Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii va finanţa şi în 2010 programul pentru boli rare
duminică, 28 februarie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Consilierul ministrului sănătăţii Răzvan Chivu a declarat vineri, cu prilejul conferinţei pentru marcarea Zilei Internaţionale a Bolilor Rare (28 februarie), că Ministerul Sănătăţii (MS) doreşte finanţarea acestui program şi în 2010, măcar la nivelul anului trecut.
Chivu a spus că, din păcate, banii pentru programele naţionale de sănătate sunt mult mai puţini ca în anul 2009, suma fiind de aproximativ 400 milioane de lei. Aceasta presupune ca o parte dintre programe să fie mai puţin finanţate, lucru care se va decide în zilele următoare, a adăugat el.

Consilierul a subliniat că problema bolilor rare este una de etică, având în vedere că este vorba despre copii care fără tratament ar muri.

Anul trecut, pentru programele naţionale au fost alocate 600 milioane de lei, din care peste 34 de milioane, adică mai mult de 5%, au fost folosiţi pentru Programul de boli rare şi sepsis. Finanţarea s-a făcut din banii Ministerului Sănătăţii, care a alocat 100 de milioane de lei Casei de Asigurări de Sănătate pentru programele naţionale de sănătate, între care şi cel pentru boli rare.

Dr. Răzvan Chivu a subliniat că terapiile pentru aceste boli sunt foarte costisitoare, dar ele trebuie aplicate.

În 2010, a menţionat el, se intenţionează extinderea screeningului pentru hipotiroidie şi fenilcetonurie, două boli rare care până acum au fost incluse într-un program-pilot.

În ceea ce priveşte celelalte boli rare, Chivu a spus că este necesar un diagnostic corect şi precoce, care trebuie pus de medici bine pregătiţi.

Consilierul ministrului sănătăţii a făcut referire şi la o propunere care se află în discuţie, privind cooptarea ONG-urilor şi asociaţiilor de pacienţi în gestionarea fondurilor pentru terapii.

Preşedinta Alianţei Naţionale pentru Boli Rare, Dorica Dan, a precizat că anul acesta mottoul sub care se desfăşoară marcarea Zilei Internaţionale a Bolilor Rare este 'Sănătoşi şi bolnavi, parteneri pentru viaţă!'.

Ea consideră că tratarea bolilor rare, chiar dacă este foarte scumpă, este un drept al omului şi fiecare pacient trebuie să aibă acces la tratament. Cu atât mai mult cu cât Consiliul Europei a recomandat existenţa unui program pentru bolile rare.

Dr. Cristina Skrypnyk, genetician, a subliniat că pentru tratarea acestor boli important este lucrul în echipă. Ea a precizat că nu există un Registru naţional al acestor boli, care ar trebui instituit pentru a cunoaşte dimensiunea fenomenului.

În prezent, în România sunt în tratament pentru boli rare peste 500 de pacienţi iar din estimările asociaţiilor pacienţilor cu boli rare, în ţară, nediagnosticaţi, ar fi cam un milion de bolnavi, dar nu toţi necesită terapii.
Notare
Comentarii
de burtea
buna ziua.ma numesc burtea rodica,am fost dg.de distrofie musculara forma centurilor,de dr.Bajenaru OVIDIU spitalu UNIVERSITAR bucuresti dar a spus sa astept acasa, nu exista niciun tratament nici recuperare.am dosarul facut si avizat cu formularu E112 dar astept de 4 ani nici la spital nu ma mai primeste.ce pot face nici nu mor dar ma chinui ,e boala rara dar nu ma incadrez la nici un tratament va rog faceti ceva urgent.urtea rodica.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Guvernul a aprobat programele naţionale de sănătate derulate şi finanţate în 2015 şi 2016 de MS şi CNAS Guvernul a aprobat miercuri, printr-o hotărâre, programele naţionale de sănătate care vor fi derulate şi finanţate în 2015 şi în 2016 de Ministerul Sănătăţii şi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, informează Biroul de presă al Executivului.
Asociaţia Children's Joy şi SNR solicită Ministerului Sănătăţii facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie Asociaţia Children's Joy şi reprezentanţii Societăţii de Neurologie din România au depus un memoriu la Ministerul Sănătăţii în care solicită facilitarea accesului la tratament pentru persoanele cu distonie.
Tinerii cu scleroză multiplă şi boli rare nu mai au medicamente 'Bolnavii cu scleroză multiplă nu au primit medicamente în luna aprilie', a declarat, joi, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Societăţii de Scleroză Multiplă din România, Dragoş Zaharia, în cadrul unei mese rotunde cu tema 'Scleroza multiplă şi boli rare', manifestare la care au participat doar reprezentantul...
Dr Rafila consideră că activitatea MS şi a CNAS referitoare la programale naţionale de sănătate ar trebui individualizate, în 2013 Activitatea Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate ar trebui individualizate în anul 2013, a afirmat marţi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii conf. Alexandru Rafila cu prilejul lansării proiectului "Mecanisme de consultare între autorităţi şi asociaţiile de pacienţi"...
MS a decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, în urma demersurilor ATR Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au decis să modifice actele normative privind derularea programelor de sănătate, precum şi preţurile de decontare a medicamentelor care se acordă bolnavilor din cadrul programelor naţionale de sănătate, la iniţiativa Asociaţiei Transplantaţilor...
MS: Bugetul alocat pentru 2015 este unul echilibrat; percepţia privind scăderea fondurilor - eronată Bucureşti, 11 dec /Agerpres /- Bugetul alocat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru anul 2015 este unul echilibrat, care ţine cont de realităţile din domeniul sanitar şi de nevoile pacienţilor, susţine Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă difuzat joi.