Cele mai citite
 


Cluj: Şcolarii nu fac destulă mişcare, relevă un raport prezentat de primarul municipiului Cluj-Napoca
vineri, 26 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Numărul şcolarilor care suferă de boli cronice precum obezitatea sau prezintă vicii de postură şi de vedere este în continuă creştere de la un an la altul.
Potrivit unui raport întocmit de medicii şcolari din Cluj-Napoca şi prezentat, joi, de primarul Sorin Apostu într-o conferinţă de presă, din cei peste 35.000 de elevi existenţi în municipiu 4.076 au deformări ale coloanei vertebrale, 4.325 au probleme de vedere, iar 1.347 sunt obezi.
În vederea ameliorării acestei situaţii, municipalitatea va iniţia câteva parteneriate cu Organizaţia Studenţilor Medicinişti, Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), precum şi cu Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Studenţii derulează deja programe în câteva şcoli clujene - pe care ar putea să le extindă la mai multe unităţi şcolare - al cărui scop este să-i familiarizeze pe copii cu regulile unei alimentaţii sănătoase, precum şi cu obişnuinţa de a face sport.
Tinerii medicinişti folosesc orele de dirigenţie pentru a le vorbi şcolarilor despre anatomie, sistemul muscular sau pentru a face efectiv ore de sport.
'Cei din clasele mai mici, a cincea şi a şasea, sunt mai entuziasmaţi decât cei mai mari şi după un an de zile se observă deja o schimbare. O parte din cauzele viciilor de postură şi a obezităţii sunt faptul că nu li se explică suficient cât este de important să ai o ţinută adecvată şi faptul că nu fac mişcare', a declarat Anamaria Savin, voluntar din Organizaţia Studenţilor Medicinişti.
O altă studentă la medicină, Anda Sânpetrean, este de părere că două ore de sport pe săptămână sunt total insuficiente, dar, pentru că programa nu permite mai mult, copiii ar trebui să facă mişcare în timpul lor liber, dar părinţii nu-i încurajează suficient de mult. Potrivit acesteia, dintr-o clasă de copii maxim 6-8 şcolari fac mai multă mişcare, nu neapărat un sport de performanţă, şi de obicei aceştia sunt băieţi, fetele fiind mult mai comode.
Astfel, municipalitatea intenţionează să înfiinţeze mai multe săli de sport, în care copiii să facă gimnastică medicală cu kinetoterapeuţi.
'Pentru reducerea numărului de cazuri de obezitate se impune organizarea în şcoală a unor ore de educaţie fizică speciale pentru aceşti copii, cu programa modificată şi adaptată nevoilor şi capacităţii de practicare a acestora de către elevii cu obezitate. De multe ori, aceşti elevi nu fac faţă probelor sportive impuse la ore, supragreutatea devenind jenantă pentru activitatea fizică', a declarat Daniela Rajka, medic şcolar.
Parteneriatul cu UMF şi Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice va consta în organizarea de cursuri prin care personalul din cabinetele medicale să dobândească cunoştinţe specifice.
De asemenea, pentru depistarea din timp a copiilor cu probleme de vedere, primăria va cumpăra planşe specifice pentru toate cabinetele medicale şcolare.
Alte afecţiuni cronice cu care au fost diagnosticaţi copiii sunt epilepsie, diabet zaharat, malformaţii congenitale cardiace, astm bronşic, boli renale cronice, ulcer gastro-duodenal, afecţiuni pentru care se acordă primul-ajutor în caz de urgenţă.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Programul 'Şi eu trăiesc sănătos' al Fundaţiei Prais se extinde din acest an, cu sprijinul Primăriei Preşedintele Fundaţiei Prais, Silvia Bucur, şi primarul Municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, au semnat, miercuri, la Cluj-Napoca, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în sala de conferinţe a Stadionului Cluj-Arena, un acord de colaborare menit să extindă derularea programelor care îi deprind pe copii...
Cluj: Lansarea primelor două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'' Cluj-Napoca, 20 oct /Agerpres/ - Primele două volume ale ''Tratatului de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice'', scris de prestigiosul prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru al Academiei Române de Ştiinţe Medicale, în colaborare cu conf. univ. dr. Gabriela Roman, vicepreşedintele Societăţii Române...
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Cluj: Studenţi de la UMF distribuie pliante despre prevenirea diabetului în şase mari licee Un număr de 35 de voluntari, studenţi la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu", distribuie, miercuri, materiale informative despre prevenirea diabetului, în şase unităţi de învăţământ din Cluj-Napoca.
Directorul DSP Cluj: Este nevoie de performanţă în medicina şcolară Şeful Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Cluj, Dorina Duma, apreciază că este nevoie de performanţă în medicina şcolară, de o asistenţă medicală de specialitate cu înaltă pregătire, dar şi de un plan naţional pentru promovarea sănătăţii, profilaxia şi monitorizarea bolilor copiilor.
Cluj: Sesiune de comunicări dedicată prevenirii obezităţii şi bolilor asociate Cauzele obezităţii, bolile asociate şi prevenirea acestei afecţiuni cronice sunt prezentate, sâmbătă, la o sesiune de comunicări organizată de Federaţia Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu" şi Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii...