitatea de la serviciu sau de la şcoală şi de grijile cotidiene, însă, de cele mai multe ori, relaxarea, indulgenţele culinare şi mai multe ore de somn ne aduc şi nişte kilograme în plus, afirmă nutriţionistul Lygia...
Dieta Okinawa, mai mult un stil de viata decat o dieta propriu-zisa Okinawa sau “Insula Nemuritorilor” este cea mai mare insula a arhipelagului nipon, aflata la 1600 km distanta de Tokyo. Se pare ca acolo traiesc oamenii cei mai longevivi de pe planeta, cu o rata scazuta a obezitatii, problemelor cardiace, aparitiei diabetului, cancerului, osteoporozei, Alzheimerului...
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Detoxifiere cu dieta macrobiotică Dieta macrobiotică - cu rol de detoxifiere - are origini nipone şi a suferit numeroase transformări în decursul timpului, însă principiile pe care se bazează sunt aportul scăzut de grăsimi şi cel crescut de fibre alimentare, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.