Cele mai citite
 


Arad: Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal s-a mutat în 'casă nouă'
duminică, 28 februarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
După mai mulţi ani de incertitudini, Secţia de Oncologie a Spitalului Clinic Municipal (SCM) Arad s-a mutat în 'casă nouă', odată cu finalizarea lucrărilor de renovare şi recompartimentare interioară a clădirii în care funcţiona până acum doar secţia Dermatologie a acestui spital.
După cum a declarat prof. univ. dr. Teodora Olariu, managerul SCM Arad, valoarea investiţiei se ridică la un milion de lei, banii fiind obţinuţi de la Ministerul Sănătăţii cu ajutorul parlamentarilor arădeni.

Până în prezent, secţia de Oncologie a SCM Arad îşi desfăşura activitatea într-o clădire revendicată de urmaşii foştilor proprietari. Din cauza situaţiei sale juridice, clădirea nu putea fi renovată, iar condiţiile de acolo erau departe de standardele europene în privinţa asistenţei medicale de specialitate.

'S-au căutat soluţii, au fost luate în discuţie mai multe variante, iar în cele din urmă s-a optat pentru varianta refacerii clădirii unde funcţiona secţia Dermatologie şi unde se va muta în zilele următoare şi secţia Oncologie. Sunt secţii de mare importanţă pentru noi care vor oferi bolnavilor condiţii bune, aproape de standarde europene în domeniu', a precizat prof. univ. dr. Teodora Olariu.

Potrivit sursei citate, mai rămâne de realizat dotarea cu aparatură medicală, care va veni prin proiectele pe care SCM le derulează împreună cu Facultatea de Medicină a Universităţii de Vest 'Vasile Goldiş' Arad, Primăria municipiului şi spitalele din Mako şi Szeged din Ungaria.

În urma recompartimentării clădirii, secţia Dermatologie va funcţiona la primul etaj al clădirii, cu 25 de paturi, faţă de cele 30, câte avea până acum.

Secţia de Oncologie, care va funcţiona la parterul clădirii, va avea în schimb 45 de paturi (din care 5 pentru internări de zi), la fel ca şi până acum.

'Sectorul ambulator va avea cinci paturi plus câteva fotolii speciale, pentru internări de zi, celelalte 40 de paturi fiind destinate bolnavilor cu internare continuă', a precizat dr.Csaba Szekely Orban, medic primar oncolog, şeful Secţiei Oncologie clinică.

Lunar, în această secţie se internează cca. 500 de bolnavi. Personalul este alcătuit din cinci medici oncologi primari (chimioterapeuţi) şi 13 asistente medicale care lucrează în trei ture, dr. Szekely apreciind că ar mai fi nevoie de încă cel puţin doi medici şi cinci asistente.

'Peste 13.000 de bolnavi din judeţul Arad se află în evidenţă oncologică, numărul lor crescând de la an la an, mulţi dintre ei fiind din păcate tineri şi foarte tineri. Ca incidenţă, cancerul pulmonar se situează pe primul loc, pe locurile următoare situându-se cancerele colo-rectale şi cancerul mamar. Din punct de vedere al morbidităţii la nivel local, cancerul ocupă locul doi (după afecţiunile cardiovasculare), iar la nivel naţional, ca şi prevalenţă a cazurilor de cancer, Aradul se află între primele cinci judeţe ale ţării', a mai adăugat dr. Csaba Szekely Orban, şeful Secţiei Oncologie clinică.

În această perioadă, Spitalul Municipal derulează cinci proiecte transfrontaliere şi locale, care vizează achiziţionarea de echipamente medicale de calitate înaltă şi nu numai.

Pe lângă noile realizări ale spitalului arădean, se resimte încă nevoia mai multor reabilitări la nivel de secţii, mai ales cele care funcţionează în clădiri retrocedate.

'SCM Arad va împlini peste câteva zile 235 de ani şi dorim să îl aducem la cele mai înalte standarde medicale, prin proiectele pe care le derulăm. Mai există deficienţe la nivelul unor secţii, dar vom depune toate eforturile pentru a le remedia, pentru că dorim să oferim condiţiile cele mai bune, atât pacienţilor arădeni, cât şi celor din ţară care vin la noi', a mai adăugat prof. univ. dr. Teodora Olariu, managerul Spitalului Clinic Municipal Arad.

În altă ordine de idei, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rectorul UVVG, a anunţat faptul că în viitorul foarte apropiat, universitatea va deschide un Centru de microscopie electronică în care va funcţiona şi un Compartiment de cercetări oncologice, compartiment ce va fi condus de către dr. Csaba Szekely Orban, şeful Secţiei Oncologie clinică din cadrul SCM Arad.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Arad: Aparatură medicală de peste jumătate milion de euro adusă la noua secţie de cardiologie de la SCJU Aparatură medicală în valoare de peste 500.000 euro a fost descărcată, marţi, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, pentru dotarea noii secţii private de cardiologie intervenţională care va funcţiona în cadrul unităţii medicale.
Cancerul pulmonar nu înseamnă condamnare la moarte În fiecare an, luna noiembrie este dedicată acţiunilor de informare cu privire la cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar - Cauze, Simptomatologie Cancerul pulmonar reprezintă una din principalele cauze de mortalitate datorată neoplaziilor, atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Prevalenţa lui este depăşită doar de cancerul de prostată şi de cancerul mamar, însă mortalitatea prin cancerul pulmonar nu este încă surclasată de nici o altă...
Arad: Proiect de peste 12 milioane euro pentru modernizarea Secţiei de Oncologie din cadrul SCJU Proiectul având ca obiect extinderea, modernizarea şi transformarea Secţiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad va fi depus de Consiliul Judeţean Arad spre finanţare în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Interreg România - Ungaria 2014 - 2020, informează Nicolae...
Timiş: Bolnavii din Clinica de oncologie vor fi mutaţi, pentru că proprietarii romi vor să se mute în imobil Bolnavii internaţi în Clinica de oncologie din Timişoara vor fi mutaţi din actualul imobil, după ce proprietarii romi ai clădirii şi-au exprimat intenţia de a se muta acolo, de Revelion.
Arad: Bolnavii de cancer din judeţ nu au suferit din cauza crizei citostaticelor Spre deosebire de alte judeţe Aradul nu a avut probleme din cauza aşa-zisei crize a citostaticelor care s-a semnalat în alte zone ale ţării.