Cele mai citite
 


Bistriţa-Năsăud: Conflict spontan de muncă la Spitalul Năsăud
vineri, 26 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 30 de angajaţi ai Spitalului orăşenesc 'George Trifon' din Năsăud au declanşat, joi dimineaţa, un conflict spontan de muncă, după ce conducerea spitalului le-a prezentat un regulament de organizare şi ordine interioară, prin care, spun sindicaliştii, programul de muncă şi numărul de zile de concediu au fost modificate fără consultarea lor.
Liderul sindical 'Sanitas' de la Spitalul orăşenesc Năsăud, Maria Drăgoi, spune că, deşi angajaţii au cerut un program de 12 cu 24 ore, conducerea spitalului a impus un program de 8 cu 16 ore.

'Anul trecut, în octombrie, s-a întocmit noul regulament de organizare şi ordine interioară, împreună cu Direcţia de Sănătate Publică (DSP), unde sindicatul nu a fost prezent. Nouă ni s-a prezentat noul regulament doar în 3 februarie şi ni s-a cerut să semnăm şi să luăm la cunoştinţă. Am contestat aceste regulament, dar încă nu am primit niciun răspuns de la DSP. Prin acest regulament, programul de lucru a fost stabilit la ture de 8 cu 16 ore, iar noi am cerut 12 cu 24. De asemenea, atribuţiile personalului sunt neclare, numărul de zile de concediu a fost redus la 20 şi ni s-au interzis întâlnirile - lucru pe care noi l-am interpretat ca o interzicere a întâlnirilor sindicale', a declarat Maria Drăgoi, pentru AGERPRES.

Sindicaliştii se plâng că sunt adesea ameninţaţi de directorul medical al spitalului, Rodica Bolog, că, dacă nu acceptă aceste condiţii, vor fi daţi afară şi că actuala conducere a unităţii spitaliceşti acţionează ca 'un stat în stat', unde asistenţii medicali ajung să facă inclusiv muncă de centralişti, pentru că personalul este puţin şi nu face faţă tuturor cerinţelor.

În replică, directorul spitatului din Năsăud, dr. George Adrian, spune că lucrurile au fost înţelese greşit şi că nemulţumirile sindicaliştilor nu sunt întemeiate.

'Regulamentul a fost întocmit anul trecut, dar a fost prezent un reprezentant din partea sindicatului. Într-adevăr, lidera nu a fost, pentru că era în concediu. Se plâng de programul de 8 cu 16 ore. Dar până acum cum au lucrat? Acum spun că vor 12 cu 24. În ceea ce priveşte prevederile din regulament legate de concediile de odihnă, acestea sunt făcute în conformitate cu Legea 53/2003. Ei spun că nu am menţionat cuvântul 'minim' când am scris 20 de zile, dar apoi se specifică faptul că zilele de concediu sunt specifice în fiecare contract individual de muncă. Am oameni care iau şi peste 35 de zile de concediu', a explicat directorul spitalului.

Sindicaliştii au făcut apel la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud, pentru a se implica în medierea acestui conflict. Problemele de la spitalul din Năsăud nu sunt noi, un astfel de conflict spontan, mediat de prefectură, având loc şi în luna aprilie a anului trecut, când conducerea spitalului a decis să nu mai plătească tichetele de masă celor 253 de angajaţi, în valoare de 160 lei lunar de persoană, având în vedere că bugetul alocat unităţii, pe anul 2009, era cu circa 20% mai mic decât cel din 2008 şi nu acoperea plata salariilor decât până în luna septembrie.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mehedinţi: Sindicaliştii se opun disponibilizărilor la DSP La Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi nu sunt posibile disponibilizările cerute de Ministerul Sănătăţii, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, liderul sindicatului Sanitas, Mitrea Grăniceru.
Bistriţa-Năsăud: Angajaţii spitalelor din Bistriţa şi Beclean nu au intrat în grevă; protest doar la Năsăud Angajaţii Spitalului de Urgenţă Judeţean (SJU) Bistriţa şi cei ai Spitalului Orăşenesc Beclean, care sunt membri de sindicat, nu au întrerupt miercuri activitatea, deşi fusese anunţată grevă de avertisment între orele 08,00 - 10,00 la nivelul Federaţiei Sanitas, singurii care au protestat fiind cei de...
Bistriţa-Năsăud: Primăria Teaca nu este de acord cu transformarea centrului de sănătate în cămin pentru bătrâni Transformarea Centrului de sănătate Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, în cămin de bătrâni, printr-o decizie a Ministerului Sănătăţii, nu este agreată de administraţia acestei comune, primarul Iustian Muntean spunând că astfel trei medici şi cinci asistenţi riscă să îşi piardă posturile.
Bistriţa-Năsăud: Vaccinul hexavalent, din nou pe stoc; lipsesc vaccinurile tetravalent şi diftero-tetanic Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bistriţa-Năsăud a primit, marţi dimineaţa, un stoc de vaccin hexavalent care se administrează sugarilor la vârstele de 2, 4 şi 11 luni, după ce acesta a lipsit câteva luni din stoc, însă în continuare nu există doze de vaccinuri tetravalent şi diftero-tetanic, potrivit...
Bistriţa-Năsăud: Cadrele medicale, pregătite să emigreze Trei cadre medicale din judeţul Bistriţa-Năsăud au depus în cursul lunii septembrie, la Direcţia de Sănătate Publică (DSP), documentele necesare pentru recunoaşterea pregătirii profesionale în alte ţări ale Uniunii Europene, cu intenţia de a emigra.
Suceava: Sindicaliştii SANITAS au demarat procedurile pentru declanşarea grevei generale din 31 octombrie Sindicaliştii din sănătate au început strângerea de semnături pentru declanşarea conflictelor de muncă, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Biroul de presă al SANITAS Suceava.