Cele mai citite
 


Riscul cardiovascular
marţi, 10 martie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Strategia populaţională de promovare a sănătăţii cardiovasculare porneşte de la faptul că numeroase studii ştiinţifice susţin eficacitatea intervenţiilor de modificare a stilului de viaţă, în principal stoparea fumatului, dieta sănătoasă şi exerciţiile fizice.

În cadrul Forumului de prevenţie a bolilor cardiovasculare care a avut loc la Bucureşti la începutul acestei luni, în organizarea Societăţii Române de Cardiologie, a fost lansat programul Heart Score în limba română şi a fost constituit Forumul Naţional de Prevenţie Cardiovasculară alcătuit atât din reprezentanţi ai specialităţilor medicale, cât şi ai domeniului politic.

Obiectivele principale ale prevenţiei bolilor cardiovasculare au în vedere reducerea incidenţei primului eveniment cardiovascular şi a recurenţelor datorate bolilor coronariene, a accidentului cerebrovascular ischemic sau bolii arteriale periferice, prevenirea handicapului determinat de un eveniment cardiovascular acut, a morţii subite, cu scopul de prelungire a supravieţuirii şi creştere a calităţii vieţii.
Identificarea pacienţilor cu risc înalt cardiovascular este recomandat să se facăpe baza evaluării riscului cardiovascular global prin utilizarea diagramelor de risc
SCORE (Systematic Coronary Risk Evaluation). Factorii de risc luaţi în calcul sunt: sexul,vârsta, fumatul,tensiunea arterială sistolică, colesterolul total şi regiunea geografică, România aflându-se în zona cu risc înalt din Europa.
Pragul dincolo de care pacientul prezintă un risc înalt de mortalitate din cauză cardiovascualră în următorii 10 ani este definit ca fiind egal sau mai mare de 5%.
Pe baza datelor obţinute prin derularea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, calcularea riscului cardiovascular global utilizând Heart Score grupa ţintă o constituie cei cu risc mai mic de 5%.
Măsurile de prevenţie recomandate la pacienţii cu risc înalt au în vedere schimbarea stilului de viaţă, respectiv renunţarea la fumat, reducerea colesterolului, exerciţiul fizic, consumul a cel puţin 4-5 mese de fructe şi legume pe zi, tratamentul optim al pacienţilor cu hipertensiune arterială, dislipidemie şi diabet zaharat.
România se află pe locul întâi în ceea ce priveşte mortalitatea prin boli cardiovasculare. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cardiologie: oamenii veseli au o inimă mai sănătoasă, potrivit unui studiu Depresia este considerată de multă vreme un factor de risc pentru problemele cardiace. Pentru a evita crizele de inimă, se ştie că se recomandă o hrană corectă şi sport. Însă un studiu recent arată că şi veselia poate contribui la reducerea acestui risc. Prin urmare, este bine să fii vesel, chiar atunci...
Clinica de Cardiologie din Târgu Mureş a lansat un volum cu studii din ultimii 40 de ani Cele mai importante studii şi cercetări ale Clinicii de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş din ultimii 40 de ani, printre care şi premierele medicale introduse de colectivul de aici în medicina românească, au fost publicate în volumul Cardio Remember, lansat joi, la...
Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES educă în Bucuresti medici specialiști din Olanda, Italia și Germania Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie IntervenționalăARES continuă seria trainingurilor de specialitate printr-un seminar aplicat, pe tema embolizării adenomului de prostată, pentru medici specialiști din Olanda, Italia, Germania și Portugalia.
Constanţa: Centru de cardiologie intervenţională inaugurat la Spitalul Judeţean, investiţie de un milion de euro Un modern centru de cardiologie intervenţională a fost inaugurat, miercuri, la Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa, investiţie de aproape un milioan de euro realizată printr-un parteneriat public privat.
Iaşi: Institutul de Cardiologie "George Georgescu" din Iaşi a fost încadrat în categoria I M Deputatul PDL Cristina Dobre a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, că Institutul de Cardiologie "George Georgescu" din Iaşi a fost încadrat în categoria I M.
UPDATE/DNA: Şefa Secţiei de Cardiologie(Spitalul Constanţa), sub control judiciar, în legătură cu internarea lui Nicuşor Constantinescu Procurorii DNA au dispus măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, faţă de Raluca-Irinel Parepa, şefă a Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, şi faţă de Marius Ţoringhibel, medic primar în cadrul aceleiaşi secţii, pentru favorizarea făptuitorului, în legătură...