Cele mai citite
 


Noi piste pentru tratarea febrei chikungunya
vineri, 26 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
În anii 2005 şi 2006, aproape 300.000 de cazuri de febră chikungunya - o boală transmisă de ţânţarii din specia Aedes - au fost depistate de Insula R?union, ceea ce înseamnă 38 % din populaţia insulei. Aproape 2.200 de pacienţi au fost spitalizaţi şi 250 au decedat. Până în prezent, nu s-a descoperit niciun vaccin sau tratament specific. Aşa se explică interesul cercetătorilor de la Universitatea Paris-Sud 11, de la Institutul de Cercetare Agronomică (INRA) şi de la Şcoala Naţională Veterinară din Nantes-Oniris: ei au descifrat unele mecanisme de instalare a infecţiei prin înţepătura de Aedes, scrie revista Le Point.
Aceste descoperiri deschid calea dezvoltării unor terapii, preventive şi curative, împotriva acestei patologii. Înţelegerea modului în care această boală se dezvoltă la om este extrem de dificilă, afirmă cercetătorii. Pe de o parte, este imposibil de obţinut eşantioane de ţesuturi adânci (ficat, bilă) în care se înmulţeşte virusul, pe de altă parte, din cauza frecvenţei antecedentelor medicale şi a afecţiunilor cronice de care suferă pacienţii. Cazurile cele mai grele apar mai ales la cei mai în vârstă şi a căror stare, în general, este fragilă din cauza altor probleme de sănătate.

Pentru a defini interacţiunile virusului cu celulele gazdă din ţesuturi, a identifica mecanismele de apărare declanşate în mod natural şi a depista efectele datorate virusului şi pe cele legate de alte patologii, cercetătorii au dezvoltat un model de boală la macacii cynomolgus, al căror sistem imunitar şi fiziologie sunt foarte asemănătoare cu cele ale omului. Ei au arătat că aceste animale, infectate cu virusul chikungunya izolat de la pacienţi în timpul epidemiei din Insula R?union, prezentau toate caracteristicile observate la om. Descoperirea cea mai importantă est faptul că acest virus infectează, mai ales, celule implicate în primele etape ale mecanismelor de apărare ale organismului. Acestea pot să-l găzduiască timp de mai multe luni şi să se infiltreze în ţesuturi precum articulaţiile, muşchii sau chiar fi catul. Acestea sunt simptomele tipice ale acestei boli, dureri musculare şi articulare, observate pe termen lung la pacienţi.

Cercetătorii dispun acum de instrumente care să le permită să testeze noi tratamente în laborator. Este un lucru esenţial, deoarece tratamentele actuale aflate la dispoziţia medicilor sunt strict simptomatice.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Cinci întrebări despre Zika care nu au primit încă răspunsuri clare Mai mult de zece echipe de cercetare lucrează în prezent, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului Zika, un virus apărut parcă de nicăieri pentru a deveni deodată "inamicul de temut" al femeilor gravide. Întreaga cavalcadă mediatică cu privire la...
Chikungunya - 'ameninţare sanitară de anvergură' pentru continentul american (InVS) Virusul Chikungunya constituie o 'ameninţare sanitară de anvergură' pentru zonele tropicale şi subtropicale ale continentului american, în contextul în care o epidemie este în curs în Antile, semnalează marţi Institutul de supraveghere sanitară (Institut de veille sanitaire, InVS) din Franţa, potrivit...
Dr. Florin Şelaru: Trebuie să asigurăm pregătirea studenţilor la medicină în cercetare, la nivel internaţional - interviu Dr. Florin Şelaru este profesor asistent la Spitalul şi Universitatea ''Johns Hopkins'', specializat în gastroenterologie şi, în paralel cu activitatea clinică, face cercetare fundamentală în domenii precum diagnosticul şi terapia personalizată a cancerului.
VIRUSUL ZIKA Un al doilea posibil vaccin este în curs de testare în SUA Autorităţile sanitare americane au lansat studii clinice, pe oameni, pentru un al doilea vaccin împotriva virusului Zika, care poate provoca malformaţii congenitale şi se propagă actualmente în SUA şi în America Latină, informează agenţia France Presse (AFP).
VIRUSUL ZIKA Cercetătorii au creat o clonă a virusului ca etapă în dezvoltarea unui vaccin şi a unui medicament antiviral Cercetătorii americani au creat o clonă a virusului Zika care ar putea accelera cercetarea în curs de desfăşurare pentru dezvoltarea unui vaccin şi a unui medicament antiviral, informează agenţia France Presse (AFP).
Sibiu: Tânărul decedat în accident de muncă va salva alte vieţi. Ficatul, transplantat la o femeie din Cluj Tânărul de 34 de ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost victima unui accident de muncă, marţi, chiar în prima lui zi la noul job, va reuşi, datorită operaţiilor de prelevare care au avut loc începând de joi noaptea, să salveze mai multe vieţi, acesta fiind unul din rarele cazuri din România în...